Kamp için Yiyecek / İçecek Tüyoları

Kamp, açık havada vakit geçirmek ve doğanın tadını çıkarmak için harika bir fırsattır. Arkadaşlarla güzel vakitler geçirmenin yanı sıra egzersiz açısından da mükemmel bir aktivitedir. Temiz hava almak ve bol oksijenli bir alanda yürüyüş yapmak, beden ve zihin sağlığı için oldukça yararlıdır. Ancak yemek zamanı geldiğinde sağlık açısından faydalı seçimler yapılamayabilir. Özellikle yiyeceklerin birkaç gün boyunca sırt çantasında taşınması gerekiyorsa minimum ağırlık sağlanması için enerji barı gibi hafif ve enerji veren atıştırmalıklar düşünebilir. Sırt çantalı bir gezi, arabalı/karavanlı bir kamp ya da çadır kuracağın birkaç günlük trekking aktivitesini sağlıklı yiyeceklerle destekleyebilirsin. Biraz planlamayla yanına hafif ve dayanıklı malzemeler alarak doğada geçireceğin zamanı daha keyifli bir hale getirebilirsin.

BESLENMEYİ Planla

Seyahate çıkmadan önce atıştırma zamanı da dahil olmak üzere her öğün için bir menü yazmak önemlidir. Menü hazırlamak her öğünün belirlenmesine yardımcı olur. Aktivite bazlı gezilerde genellikle yiyecek ve su ihtiyaçların normalden daha fazladır. Sıcak hava maceraları için bol sıvı paketlemeye özellikle dikkat etmen gerekir. Yürüyüş veya kamp gezisinden önce diğer bazı önemli hususlar ise şunlardır:

  • Yolculuktaki kampçıların sayısı
  • Kampta geçirilen gün ve gece sayısı
  • Yiyecek ve içecek listesi
  • Yiyecek/içecek için kaplar ve araçlar
  • Soğutucu
  • Pişirme araçları ve yemek ekipmanları

Yürüyüş veya Günübirlik Gezi için Öneriler

Günübirlik gezilerde yanına fazla yiyecek almana gerek olmadığı için planlama yapmak nispeten daha kolaydır. Örneğin sandviç gibi kısa sürede tüketilmesi gereken gıdaları tercih edebilirsin. Ancak bu tür gıdaları taze tutmak için bir buz torbasına ihtiyacın olabilir. Bu ek malzemelerle sırt çantanın ağırlığı artar ve yürüyüş yapmak zorlaşabilir. Bu nedenle esas olarak hem hafif hem de besin açısından yoğun, bozulmayan gıdaları tercih etmen gerekir.

  • Tahıl karışımlı müsli
  • Fındık, tohum, fındık bazlı çubuklar veya fındık ezmesi sandviçleri
  • Elma, muz ve portakal gibi soğutma gerektirmeyen taze, bütün meyveler
  • Kurutulmuş veya dondurularak kurutulmuş meyve ve sebzeler
  • Granola veya granola barlar
  • Hazır ton balıklı salatalar
  • Kurutulmuş et atıştırmalıkları

Kamp veya Birkaç Günlük Geziler için Öneriler

Bir seferde günlerce yiyecek paketlemek biraz daha zordur. Soğutuculu bir kampta ilk gün bozulabilecek yiyecekleri tüketebilir ve daha sonra soğutucu içindeki yiyeceklerle devam ederek uzun bir süre idare edebilirsin. Ancak kalabalık kamplarda daha detaylı plan yapmak, öğünlere bölerek paketlemek ve soğutucuyu planlı kullanmak önemlidir. İlk gün tüketmek için günübirlik gezi listesindeki tüm yiyecekleri yanına alabilirsin. Önemli olan diğer günler için yiyecekleri taze tutmak ve yeterli yiyeceğe sahip olmaktır.

  • Yemeye hazır tahıl(önceden pişirilmiş kinoa, chia ve amarant gibi tohumlar yenebilen doğal tahıllardır)
  • Sıkılabilir poşetlerde meyve veya sebze püresi
  • Kurutulmuş et veya konserve balık, tavuk, kırmızı et
  • Dayanıklı taze meyve ve sebze
  • Çorba karışımları
  • Doğranmış salata malzemesi (sosu karıştırılmamış)
  • Şişelenmiş su ve toz içecek karışımları

Araba Kampı için İpuçları

Arabanı çadır alanına kadar sürebiliyorsan soğutucu ve pişirme araçlarını daha rahat taşıyabileceğin anlamına gelir ve bu yiyecek/içecek için daha fazla seçenek demektir. Böylece ormandayken önemli vitaminlere, minerallere ve liflere erişmeni sağlayacak meyve ve sebzeleri yanında götürebilirsin. Portakal gibi kabuklu, elma ve havuç gibi kolayca bozulmayan besinleri yanına alabilir, zarar görmemesi için gıda kullanımına uygun kaplara yerleştirebilirsin. Sade yoğurt ve taze yumurtalar iyi protein kaynaklarıdır. Peynir, pişmiş kinoa, humus ve ev yapımı sebzeli burgerler de birkaç gün içinde yenildiği sürece soğutucuda saklanabilir.

Sırt Çantalı Kamp için Öğün Önerileri

Soğutucu olmasa bile yolda yemek yemek için birçok sağlıklı seçenek vardır. İşte sırt çantalı gezilerinde ana ve ara öğünlerin için bazı ipuçları:

Kahvaltı: Güne başlarken aktivitelerine bağlı olarak harcayacağın enerjiye göre kahvaltılar hazırlamayı düşünebilirsin. Örneğin, önceden pişirilmiş yulaf ezmesiyle dolu yemek kapları harika bir kahvaltı seçeneğidir. Pişirdiğin yulaf ezmesini, kuru meyve veya balla tatlandırarak daha sağlıklı hale getirebilirsin. Günlük planında tırmanma ve yüzme gibi daha fazla enerji tüketmene neden olacak aktivite yer alıyorsa yulaf karışımına ortalama bir avuç kadar kuruyemiş ekleyebilirsin. Katı kahvaltı seçeneği olarak kepekli krep ya da kinoa gibi tahıl salatalarını da tercih edebilirsin.

Atıştırmalık: Gün içinde yürüyüş yapıyor veya yüzüyorsan öğünler arasında acıkman olasıdır. Havuç ve elma gibi kolay bozulmayan taze gıdalar da iyi birer atıştırmalıktır. Protein ve granola barlar da kolay atıştırma seçenekleridir. Şeker ve koruyucu oranından emin olduğun bir bar seçebilir veya bir gün önceden kendin hazırlayabilirsin.

Öğle Yemeği: Tırmanma, yürüyüş gibi aktiviteleri sürdürebilmek için pişirmeden bir araya getirilebilecek yiyecekleri yanına alman iyi bir fikir olabilir. Bu öğün için yine besin değeri açısından meyve ve sebze gibi gıdalar tüketebilirsin. Bununla birlikte uzun süre tok tutan ve lif açısından iyi bir kaynak olan tahıl ağırlıklı dürümler de tercih edebilir, arasına fıstık ve fındık ezmesi gibi enerji veren ezmeler ekleyebilirsin.

Akşam Yemeği: Akşam yemeği kamp yemekleri konusunda yaratıcı olmak için harika bir zamandır. Kamp ocağı ya da ateş üzerinde baharatlı sebzeler pişirebilir, kahverengi pirinç eşliğinde tüketebilirsin. Közlenmiş patlıcan salatası da ateşte yapılabilecek pratik, lezzetli ve en önemlisi sağlıklı bir öğündür.

Açık hava aktivitelerini daha rahat tamamlaman için iyi beslenmen gerekir. Bunun için yanına alacağın gıdaları rahat ve güvende taşımak, taze muhafaza etmek ve pratik bir şekilde tüketebilmek için ihtiyacın olan tüm ürünleri www.themoosebay.com ayrıcalıkları ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin