TREKKING ÇANTASI NASIL OLMALI?

Doğal alanlarda gruplar halinde gerçekleştirilen ve hiking’e kıyasla daha uzun süren yürüyüşler trekking olarak adlandırılıyor. Hafif tempolu spor aktiviteleri arasında yer alan trekking, genellikle engebelerle dolu arazilerde gerçekleştiriliyor. Günübirlik yürüyüşlerin aksine, bazen doğada kamp kurmayı ve her türlü koşula hazır olmayı gerektiriyor. Bu sebeple trekking’i, doğada bir noktadan diğerine ulaşmak için çeşitli güçlükleri aşarak yürümek olarak da tanımlayabiliriz. Genellikle bir lider eşliğinde yapılan yürüyüşler, farklı mevsimlerde ve değişken arazi şartlarında düzenlenebiliyor.

Yoğun iş hayatına kısa bir mola vermek ve şehir stresini ardında bırakmak isteyenlerin gözde spor aktivitelerinden biri olan trekking öncesinde doğru çanta, kıyafet ve malzeme seçimi oldukça önemli. Yürüyüşe başlamadan önce aktivite bölgesini tanımak, iklim durumunu araştırmak, hava koşullarını incelemek ve kendine temel bir malzeme listesi oluşturmak sana fayda sağlar. Peki, bu heyecanlı macera öncesinde çantana neler koymalısın, çanta hazırlama aşamasında nelere dikkat etmelisin? İşte trekking çantası hazırlama rehberi:

İLK İŞ Yürüyüşe Uygun Çanta SeçMEK

Trekking macerana hazırlanırken bölgenin genel koşullarına göz attıktan sonra ilk iş olarak ideal özelliklere sahip bir çanta seçmelisin. Zorlu yürüyüş rotan boyunca sana eşlik edebilecek, gerekli tüm malzemeleri içine alacak bir çanta olmasına özen göster. İhtiyacına uygun çantayı belirlemek için aktivitenin uzunluğu, zorluk derecesi gibi konuları gözden geçirebilirsin. Birkaç günlük kısa bir aktivite için temel bir sırt çantası işini görebilir. Ancak daha uzun süreli ve yoğun tempolu bir yürüyüş planlıyorsan daha kapsamlı bir modeli tercih edebilirsin.

Vücut tipine uygun çanta seçmek, ürünün bedenine tam olarak uyum göstermesini sağlayacaktır. Çantanın gövde uzunluğunun, bel ve omuz saplarının vücuduna göre olmasına dikkat etmelisin. Aksi halde uzun yürüyüşlerde çantanı taşımakta zorlanabilirsin. Ayrıca, çanta malzemesinin zor koşullara karşı dayanıklı olması da önemli.

Temel EşyalarIN DIŞINDAKİLERİ ELE

İdeal özelliklere sahip trekking çantasını bulduysan, şimdi sıra çantanı nasıl düzenleyeceğine geldi. Çantanı organize ederken unutmaman gereken temel kural, yanına olabildiğince az şey almak. Çünkü uzun patikalar boyunca yanında taşıyacağın ağır bir çantayla aktiviteden keyif alamayabilirsin. Çanta hazırlarken yanına alacağın yürüyüş kıyafetleri, aksesuarlar, uyku tulumu, ısıyı uzun süre muhafaza eden termos mataralar, yemek malzemeleri ve güvenlik ekipmanlarını gözden geçirebilirsin.

Yanına alacağın tüm eşya ve ekipmanları gözden geçirirken, en temel ihtiyaçların dışındaki ürünleri eleyerek sadece işine yarayacak olanları çantana koy. Su geçirmez özellikte ve arazi koşullarına uyumlu trekking botları seçmeye çalış. Bunun yanında, ilk yardım malzemelerini her zaman yanında bulundurmaya özen göster. Ayrıca, kıyafetlerinin bazılarının su geçirmez katmanlar barındırması da oldukça önemli. Su geçirmeyen kumaştan üretilmiş tişört ve ceketleri her koşulda yanına alarak değişen hava koşullarına karşı hazırlıklı olabilirsin. Trekking çantanda olması gereken temel ürünler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağmurluk, tişört, yedek ayakkabı
  • Uyku tulumu, çadır malzemeleri
  • İlk yardım malzemeleri
  • Fener, düdük, yedek pil, kibrit, çakı
  • Yiyecek, içecek
  • Termos ve ekstra su
  • Buff, şapka, bere, güneş gözlüğü
  • Havlu
  • Baton

En çok kullanılacaklar en yakına

Sırt çantanı doğru bir şekilde organize etmek hem konforlu bir deneyim yaşamana yardım eder hem de eşyalarına kolayca ulaşmana imkan tanır. Ayrıca, çantanı hazırlarken malzemelerin ağırlığını ve kullanım sıklığını da göz önünde bulundurmalısın. Ağır eşyaları sırtına yakın olan yerlere koyarak çantanın ağırlık merkezini destekleyebilirsin. Gün içinde az kullanacağın eşyaları ise çantanın en alt bölümlerine yerleştirmende fayda var. Böylece içinden bir şeyler alırken çantanın sürekli dağılmasının önüne geçebilirsin. Çantanı işlevsel hale getirmek için şu ipuçlarını dikkate alabilirsin:

  • Çantanın en alt bölümü uyku tulumu, kamp matı, çadır ve uyku malzemeleri için ideal. Sünger kamp matlarını çantanın altındaki veya yanındaki iplere sabitlemek de yürüyüş sırasında işini kolaylaştırabilir.
  • Trekking esnasında ağırlık merkezini korumak için ağır eşyaları orta bölümlere yerleştirmeye dikkat et.
  • Yürüyüş sırasında sık sık kullandığın eşyaları çantanın en üst bölümüne koyarak ürünlere kolayca ulaşabilirsin. Yağmurluk ve rüzgarlık gibi malzemeleri üst kısma yerleştirerek değişen hava koşullarına hemen adapte olabilirsin.
  • Çantanın önünde veya yanında bulunan fermuarlı cepler içine ilk yardım malzemeleri, atıştırmalıklar veya kafa feneri yerleştirebilirsin. Ayrıca yan cepler matara koymak için de idealdir.
  • Çantanın bel kısmında bulunan küçük fermuarlı bölmelere ise güneş kremi, güneş gözlüğü ve telefon gibi çok sık ihtiyaç duyabileceğin eşyaları koyabilirsin.

Kilitli Poşetlerle Organize Et

Yürüyüş çantası hazırlarken çantanın içini fonksiyonel hale getirmenin bir yöntemi de kilitli poşetler kullanmak. Trekking sırasında yanına alacağın önemli eşyaları renkli ve kilitli poşetler içinde muhafaza ederek onlara istediğin an rahatça ulaşabilirsin. Pil, şarj aleti ve benzer ekipmanları belirli bir renkteki bez poşetlere koyabilir, yemek malzemelerini ise farklı kilitli poşetlerde saklayarak ürünlerin çanta içine dökülmesini önleyebilirsin. Ayrıca elektronik cihazlar için su geçirmez taşıma bezleri edinerek eşyalarını her türlü ıslanma riskine karşı koruman da mümkün.

Su Geçirmez Kılıfla Koru

Trekking çantanı aniden bastıran yağmura ve ıslak zeminlere karşı korumak için su geçirmez çanta kılıfları edinebilirsin. Her türlü hava koşuluna karşı çantanın içindeki malzemeleri korumana yardım eden su geçirmez kılıfları çantanın tamamına geçirerek pratik bir şekilde kullanabilirsin. Öte yandan, bu kılıflar, çantanın ağaç dallarından ve doğa koşullarından kaynaklı çiziklere karşı korunmasına da katkı sağlar, çantanın dış yüzeyinin zarar görmesini engeller.

Sen de heyecanlı trekking aktivitelerini deneyimlemek istiyor ve “doğada neye ihtiyacım var?” diye düşünüyorsan ihtiyacına en uygun çantayı seçerek hazırlıklara hemen başla. The Moose Bay üzerinden kolayca satın alabileceğin çanta modellerini şimdi incele!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin