HIKING/TREKKING ROTALARI

Gruplar halinde belirli arazi koşullarında doğa ile iç içe yapılan hiking ve trekking turları, maceraseverlerin favori aktiviteleri arasındadır. Şehir hayatının karmaşasından ve stresinden uzakta vakit geçirmek, spor yapmak ve gün boyu tabiatın sunduğu harika manzaraların tadını çıkarmak anlamına gelen bu yürüyüşlerde başlangıç ve bitiş noktası aynıdır. Genellikle bir rehber eşliğinde gerçekleşen hiking turlarında amaç, keyifli vakit geçirmek ve kendini iyi hissetmektir. Heyecan dolu rotalardan oluşan trekking aktiviteleri pek çok doğa tutkunu için eşsiz bir ritüeldir. Bu zevkli yürüyüşlerde ihtiyacın olanlar ise teri dışarı atan termal giysiler, arazi şartlarına uygun yürüyüş ayakkabıları ve bazı ekipmanlardır. Üç taraflı denizlerle çevrili ülkemizde pek çok farklı hiking rotası bulunur. Bu yazımızda senin için Türkiye’deki en iyi hiking/trekking rotalarını inceledik! İşte, eşsiz atmosferi ve güzellikleriyle öne çıkan rotalar!

Ege Bölgesindeki Rotalar

Muğla – Bafa Gölü / Beşparmak Dağları

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Bafa Gölü’nde iki tane farklı yürüyüş rotası var. Bafa Gölü ve çevresini içine alan ilk rotanın başlangıç noktası Kapıkırı Köyü. Yaklaşık 2,5 saat süren bu parkurda gölün çevresindeki surları gezerek antik kentleri keşfedebilirsin. Kral Yolu parkuru ise Beşparmak Dağları’nın çevresinde yer alan Gölyaka Köyü’nden başlar. 14 saat süren rota boyunca etraftaki Bizans manastırlarını gezebilir ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsin.

İzmir – Karagöl

İzmir’e bağlı Karagöl, 23 metre derinliğinde ve 35 dönümlük alana sahip bir krater gölüdür. Mesire alanı olarak da bilinen bu bölge, göz alıcı doğal güzellikleri ile günübirlik yürüyüş yapmak isteyenlerin gözdesi. Bornova Çamiçi köyünde başlayan parkur yine aynı noktada son bulur. Göz alıcı tabiatı ile görenleri büyüleyen Karagöl’de yol boyunca karşılaşacağın çeşmelerde su ihtiyacını giderebilir, yorulduğun zaman söğüt ağaçlarının altında mola verebilirsin.

Marmara Bölgesindeki Rotalar

Yalova – Erikli Yaylası

Yalova ilinin Çınarcık ilçesinde yer alan Erikli Yaylası, yemyeşil doğası ve yüksek şelaleleriyle benzersiz bir güzelliğe sahiptir. İstanbul’a yakınlığıyla ilgi çeken yayla, aynı zamanda bir sit alanıdır. Orta zorlukta olan bu rota, yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda. Her mevsim hiking meraklılarını ağırlayan parkur, 4 saatlik bir yürüyüşle tamamlanabilir. Sıcak havalarda bölgede yer alan iki şelalede yüzebilir, doğa ile baş başa kalmanın tadını çıkarabilirsin.

Kocaeli – Serindere Kanyonu

Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki Serindere Kanyonu, Marmara bölgesinin en sevilen yürüyüş rotalarından biri. Orta zorluk derecesine sahip 10 kilometre uzunluğundaki parkuru yaklaşık olarak 4 saatte tamamlayabilirsin. Kanyonun bazı kısımlarından geçebilmek için suya girmek zorunda kalabilirsin. Serindere köyünün alabalık tesislerinde başlayan rotada 150 metre uzunluğunda bir tünel yer alır ve bu tünelin sonunda parkur tamamlanır.

Akdeniz Bölgesindeki Rotalar

Antalya – Likya Yolu

Dünyanın en iyi 10 trekking parkuru arasında gösterilen Likya Yolu, Fethiye’de başlayıp Antalya’da sonlanır. Likya Yolu’ndaki çeşitli parkurlarda ister günübirlik istersen de uzun süreli yürüyüşler gerçekleştirmen mümkün. Parkurun en önemli bölümleri arasında Gelidonya Feneri, Sidyma Antik Kenti, Faralya, Letoon Antik Kenti dikkat çeken noktalardan sadece birkaçıdır. Tarihin doğa ile harmanlandığı bu parkurda pitoresk manzaralar eşliğinde harika bir yürüyüş deneyimi yaşayabilirsin.

Isparta – Davraz Dağı

Isparta ilindeki Davraz Dağı’nın çevresinde konumlanan Kulova Yaylası’ndan başlayan rota, meşhur Kasnak meşesi ormanlarını da içine alacak şekilde Yukarıgökdere Köyü’nde sonlanır. Eğirdir Gölü, Dedegöl Dağı, Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı gibi yerlerden geçebileceğin parkurda, görkemli kasnak meşesi ve sedir ağaçlarını görebilirsin. Yaklaşık 22 km uzunluğundaki parkur 11 saate tamamlanır.

İç Anadolu Bölgesindeki Rotalar

Nevşehir – Kapadokya

İç Anadolu bölgesinin mistik yerlerinden biri olan Kapadokya, pek çok yürüyüş meraklısının favori rotaları arasında. Dört mevsim yürüyüşe uygun olan ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan milli park sınırları içerisinde; Ihlara Vadisi, Çat Vadisi, Gomeda Vadisi, Avla Kanyonu, Kızılçukur-Göreme ve Güvercinlik Vadisi gibi pek çok farklı rota bulunur. Sen de Kapadokya’nın farklı atmosferinde zaman geçirmek ve büyüleyici yapıları yerinde incelemek istersen bölgede düzenlenen yürüyüş turlarına katılabilirsin.

Çorum – Hitit/Gastronomi

İç Anadolu bölgesindeki Çorum ilinde, Hitit Yolu ve Gastronomi olarak iki farklı parkur bulunur. Yaklaşık 236 kilometrelik uzunluğa sahip Hitit Yolu, 17 rotadan oluşup ülkemizin en uzun yürüyüş parkurlarından biridir. Bu parkurlar kapsamında Boğazkale Göleti, Karakaya Gölü-Alacahöyük, İncesu Kanyonu, Kargı Yaylası-Başköy, Zeytin Yangın Kulesi-Gökbel Gölü rotalarının her biri doğanın en farklı renklerini keşfedebileceğin özel alanlar. Anadolu’nun zengin kültürel ve tarihi mirasını görebileceğin bu parkurlarda eski kervan ve göç yollarının izini sürebilir, bölgeyi yakından keşfedebilirsin. Gastronomi Yürüyüş Yolu’nda ise Çorum’un saklı kalmış güzelliklerini ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini Kızılırmak Nehri’nin kılavuzluğunda keşfedebilir, hem doğanın hem de yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsin.

Doğa tutkunları için en keyifli outdoor aktivitelerinin başında gelen hiking ve trekking turları, her mevsim farklı güzellikler sunarak maceraseverlere unutulmaz anlar yaşatır. Sen de doğa ile iç içe olabileceğin bu turlara katılarak keyifli vakit geçirebilir ve ülkemizin dört bir yanındaki güzellikleri yakından keşfedebilirsin. The Moose Bay üzerinden ihtiyacın olan hiking ayakkabıları ve hiking ekipmanları siparişini oluşturarak yürüyüş hazırlıklarına hemen başla! Doğaya uzanan yolu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin