YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Doğayı korumaya odaklanmış derneklerin dünya ve gelecek için yaptıkları oldukça başarılı işlere ek olarak biz bireylere de büyük sorumluluklar düşüyor. Sürdürülebilirliği bir yaşam biçimi haline getirebilirsek, dünyanın ekosistemini dengede tutma yolunda ilerleyebiliriz.  Eylemlerin konusunda biraz daha bilinçli olman bile, sürdürülebilir yaşama adım atmana yardımcı olabilir. Sürdürülebilir yaşam tarzının önemi, markaların sürdürülebilirlik anlayışı ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi sahibi olarak çevre bilincini geliştirebilir, ufak değişikliklerle gelecek nesillere çok daha iyi bir dünya bırakabilirsin.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik, içinde yaşadığımız dünyanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmadan karşılamak olarak tanımlanır. Bu kavram, dünya üzerindeki doğal kaynakların sınırlı olduğu fikri üzerine inşa edilmiş. Yeşil yaşam, ekolojik yaşam ve çevrecilik olarak da kullanılan sürdürülebilir yaşam terimi, ekosistemi ve gelecek nesillerin olanaklarını korumak için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri olarak ifade edilebilir.

Sürdürülebilir yaşam tarzı sadece gelecek nesillerin olanaklarını korumaya değil gezegendeki tüm canlıların hayat döngülerini sağlıklı şekilde sürdürmelerine de yardımcı olmak anlamına gelir. Daha az sera gazı emisyonu, daha az atık, daha sağlıklı okyanus ve ormanlar, sürdürülebilir yaşam tarzına bağlıdır. Daha fazla insanın bu konuda bilinçlenmesiyle işletmeler de sürdürülebilir üretim yöntemlerini benimsemek için harekete geçer. Yeşil teknoloji, çevre dostu tedarik zincirleri ve daha fazlasını içeren sürdürülebilir iş uygulamaları, sera gazı emisyonlarını ve fosil yakıtları azaltmak için çalışır.

Daha İyi Bir Dünya İçin Bireysel Olarak Yapabileceklerimiz

Çevre alanında faaliyet gösteren dernekler, çeşitli doğal kaynakların iç ilişkilerini anlamak, kaynak gereksinimlerinin değerlendirilmesi ve kaynak yönetiminin planlanması gibi konularda çalışır. Ayrıca tüm dünyada çevre bilinci uygulamalarını insanlara yaymayı hedefler. Bu doğrultuda da etkinlikler düzenler ve araştırmalar yapar. Bireysel olarak bu etkinliklere ve araştırmalara katılım sağlamak oldukça faydalı olsa da bunun yanı sıra sürdürülebilir yaşam için bireysel olarak yapabileceğin çok daha fazla şey bulunur.

  • Atıklarını azalt: Karbon ayak izini azaltmak için yapabileceğin en kolay şeylerin başında yiyecekleri atmayı bırakmak gelir. Organik atıklardan kompost yapmayı düşünebilirsin.
  • Yenilenebilir enerji kullan: Ev ısınma sistemi için güneşten yararlanmak da dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiyi hayatına dahil etmenin pek çok yolu var. Araba kullanmak yerine bisiklete binmeyi deneyebilirsin.
  • Cihazlarını sadece ihtiyacın olduğunda çalıştır: Işıklar veya elektronik cihazları gerekli olmadığında kapat. Bu, evinde kullandığın enerji miktarını azaltmana yardımcı olacak. Ayrıca kullanmadığın cihazların fişini çekmeyi de unutma. Bilgisayar ve yazıcılar da dahil olmak üzere pek çok cihaz kapalıyken bile enerji kullanır.
  • Plastik Kullanımını azalt: Plastiğin doğada çözünmesi yüzyıllar alır. Plastik kullanımını azaltarak gelecek nesiller için çok daha iyi bir dünya bırakabilirsin. Özellikle tek kullanımlık pet şişeler, plastik bardaklar ve naylon poşetlerden kaçınmalısın. İçeceğini yanında taşımak için matara kullanabilirsin.
  • Atıklarını geri dönüşüm kutularına at: Plastikleri sarı, camları yeşil, kağıtları da mavi geri dönüşüm kutularına at. Böylece atıklar, yeniden üretilmek üzere geri dönüşüm fabrikalarına gönderilebilir.
  • İkinci el ve yenilenmiş ürünler satın al: Üretilen her şey, en doğru koşullar sağlanmış olsa bile mutlaka karbon ayak izi bırakır. İkinci el ve yenilenmiş ürünler, karbon ayak izini azaltmaya katkı sağlar.
  • Çevre dostu ürünleri tercih et: Çevre dostu ürünleri tercih ederek karbon ayak izini azaltabilirsin. Bu ürünleri ararken sorumlu ve etik bir şekilde tedarik edildiklerinden emin ol. Tercih ettiğin markanın çevre dostu ambalajlar kullanıp kullanmadığını araştır.

Çevre Dostu Olma Yolunda Markalar

Kurumsal sürdürülebilirlik anlayışı ile küresel çapta birçok doğa dostu marka, çevre dostu yaklaşımları hayata geçirmeye başladı. Bu anlayış ile markalar, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gezegeni korurken, mevcut ihtiyaçların giderilmesini hedefliyor. Anlamlı eylem ve politikalarla büyümeyi teşvik eden, ekosisteme minimum düzeyde zarar veren operasyonlar oluşturuyorlar. Bu çabalar, üretimde yenilenebilir malzemelerin tedarik edilmesini, operasyonların düşük karbonlu veya karbonsuz enerjiyle desteklenmesini ve daha düşük karbon izine sahip ürünler üretilmesini içeriyor. Doğa dostu markaların sürdürülebilirlik anlayışının faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Karbon ayak izinin azaltılması: Tüm üretim faaliyetleri ve tedarik zincirinin tamamlanması sırasında enerji kaynakları hızla harcanır. Kurumsal sürdürülebilirlik anlayışını benimseyen markalar, enerji verimliliği ile daha az karbon ayak izi bırakan ürünler üretmeyi hedefler.
  • Daha sağlıklı bir çevre: İnsanlar, sağlıklı çevrenin önemini ancak kirlilik seviyeleri endişe verici şekilde yükseldiğinde anlar. Markalar, karbon ayak izinin çevre üzerindeki etkilerine karşı bilinçle hareket ettiğinde çevre herkes için daha sağlıklı hale gelir.
  • Gezegenin korunması: Hem bireysel hem de kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları sadece enerji verimliliği sağlamakla kalmaz aynı zamanda doğal yaşam alanlarının ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına da katkı sağlar.
  • Doğal kaynakların korunması: Doğal kaynakların aşırı kullanımı ekosisteme ve biyoçeşitliliğe zarar verir. Doğal kaynaklar kavramı; biyoçeşitliliğin yanı sıra ekosistemde doğal olarak bulunan canlı ve cansız unsurları ifade eder. Sürdürülebilirlik anlayışını benimseyen şirketler, tedarik zincirinin ve üretimin tüm aşamalarında doğal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik adımlar atar.

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin