DENİZ ÜSTÜNDE ATIK YÖNETİMİ

Temiz suyun hayati derecede önemli olduğun bilmemize rağmen yine de yaptığımız birçok şeyle deniz suları ve doğal yaşama istemeden zarar verebiliriz. Plastik atıkların, çöplerin ve çeşitli kimyasalların deniz sularına karışması en önemli çevre sorunları arasında yer alır. Deniz üstünde suların kirlenmesini önlemek için ise normalden çok daha hassas davranmak gerekir. Sen de deniz kirliliğini azaltmak için uygulayabileceğin 10 atık yönetim çözümüne yakından göz atabilirsin.

Organik Deterjan ve Bulaşık Tabletleri Kullan

Klor, paraben, renklendirici ve fosfat gibi zararlı kimyasallar, sudaki oksijeni azaltarak yosun oluşumuna yol açar, balıkları ve suda yaşayan diğer hayvanların yaşamını tehdit eder. Tamamen organik içeriğe ve doğada çözünebilir özelliğe sahip temizleyiciler tercih etmek; tekne, yat ve yelkenli gibi araçlarla seyahat ederken çevreye verilebilecek zararı en aza indirir. Mutfak ve genel temizlik işlerini bu ürünlerden faydalanarak yapman su kirliliğine engel olur.

Doğal Gıdaları Tercih Et

Rafting, kano, kürek, uçurtma sörfü ve rüzgâr sörfü gibi sporlar yaparken ekstra enerjiye ihtiyacın olabilir. Bu tür durumlarda bel çantası veya sırt çantası içine sığabilen ufak atıştırmalıklar yardımına yetişir. Elma, portakal, erik, muz gibi meyveler ve mataranda taşıdığın doğal içecekler harika bir enerji kaynağıdır, spor esnasında kazara suya düşse dahi çevreye zarar vermez. Poşetler, ambalajlı ürünler ve pet şişeler ise suda yıllarca çözünmeden kalabilir; balıkların ve kuşların uzuvlarına takılarak onlara zarar verebilir. Ayrıca mikro plastik atık olarak ayrışan çöplerin uzun vadede de çevreye zararı bulunur.

Atık Yağları Dökme

Gres yağı, katı yağlar ve kullanılmış yemek yağları, sağlam bir şekilde izole edildikten sonra çöp kutusuna atılmalı veya geri dönüştürülmek üzere bir yağ kavanozunda saklanmalıdır.

Su Altı Temizliği Etkinliklerine Katıl

Su altı dalışları hem kıyı çevresinde hem de sığ derinliklerde biriken çöplerin toplanması için harika bir yoldur. Plastik şişe, lastik, metal atıklar, balık ağları, cam şişeler ve diğer çöpler su tabanından arındırıldığında, ekolojik dengenin korunması için önemli bir adım daha atılmış olur. Özellikle geniş balıkçı ağları, verimli su tabanlarını istila ederek bu bölgedeki doğal yaşamın ve balık popülasyonunun azalmasına neden olabilir. Profesyonel ya da amatör olarak dalgıçlık yapıyorsan su altı temizlik etkinliklerine dahil olarak çevreye katkıda bulunabilirsin.

Çevreci Kurumlara Desteğini Göster

Dünyanın neresinde yaşıyor olursan ol, su havzalarının korunması, su kirliliğinin önlenmesi ve benzeri konularda çalışan kurumlar olacaktır. Bölgende aktif olan bir kuruma destekte bulunabilir, bağış yapabilir ve etkinliklerine katılabilirsin. Örneğin; sahildeki atıkları toplama etkinliklerine dahil olabilir veya genişletilmiş atık yönetimi çalışmalarında aktif rol üstlenebilirsin.

Kirlilik Durumlarını Bildir

Sahil bölgelerine, göletlere ve dere kenarlarına hafriyat, çöp ya da diğer kirleticilerin atılması zaman içinde önemli çevre sorunlarına yol açabilir. Deniz sporları yaparken kıyıda ve kıyıya yakın bölgelerde karşılaşılan kirlilik durumlarını ve su rengindeki değişimleri raporlamak, çevre güvenliği hakkında önleyici çözümler sağlanabilmesine olanak tanır. Bu sayede çöplerin, zararlı atıkların ve kimyasalların deniz suyuna karışması erkenden önlenebilir.

Doğru Bakım Malzemelerini Seç

Windsurf, kitesurf, kürek ve yelken gibi sporlarda doğru bakım malzemelerinin seçilmesi hem ekipman kondisyonu hem de çevre temizliği açısından önemlidir. Sandal, kayık ve board gibi ekipmanların bakımında organik wax, boya ve yapıştırıcıları kullanabilir, suları kirletme endişesi yaşamadan eğlenceye devam edebilirsin.

Tıbbi Atıkları Uygun Şekilde İmha Et

Tıbbi ilaçların hiçbir zaman tuvalete, denize, göletlere veya dereye atılmaması gerekir. İlaçlar suda birikme eğilimi gösterir. İlaç içerisinde yer alan hormonlar ve diğer bileşenler, balıklarda ve kuşlarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca ilaç atıkları insanların ve hayvanların kullandığı içme sularını kirletebilir. Atmayı düşündüğün ilaçları bir poşete koyduktan sonra atık ilaç toplama kutularına bırakarak sorunsuz bir dönüşüm sağlayabilirsin.

Deniz Araçlarının Bakımını Aksatma

Motorlu deniz araçları, kullanıma bağlı olarak belirli periyotlarda bakıma ihtiyaç duyar. Eskiyen contalar ve hortumlar çatlayabilir ve mekanik problemler haline gelebilir. Motordan ve hareketli parçalardan sızan yakıt ve diğer sıvılar; denize, göllere, derelere ve akarsulara karışabilir. Motor bakımlarını aksatmadan gerçekleştirmek hem aracının ömrünü uzatır hem de sızıntıların suya karışmasını önleyerek kirliliği azaltır. Yağın sintineye girmesini engellemek ve atık yağları düzenli olarak tahliye etmek için motor ve dişli kutusunun altına bir damlama kutusu da ekleyebilirsin.

Mümkün Olduğunca Az Plastik Kullan

Plastik ve plastik türevi materyallerin suda çözülmesi çok uzun zaman alır. Nehirler, göller ve okyanuslar, çıkarılması her geçen gün daha da zorlaşan plastiklerle doludur. Sulardaki atık yükünü olabildiğince azaltmak için mümkün olduğunca az plastik madde kullanımına özen göstermek gerekir. Plastik yerine geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen eşyalara geçiş yapmak özellikle su üzerindeyken oldukça önemlidir. Örneğin, plastik poşet yerine keten veya pamuktan üretilen bir torba tercih edebilir; plastik bardak, tabak, kaşık, çatal ve bıçak gibi tek kullanımlık mutfak eşyaları yerine de bambu ya da ahşap gibi yıkanabilir ürünler kullanabilirsin.

Su sporları, denizde bolca zaman geçirmenin ve doğayla bütünlük içinde olmanın en eğlenceli ve sağlıklı yollarından biridir. Sen de yukarıda sıralanan önlemleri alarak denizlerdeki kirlilik yükünü azaltmaya yardımcı olabilir ve sürdürülebilir bir doğa için önemli bir adım atabilirsin. Ayrıca en sevdiğin yüzücü ekipmanları ve aksesuarları arasından tercihlerini yapabilirsin. Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ayrıcalıkları ile keşfedebilirsin.

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin