SOĞUK HAVADA BESLENME

Soğuduğunda vücut ısını korumak için daha fazla enerjiye ihtiyacın olur. Soğuktan titrersin ve ısınmak için daha fazla hareket edersin, bu da kalori tüketimin daha da artırır. En azından, uzun süre dışarıdaysan. Kendin soğuğa karşı korumak ve daha fazla direnç göstermek için kat kat giyinmen iyi bir fikirdir. Ancak bununla birlikte vücudunu içeriden de ısıtman mümkün. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak en iyisidir. Örneğin kızarmış tahıllı ekmek, bir fincan süt veya yoğurt ve bir parça meyve. Sıcak bir fincan kahve veya çay da idealdir.

Kış aylarında kan akışı yavaşladığından önemli besinler vücudunda daha uzun süre kalabilir. Bu şekilde enerjiyi (ve dolayısıyla ısıyı) daha uzun süre tutabilirsin. Ancak kış aylarında her yiyecek ve içecek aynı etkiye sahip değildir. Bazı yiyecekler sana enerji verirken diğerleri vücut enerjinin gereksiz harcanmasına neden olabilir ve bu da soğuğu daha fazla hissetmen anlamına gelir. Bu nedenle yenmesi/yenmemesi gereken yiyecekler konusunda bilgi sahibi olarak outdoor aktivitelerinde daha sıcak ve konforlu hissedebilirsin. İşte enerji seviyeni koruman ve daha konforlu hissetmen için soğukta beslenme hakkında bilmen gereken her şey!

Soğuk Havalarda Isınmana Yardımcı Olan Yiyecekler

Dışarısı soğumaya başladığında ısını korumak için pek çok önlem almak gerekir. Özellikle dışarıda uzun süre vakit geçirmeyi ve outdoor aktivitelere katılmayı planlıyorsan hem giydiklerine hem yediklerine daha fazla dikkat etmen önemlidir. Kalın bir kazak, eldiven ve şapka bu konuda yardımcı olabilir, ancak ısıyı içeriden de kontrol edebilirsin. Çünkü bazı yiyecekler gerçekten enerji vericidir ve vücudunun ısınmak için ihtiyacı olan enerjiyi kısa sürede sağlarlar. Peki bu gıdalar vücudunda ne gibi değişikliklere neden olur?

Isıtıcı gıdalar olarak adlandırılan bu besinler dolaşımı yaz aylarında olduğu gibi hızlandırmaya yardımcı olur, ekstra enerji verir ve adından da anlaşılacağı gibi seni sıcak tutar. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyen ve zihnini sakinleştiren bir besin kaynaklarıdır. Bu gıdalar sadece soğuğa değil, aynı zamanda yorgun veya biraz depresif hisseden, konsantrasyon kaybı yaşayan ve enfeksiyonlara yatkın olan herkes için de yararlıdır. Vücudunu sıcak tutmana yardımcı olan gıdalar ise şöyle sıralanabilir:

  • Taze zencefil: Zencefil, metabolizmana büyük destek sağlayan gingerol ve shogaol adında iki madde içerir. Bir parça taze zencefil vücut ısını artırmana yardımcı olur. Kış aylarında zencefilli elektrolitler de iyi bir seçenek olabilir.
  • Kahve: Kahve sıcak ya da soğuk fark etmeksizin kafein içerdiği için iyi bir ısıtıcıdır. Çünkü kahvenin yarattığı ısınma etkisinin içeceğin sıcaklığıyla pek ilgisi yoktur. Seni daha sıcak hissettiren kahvedeki kafeindir.
  • Yer fıstığı: Yer fıstığı yüksek konsantrasyonda B3 vitamini (niasin) içerir. Bu vitamin, sağlayan kan akışında ve metabolizmada bir artış sağlar. Yer fıstığına alerjin varsa avokado, tavuk göğsü, tatlı patates, esmer pirinç ve ton balığını da tercih edebilirsin.
  • Hindistan Cevizi: Hindistan cevizi yağı, orta zincirli trigliseritleri temsil eden MCT’ler içerir. Bu yağ asitlerinin temel olarak ısı üretimi için kullanıldığı bilinir. Kar yağışının olduğu soğuk antrenman gününde Hindistan cevizi yağında pişirilmiş yumurta yiyebilirsin.
  • Pırasa: Pırasa, sarımsak ve soğan ile aynı bitki ailesine aittir, ancak ısınma etkisi bilinen bir yönü değildir. Bununla birlikte d vitamini içeren besinler de vücut ısısını artırmaya yardımcı olur.

Soğuk Havada Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Soğuk havada sıcak yiyecek ve içecekleri içini ısıtmana yardımcı olur. Ancak bu her besin için geçerli değildir. Vücudu sıcak tutup enerji veren besinler sana içeriden destek sağlar ve vücudunun ihtiyaç duyduğu yakıtı kısa sürede elde etmene olanak tanırlar. Bu nedenle vücudu yormayan, kolay sindirilen, bağışıklığı güçlendiren ve metabolizmanla birlikte kan akışı hızını artıran besinler soğuk havalarda önemli bir etkiye sahiptir. Ancak özellikle kış aylarında dışarıda vakit geçirmeyi planlıyorsan kaçınman ve mümkün olduğunca az tüketmen gereken besinler de vardır. İşte soğuk havalarda yenmemesi gereken yiyecekler:

  • Hazır gıdalar: Fast food ya da hazır gıdalar vücuda yeterince enerji sağlayan gıdalar değildir. Tokluk hissi verebilir, ancak vücudunu çabuk terk ettiği için yeterli enerjiyi almana yardımcı olmayabilir.
  • Yağlı yiyecekler: Kış aylarında daha az hareket etme eğilimi vardır. Soğuk hava, birçok şeyi yapmana engel olabilir. Bu gibi durumlarda yağlı yiyecekler tüketmen kilo almana neden olabilir. Ancak yağlı yiyecekler her zaman kötü değildir. Yağ iyi bir enerji kaynağıdır ve alınması gerekir. Önemli olan orantılı bir tüketim planı oluşturmak ve sağlıklı beslenmektir.
  • Şeker oranı yüksek gıdalar: İşlenmiş ya da işlenmemiş fark etmeksizin şeker oranı yüksek gıdalar bağışıklık sistemini baskılayabilir. Ancak meyve ve sebzelerde bulunan şeker ile yetinerek sağlıklı bir beslenme programı uyguluyorsan şekerin zararlarından etkilenmeyebilirsin.
  • Alkol içeren yiyecek ve içecekler: Yaygın bir inanışa göre alkolün vücudu ısıttığı söylenir. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Aksine alkol vücudun ısı kaybını artırır. Kan damarlarını genişlettiği için akış hızlanır ve kılcal damarlara ve cilde daha fazla kan gitmesine izin verir bu sebeple ilk başta bir sıcaklık hissedersin. Ancak, sonunda vücut ısın düştüğünde bu his kaybolur. Böylece daha çabuk soğursun ve aynı zamanda sıvı kaybını da artırır.

Kış aylarında sıcak yiyecekler ne olursa olsun bir süre sıcak kalmana yardımcı olur. Kamp ya da dağcılık gibi outdoor aktivitelerinde termal içlik, outdoor pantolon ve ayakkabıların yanı sıra yiyecek ve içeceklerini de sıcak tutan kaliteli termos modellerini de değerlendirebilirsin.

Tüm bu ekipmanlarla birlikte seni sıcak tutan besinleri tercih et ve doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin