KAMP ATIKLARINI DOĞAYA KAZANDIR
Kamp yapmak standart yaşam düzeninden bir süreliğine uzaklaşmak ve doğayla kucaklaşmak için en iyi aktivitelerden. Pandemi döneminden sonra popülerliği daha da artan kampçılık sessiz, huzurlu ve dingin bir atmosferde dinlenmene, kendinle baş başa kalmana imkan tanır. Doğanın içinde eşsiz manzaralara tanıklık edeceğin kampçılığın en sevilen yanlarından biri de doğada yaşam ve yemek yeme keyfi. Kamp ateşi etrafında sevdiklerinle yemek yerken ve doğada tatil yaparken birtakım noktalara dikkat ederek ekolojik düzeni koruyabilir, doğa dostu kamp süreci geçirebilirsin. Gıda seçiminden çeşitli tüketim alışkanlıklarına kadar birçok konuda bilinçli hareket etmek yeşil yaşamı desteklemene, atıklarını azaltmana ve doğaya tekrar kazandırmana yardımcı olur. Peki, kampta sıfır atık için neler yapılmalı, kamp atıkları nasıl doğaya kazandırılmalı? Sen de çevre dostu kampçılık yapmak istiyorsan içeriğimize göz atabilirsin!
Menüleri Önceden Planla
Kamp yaptığın süre boyunca yeme-içme menülerini önceden planlayarak son dakika alışverişlerinin önüne geçebilirsin. Bu, ekstra poşet ve plastik eşya ihtiyacını engeller. İyi şekilde oluşturulmuş bir menü planı sayesinde sağlıklı gıdalarla beslenmen, aynı zamanda önceden hazırlanmış gıdalar sayesinde çevresel atıkları en aza indirmen mümkün. Yemeklerini sağlıklı kaplarda muhafaza edebilir ve kampta kolayca tüketebilirsin.
Yerel Pazarları Tercih Et
Kamp menüne sağlıklı gıdalar eklemenin bir yolu da yerel pazarlardan alışveriş yapmak. Kamp bölgene en yakın yerel pazarları önceden araştırmayı unutma. Yerel pazarlardan veya mağazalardan seçeceğin ürünler sayesinde paketli gıdalardan uzak durabilir, atık yönetimine katkı sağlayabilir, dahası bölgenin taze sebze ve meyvelerini tatma şansı yakalayabilirsin.
Bez Torba tercih et
Kamp sürecinde tüketeceğin gıdaları hazırlarken plastik poşetler yerine geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmaya dikkat et. Kağıt ambalajlar ve bez torbalar tercih ederek kamp atıklarını doğaya geri kazandırma yolunda adım atabilirsin.
Termos Kullanmaya Özen Göster
Kampta en önemli ihtiyaçlardan biri de su tüketimi. Kamp sürecinde sürekli hareket halinde olacağın için su tüketiminin de fazlalaşması normal. Bunun için pet şişe suyu içmek yerine termosla yanında su taşımayı tercih edebilirsin. Su stokun azaldığında ise kamp bölgesinde yerel su kaynaklarını araştırarak içme suyunu güvenli su kaynaklarından termosuna doldurabilir ve su ihtiyacını sıfır atıkla giderebilirsin. Üstelik su kaynaklarından temin edeceğin suyu kamp ateşinde kaynatıp soğutarak tükettiğinde tüm sağlık risklerini de ortadan kaldırmış olursun.
Tek Kullanımlık Eşyalardan Uzak Dur
Kampta yapılan en sık hatalardan biri tek kullanımlık plastik ürünler kullanmak. Plastik eşyalar yerine bambu çatal-bıçak ürünler tercih ederek çevreye duyarlı davranabilirsin. Bunun yanı sıra yanında getireceğin metal araç-gereçler de çevresel atık oluşumunun önüne geçerek yeşil bir kamp deneyimine imkan tanır. Ayrıca yemek pişirme esnasında alüminyum folyo gibi doğaya zararlı ürünler yerine metal gibi doğa dostu malzemeler kullanmaya özen göster.
Sürdürülebilir Malzemeler Kullan
Tatilin boyunca sıklıkla ihtiyaç duyacağın kağıt havlu ve ıslak mendil gibi ürünler yerine yeniden kullanılabilir kumaşlara yönelebilirsin. Kumaş dokulu kurulama bezi ve havlular kullanarak eşya kurulama işleri sırasında atık oluşumunu engelleyebilirsin. Öte yandan bulaşık ve temizlik işlemlerin için kimyasal olmayan bulaşık deterjanları, sabun ürünleri seçerek hijyen ihtiyacını doğa dostu malzemelerle karşılaman mümkün.
Atıkları Sınıflandır
Kamp sürecinin sonunda ortaya çıkan atıkları doğru bir şekilde sınıflandırmak yeşil kamp deneyiminin en önemli aşamalarından. Kampta kullandığın kağıt, cam ve organik atıkları birbirinden ayrı şekilde muhafaza edip kamp sonunda atıkları depolama alanı veya mobil dönüşüm kutularına at. Plastik, metal, cam ve ev tekstil gibi farklı kategorilerde sunulan atık dönüşüm kutuları geri dönüşümü mümkün olan ürünleri ekonomiye tekrar kazandırarak sürdürülebilir doğa bilincinin gelişmesine olanak tanır.
Şarj için Güneş Enerjisi
Doğada sıkça kullandığın el feneri ve kafa lambası gibi ürünlerdeki pilleri yeniden şarj edilebilir özellikte seçerek kamp atıklarını azaltabilirsin. Buna ek olarak pil gibi ürünlerin şarj işleminde elektrik yerine güneş enerjisiyle çalışan sistemlere yönelerek yenilenebilir enerji kullanımını destekleyebilirsin.
Kırılan Eşyaları Tamir Et
Kamp tatilinde kırılan masa ve sandalyeleri atmak yerine kullanıma geri kazandırmak çevre dostu kamp deneyimine destek olmak demektir. Hasarlı ürünleri doğaya bırakmak ya da atmak yerine eve getirip gerekli onarım-bakım işlemlerini yapmak ve yeniden kullanmak tüketim israfının önüne geçerek sürdürülebilir ekonomiye katkı sunar.
Bakım Ürünleri Küçük ŞişelerDE
Kısa kamp tatillerinde ihtiyacın olan bakım ve kozmetik malzemeler için seyahat boy ürünler tercih etmek ekstra çevresel atık anlamına gelir. Tek seferlik dolum özelliği olan şişelerden uzak durmayı seç. Bunun yerine bakım ürünlerini küçük şişelere koyarak paketleyebilirsin.
Kamp Alanını Temizle
Keyifli bir kamp tatilinin ardından kamp bölgesinden ayrılmadan önce atıkları doğru bir şekilde sınıflandırdıysan son olarak kamp alanını temizlemelisin. Çadır malzemelerini ve eşyalarını toparladıktan sonra etrafta ekstra atık kalıp kalmadığını kontrol ederek doğayı temiz bıraktığına emin ol. Böylece sıfır atık prensibine sadık kalmış olursun.
Yeşil bir kamp deneyimi yaşamak için kamp süreci boyunca sıfır atık ilkesiyle hareket etmeyi unutma. Kamp atıklarını en aza indirerek doğaya ve geleceğe katkı sunabilirsin. Kamp dönemlerinde ihtiyacın olan ekipman ve aksesuarlara The Moose Bay aracılığıyla ulaşarak beğendiğin ürünleri şimdi satın alabilirsin.