GÜNEŞTEN KORUYAN KIYAFET SEÇİMİNİN ÖNEMİ

Pek çok farklı spor dalını içerisinde bulunduran su sporları, yaz mevsiminde farklı heyecanlar deneyimlemek, denizlerdeki güzellikleri keşfetmek ve keyifli zaman geçirmek için ideal. Sörf, şnorkelle dalış, su kayağı, kano, rafting veya yelken gibi türler su sporlarına örnek olarak gösterilebilir. Gün boyu efor harcanan ve saatler boyu güneşin altında kalınan bu sporları yaparken doğru kıyafetleri seçmek şart. Ozon tabakasının incelmesi ve cilt hastalıkları riskinin artması da bu konuda dikkatli olmayı gerektiren diğer uyarıcı detaylar arasında. Uzmanlara göre, güneşe karşı ekstra önlemler almak ve güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saat dilimlerinde cildimizi güneşe karşı korumak oldukça önemli.

Peki güneşe karşı koruyan kıyafet seçimi nasıl yapılır?

Su Sporları Yaparken Ne Tür Kıyafetler Tercih Edilmeli?

Tekstil sektöründeki son teknolojilerle birlikte, güneşten gelen zararlı ışınların cilt tabakasıyla buluşmasını önlemek için kıyafetlerde UPF koruma sistemi kullanılır. Peki, UPF (Ultraviyole Koruma Faktörü) nedir?

UPF derecesi, gelen UV radyasyonunun (hem UVA hem de UVB) giysi kumaşından hangi oranda geçeceğini gösterir. Örneğin, UPF derecesi 5 olan giysiler, UV ışınlarının 1/5’inin (%20) cilde nüfuz etmesine izin verirken UPF derecesi 50 olan giysiler ise UV ışınlarının yalnızca %2’sinin cilde ulaşmasını sağlar. Özetle, yaz aylarında güneşin altında sadece güneş kremi kullanmak yerine UPF korumalı kıyafetler giymek seni güneşten daha fazla korur.

Hangi Tür Kıyafetler En Yüksek UPF Oranına Sahiptir?

Tekstil örgüsü, bir giyim ürününün UPF’si üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Diğer önemli faktörler, kumaşın ağırlığı ve rengidir. Bazı UPF giysileri, koruma oranını artırmak için UV emici bileşiklerle ön işleme tabi tutulabilir. İşte, kıyafetlerde UPF oranını artıran faktörler:

Sıkı dokuma

Bir kumaşın örgüsü ne kadar yoğunsa UV radyasyonunu emme oranı da o kadar iyidir. Yüksek UPF derecesine sahip tekstil ürünleri arasında pamuk, yün, polyester, naylon, elastan (likra), ipek ve bambu bulunur. Ama bu kumaşların çoğu suda giymek için uygun değildir. Tipik olarak polyester, naylon ve spandeks gibi sentetik kumaşlar su sporları için üretilen kıyafetler konusunda en iyi seçimlerdir. Çoğu su sporu kıyafetinde kullanılan neopren de tüm UV ışınlarını engeller.

Koyu renkler

Bilinenin aksine koyu renk kıyafetler (siyahlar, maviler, indigolar) UV ışınlarını emme konusunda son derece başarılıdır. Bununla birlikte, ışığın emilmesinin bir sonucu olarak koyu renkli giysiler daha fazla ısı üretecektir. Sıcak bir yaz gününde bu etki biraz rahatsız edici olabilir, ancak saatlerce su altında kalacağını düşündüğün zaman koyu renkli kıyafetlere yönelmen en doğrusu olacaktır.

Özel kumaş işlemleri

Bir kumaşın UPF derecesi ıslandığında düşecektir. Ayrıca bir kıyafet vücuduna ne kadar yapışırsa UPF oranı o kadar azalır. Su sporları için üretilen kıyafetlerin dar olması ve ıslanması kaçınılmazdır. İşte, tam da burada özel kumaş işlemleri devreye girer. Bu, ıslanmak üzere tasarlanmış birçok UPF giysisinin, kumaş yoğunluğunu artırmak için özel olarak dokunacağı ve UV emici bileşiklerle spesifik olarak işleneceği anlamına gelir. Örneğin, titanyum dioksit (mineral bazlı güneş kremlerinde UVB ışınlarını emen madde) nanopartiküller olarak naylon dokumaya işlenebilir. Böylece giysi ıslandığında bile UV ışınlarına karşı seni korur.

Sen de su sporlarıyla ilgileniyorsan özel teknolojilerle üretilmiş UPF seviyesi yüksek kıyafetler seçerek güneşten korunabilir ve sporunu gönül rahatlığıyla yapabilirsin. www.themoosebay.com üzerinden ihtiyacına uygun kıyafet ve aksesuar siparişini hemen oluşturabilirsin. Doğaya çıkış yolunu The Moose Bay  ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin