PATİLİ DOSTUNLA MACERAYA VAR MISIN?

Doğa yürüyüşü, haftanın yorgunluğunu atmak için en iyi aktivitelerden biri. Doğayla iç içe bir gün geçirmek ve ruhunu dinlendirmek için bu aktiviteyi tercih edebilirsin. Sevimli hayvan dostun, bu aktivite için en uygun eşlikçi. Türkiye’nin yüzlerce farklı noktasında bulunan doğa yürüyüşü rotaları arasından kendine ve köpeğine en uygun olanını seçebilirsin. Doğru ekipmanlarla evcil hayvanınla emniyetli bir şekilde bu rotaları tamamlamanız mümkün. Köpeğinle çıkacağınız doğa yürüyüşünde nereye gideceğiniz, yürüyüş esnasında ne giyeceğiniz ya da hangi ekipmanları kullanacağınız konusunda kararsızsan, yazıyı okumaya devam et. Bu yazıda pek çok büyüleyici rotayı, yanına alman gereken kıyafetleri ve ekipmanları inceledik!

Evcil Hayvan ile En Çok Tercih Edilen Rotalar

Türkiye’de evcil hayvan sahibi olarak tercih edebileceğin hem kolay hem de zor, çok sayıda yürüyüş rotası mevcut. İşte manzarasıyla başını döndürecek birbirinden farklı yürüyüş rotaları:

Polonezköy Rotası: 

İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan bu yolu, kolay seviye olması sayesinde rahatlıkla tercih edebilirsin. Dikleşmeyen, düz bir zeminde doğanın tadını çıkarmak isteyenlerdensen, Polonezköy’de yer alan bu köy yolunu deneyimleyebilirsin. Aynı zamanda rota sonunda ulaşacağın köy merkezinde çok sayıda kahvaltıcı ve küçük restoran yer alır. Dilersen yürüyüş sonrasında Polonezköy Tabiat Parkı’nda piknik yapabilirsin.

Ballıkayalar Rotası: Kocaeli Gebze’de yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı; kamp, piknik ve trekking için kullanılan bir alan. Birçok farklı parkura sahip olan Ballıkayalar, orta düzey bir zorluk seviyesine sahip. Kanyonun tam ortasından nehir aktığından dolayı yürüyüş sırasında kimi zaman suya girmek gerekebilir. Bundan dolayı kaymaz ve su geçirmez malzemeden yapılan ayakkabılar giymek gerek. Ayrıca tüm bu yorucu rotanın sonunda yer alan doğal havuz sayesinde köpeğinle birlikte serinleyebilirsiniz.

Uçmakdere Rotası:

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yer alan Uçmakdere hem kamp hem de trekking için tercih edilir. Orta zorluk seviyesine sahip olan rota, eşsiz manzarasıyla ilgi çeker. Aynı zamanda çevrede gidebileceğiniz çok sayıda Rum köyü bulunur. Sen ve sevimli dostun, bu köylerde unutulmaz bir ziyafet çekebilirsiniz.

Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları Rotası: 

Muğla’nın Milas ilçesindeki Beşparmak Dağları ve Bafa Gölü’nde sen ve köpeğin için iki farklı rota mevcut. Yaklaşık iki buçuk saatte bitirebileceğiniz Bafa Gölü çevresindeki rotayı takip etmek için başlangıç noktanız Kapıkırı Köyü olmalı. Bu rota kapsamında, gölün çevresini ve antik kentlerini keşfedebilmeniz mümkün. Daha zor olan Kral Rotası ise yaklaşık 14 saat sürer.

Likya Yolu: 

Hem senin hem de köpeğinin kondisyonu kuvvetliyse doğal ve tarihi güzelliklerle dolu olan Likya Yolu’nu tercih edebilirsiniz. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar devam eden bu rota, toplamda 560 km uzunluğunda. Bu rotayı bitirmek yaklaşık 25 gün sürer. Bundan dolayı senin ve sevimli dostun için gerekli tüm kamp malzemelerini eksiksiz bir şekilde sağlaman gerekir. Hem birden fazla antik kenti gezebileceğiniz hem de denize girebileceğiniz bu rota, toplamda 20 etaptan ve farklı zorluk seviyelerinden oluşur.

Hangi Ekipmanlara İhtiyacın Var?

Evcil hayvanlarla çıkılan doğa yürüyüşlerinde doğru ekipman seçimi, kazalardan ve kötü hava şartlarından korunmanızı sağlar. Doğa yürüyüşü esnasında yanınızda bulunması gereken hayati ekipmanlardan biri, sırt çantası. Su geçirmeyen ve hafif bir sırt çantasının içine hem senin hem de patili dostunun eşyalarını yerleştirebilirsin. Eğer uzun süreli bir yürüyüş olacaksa çadır bağlayabileceğin kamp çantalarını da tercih edebilirsin. Düz yürüyüşler sırasında fazla tercih edilmese de engebeli rotalar için vazgeçilmez ekipmanlardan biri de trekking batonları. Katlanarak taşınabilen batonlar, kayma ve düşmeyi büyük oranda engeller.

Köpeğinin kaybolmaması için kayışlı bir tasma da ekipmanların arasında yer almalı. Hatta olası kaybolmalara karşı isim ve numara yazılı bir tasma tercih etmeyi unutma. Yürüyüş esnasında ihtiyaç için atıştırmalık, yemek kapları, termos ve matara da kesinlikle yanında bulunması gereken eşyalardan. Eğer uzun bir yürüyüş planınız varsa yanında çadır, kendin için uyku tulumu ve hayvanının uyuması için bir mat bulundurmalısın. Dilersen sevimli dostun için top gibi birkaç oyuncak da alabilirsin.

Kıyafetler Nasıl Olmalı?

Doğa yürüyüşüne çıkmadan önce dikkatli olunması gereken önemli detaylardan ilki, tercih edilecek kıyafetler! Hem köpeğin hem de kendin için yürüyüşe en uygun kıyafetleri seçerek zorlu koşullara karşı önlem alabilirsin. Köpeğin için korunaklı bir kıyafet ve patilerinin kesici aletlerden dolayı yaralanmaması için de bir ayakkabı seçebilirsin. Kendin için seçmen gereken kıyafetler ise şunlar:

  • Yürüyüş yapacağınız bölgenin hava durumuna uygun olarak mont, yağmurluk ya da polar ceket giyebilirsin. Özellikle yağmurlu bir havada su geçirmeyen ve hava alan bir yağmurluk giymelisin. Giydiğin montun, poların ya da ceketin korunaklı malzemelerden yapılması ve hareketini engellememesi de en önemli noktalardan biri.
  • Hava durumuna bağlı olarak üstüne uzun ya da kısa kollu bir tişört giyebilirsin. Tişört seçiminde yine hareketini kısıtlamayacak bir model tercih ettiğinden emin ol. Tişört, terini emen ve nefes alan bir kumaşa sahip olmalı.
  • Yürüyüş sırasında ayakkabı tercihi en önemli noktalardan bir diğeri. Tabanı rahat ve kaymaz bir spor ayakkabı ya da bot tercih etmen gerekir. Su geçirmeyen ve hafif bir ayakkabı tercihinde bulunmaya çalışmalısın.
  • Pantolonunun yırtılmaz ve dayanıklı bir malzemeden yapılmış olmasına özen göstermelisin. Güncel hava durumuna uygun kalınlığa sahip ve içerisinde rahat edebileceğin bir model seçmelisin.

Sen de sevimli dostun ile unutulmaz bir doğa yürüyüşü yapmak için tüm ekipman ve kıyafet modellerini The Moose Bay’de inceleyerek bütçene uygun fiyat seçeneklerinden yararlanabilirsin. Hemen www.themoosebay.com üzerinden ihtiyacına uygun birbirinden farklı ekipman ve kıyafetleri keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin