FETHİYE’DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ: MAVİLİKLERE DOĞRU SÜZÜLMEK

Fethiye denilince ilk akla gelenlerden biri yamaç paraşütü. Her yıl yerli ve yabancı sayısız macera sever bu bölgeye gelerek yamaç paraşütünü deneyimliyor ve yaz ile bahar sezonlarında Fethiye semalarının klasik manzarasının bir parçası haline gelen onlarca yamaç paraşütçüsünden biri oluyor. Sen de bu eşsiz coğrafya üzerinde kuş gibi süzülmek ve hayatına heyecan katacak bir deneyime sahip olmak istiyorsan, Fethiye’de yamaç paraşütü ile ilgili derlediğimiz bilgilere göz atabilirsin.

Ölüdeniz sahiline arabayla yaklaşık 30-45 dakikalık bir mesafede bulunan Babadağ, yamaç paraşütü için en çok tercih edilen noktalardan biri. Türkiye’nin ilk yamaç paraşütü yapılan bölgesi, adeta bu spor için biçilmiş jeolojik bir mucize. Yaklaşık 1960 metre zirveye sahip Babadağ, yamaçlarındaki kalkış yerleri ile yamaç paraşütü yapan herkese Ölüdeniz’in muhteşem manzaralarını kuş bakışı izleme imkânı veriyor. Babadağ’da bulunan 1200, 1700, 1800 ve 1960 metre yüksekliklerdeki dört adet pistin her biri, farklı bir rüzgâr yönüne bakıyor. Pilotla birlikte rüzgâra karşı kalkış tekniğiyle havalanmak gerekiyor. Pilotlar havanın ve rüzgârın durumuna göre hangi pistten kalkış yapacaklarına karar veriyorlar. Aynı zamanda buradaki pistlerin yapısı da düz ve geniş alanıyla onlarca sporcunun aynı anda atlayış yapmasına olanak tanıyor. Ölüdeniz sahilinde bulunan Belcekız Plajı ise, uzun ve geniş yüzölçümüyle, oldukça konforlu ve güvenli bir iniş bölgesi.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava araçları sınıfının içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafe katedebilir. Dünyada en yaygın ve hızla gelişen havacılık sporudur. Kullanılan malzemelerin ithal ve özel olması nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Ancak yine de diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında uçmanın en ucuz yolu olduğu görülür.

Gerekli eğitimleri tamamlamış ve yamaç paraşütü pilotu olmuş profesyonel kişiler tabii ki bireysel atlayış yapabiliyor. Bir pilot eşliğinde uçarak, yamaç paraşütünü amatör olarak deneyimlemek için ise ilk önce bu hava sporuna uygun yerlere gitmek gerekiyor. İkili uçuşlara “tandem” deniyor ve bir eğitmen eşliğinde uçuş ayarlanıyor. Uçuş için bir sağlık problemi yoksa, yalnızca kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyuluyor. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra uygun bir dağda, tepede, yüksek yamaçta hızlı adımlarla ilerleniyor. Paraşütün içerisine dolan hava da süzülmeyi sağlıyor. Yamaç paraşütünün ekipmanları şu şekilde sıralanabilir: Kanat, yedek paraşüt, kuşam, askı ipleri, telsiz, taşıyıcı kolonlar ve kask. Yamaç paraşütü genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları arasında, güneşli ve sakin, yağmursuz havalarda yapılıyor.

Yamaç Paraşütü Serbest Paraşütten Çok Farklı

İngilizcesi “paragliding” olan ve Türkçeye “yamaç paraşütü” olarak geçen bu uçuş aleti ile atlanmaz, yamaçlardan koşarak havalanılır. Yamaç paraşütünde kalkış, paraşütte ise atlama yapılır. Paraşütçülük ile yamaç paraşütçülüğü isim olarak birbirini çağrıştırsa da aslında çok farklı. Paraşütte “düşüş”, yamaç paraşütünde ise “süzülüş” vardır. Paraşütçülükte asıl amaç kendini boşluğa bırakmak ve boşlukta düşmektir. Kullanılan paraşüt ise yere sağlam şekilde iniş için kullanılan bir araçtır. Yamaç paraşütünde ise amaç uçmak ve havada daha çok vakit geçirmektir. Serbest paraşütten ayrılan diğer bir özelliği de bu sporu yapanlara verilen isimdir. Serbest paraşütle atlayan kişiye “paraşütçü” denirken, yamaç paraşütüyle uçan kişiye ise “pilot” denir.

Fethiye’de Yamaç Paraşütü Alanına Nasıl Gidilir?

Yamaç paraşütü hizmeti veren firmalar, Babadağ’a servis de yapabiliyor. Eğer bunu tercih etmiyorsan Babadağ’daki yamaç paraşütü kalkış alanlarına ulaşmak için özel araç haricinde Fethiye ve Ölüdeniz’deki dolmuşları kullanabilirsin. Teleferik de diğer bir alternatif. Teleferik istasyonlarındaki restoran ve cafelerde, yemek ve diğer ihtiyaçlarını giderebilirsin.

Yamaç Paraşütüne Hazırlık

Yamaç paraşütüne giderken rahat kıyafetler giymelisin. Kemerlerle paraşüte bağlı olacağından dar kıyafetlerle kendini rahatsız hissedebilirsin. Güneş ışınlarından rahatsız olmaman için güneş gözlüğü almayı da unutma.

Kalkış Anı

Yamaç paraşütü için uçuşa başlamadan önce pilot eşliğinde emniyet kemeri ve kask gibi zorunlu ekipmanların kontrolü yapılıyor. Pilot, uçuş ve yapılması gerekenler hakkında bilgi veriyor. Her şey hazır olduğunda kalkış pistinde pilotla birlikte kısa bir koşu yapılıyor. Paraşüt, hava ile dolduğunda ve yamacın sonuna doğru gelindiğinde ayaklar yerden kesiliyor ve bundan sonrası rüzgâra kalıyor. Bu heyecanı yaşayanlar genellikle ayaklarının altına baktıklarında, yerin bir anda yüzlerce metre aşağıda olduğunu görünce heyecanlanıyorlar, fakat alıştıkça keyif vermeye başlıyor. Uçuş sırasında aşağıda masmavi bir deniz, kıvrımlı lagün ve yemyeşil bitki örtüsünü görünce, kendini cennette gibi hissedebilirsin. Ve kesinlikle bu deneyimi yaşayan herkes için unutulmaz oluyor! Her uçuşa göre sürede ufak farklılıklar olsa da genellikle 25-35 dakika kadar sürüyor.

İniş Alanı

Kendini asıl kuş gibi hissedeceğin an, iniş anı oluyor. Pilotun kontrolünde yavaşça süzülerek alçalmaya başlıyorsun. Fethiye’de yapılan yamaç paraşütlerinin iniş alanı Ölüdeniz’in sahil bandı oluyor. Ayağını kumsala bastığında büyük bir rahatlama hissiyle birlikte bağımlısı olup bu macerayı bir daha deneyimlemek isteyebilirsin.

Hayallerin arasında gökyüzünde kuş gibi süzülmek varsa, sen de bu nefes kesen macerayı planların arasına alabilirsin. Sıradaki tatillerinden birini doğal güzellikleri, birbirinden harika plajlarıyla meşhur Fethiye’de organize edip, yamaç paraşütü deneyimiyle de bunu taçlandırabilirsin!

KAYNAKÇA:
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Havacılık Topluluğu: https://www.ytuhavk.org/yamac-parasutu/nedir/
  • Türk Hava Kurumu: https://www.thk.org.tr/yamacparasutu
  • Sky Fethiye Yamaç Paraşütü: https://fethiyeyamacparasutu.net/babadag-yamac-parasutu-kac-metre/

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin