İÇİNİ ISITACAK SAĞLIKLI İÇECEKLER

Soğuk havalarda kat kat giyinip, sıcak bir şeyler içmek isteriz. Hem içimizi ısıtan, hem hoş sohbetlere eşlik eden hem de hastalıklara karşı vücudumuzun direncini arttıran sıcak içeceklerin ilk akla gelenlerini senin için derledik. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bitki çayları sıcak içebileceğin sağlıklı bir alternatif. Kahve ise dinç hissetmek, aktif olmak istediğin zamanlar içerdiği kafeinle enerjik kalmana yardımcı olur. Ancak bu içeceklerin sağlığına zarar vermemesi için miktarlarına ve yapılışına mutlaka dikkat etmen gerekiyor. Ayrıca özel bir sağlık problemin varsa, bunların tüketimi konusunda doktora danışmalısın. İşte kış aylarında içini ısıtacak beş sağlıklı içecek…

1-LİMONLU VE ZENCEFİLLİ ÇAY

Kış içeceklerinin en ikoniğiyle başlıyoruz. Sıcak limonlu su, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinden dolayı mevsimden bağımsız olarak pek çok kişinin sabahları tükettiği bir içecek.  Zencefil eklendiğinde ise lezzetinin artmasının yanı sıra sağlığa katkısı daha da artmış oluyor. Kış ayları, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riskinin yüksek olduğu zamanlar. Ilık limonlu ve zencefilli su, öksürük ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından koruyacak en iyi bağışıklık güçlendiricilerden biri. Limon ve su kombinasyonunun vücuttaki toksinleri temizlediği, sıvı alımını arttırdığı ve mükemmel bir C vitamini kaynağı olduğu biliniyor. Zencefil, de hazımsızlıktan boğaz ağrısına kadar pek çok derde deva oluyor. O halde suyu ısıt, en sevdiğin kupayı kaynar suyla doldur ve içine birkaç dilim limon ve zencefil ekle. 5-10 dakika bekle. Eğer boğazın kaşınıyorsa biraz bal da işe yarayacaktır. Bu büyülü iksiri yudumla ve anında iyileştiğini hissedeceksin.

2-IHLAMUR ÇAYI

Ihlamur çayı kış aylarında en çok tercih edilen sıcak içeceklerden bir diğeri. Sağlığımıza oldukça faydalı bir bitki olan ıhlamurdan yapılan bu çay, bağışıklığı güçlendirmede etkili, soğuk algınlığı ve griple mücadelede yardımcı. Ihlamur ağacının çiçeklerini toplayıp kışa kadar saklamak için en uygun zaman haziran ve temmuz ayları. Ihlamur ağacı haziran ayında çiçek açmaya başlar ve etrafa harika narin bir koku yayar. Küçük sarımsı beyaz renkli çiçeklerle kaplıdır. Ihlamur ağacının çiçekleri, çoğu çiçek açtığında, ancak bazıları hala tomurcuk halindeyken toplanmalıdır. Bu genellikle haziran ortası ile temmuz ortası arasında olur. Düşünsene yazın kokusuyla burnunu şenlendiren bitkiyi, kışın sıcak suyla buluşturduğunda çıkan benzer kokuların etkisiyle yazı hatırlayacak ve içini benzersiz bir mutluluk kaplayacak. Ihlamur çayının bir diğer önemli etkisi ise güçlü bir sakinleştirici olması. Sakinleşmek istediğin anlarda da içebilirsin. Yine kaynar suya yapraklarını atarak 5-10 dakika bekledikten sonra tüketebilirsin.

3-TAZE NANE ÇAYI

Nane çayı, sindirim sistemi için harika bir içecek. Mide rahatsızlığını ve mide bulantısını gidermeye yardımcı olabilir. En büyük avantajı da gerçekten lezzetli olması. Birkaç taze nane yaprağını yıkayın, hatta çikolatalı nane cinsini bulabilirseniz ne âlâ! Çayını demlemek için metal bir çay topu, içinde süzgeç bölmesi olan bir demlik  veya bir french press kullanabilirsin. Yaprakların üstüne kaynar su ekleyin ve yudumlamadan önce demlenmesini bekleyin.

4-EN SADE HALİYLE KAHVE

Bekleyen onca işin arasında ve daha gün sona bile ermemişken, kendini yorgun, üşümüş ve üşengeç mi hissediyorsun? Bir yudum kahve iç ve boğazından aşağıya doğru ilerlerken anında ısındığını ve ayıldığını hissedeceksin. Kahve, kışın zirvede olman için ihtiyaç duyduğun bir bileşik olan kafein içerir. Kan akışını hızlandırdığı için sıcak hissetmene sebep olur. Kafein ayrıca solunum problemleri, grip veya soğuk algınlığına yakalanma olasılığını da azaltır. Kahveyi kış ayları için hayati bir içecek haline getiren kafeinin daha pek çok faydası var. Kilo kaybını teşvik eder ki soğuk aylarda genellikle daha çok yemek yemeye eğilimli olduğumuz için bu hayat kurtarıcı bir özellik oluyor. Tabi ki bilinçli ve sınırlı tüketmekte fayda var! Tatlandırıcı ve kremalardan uzak en sade haliyle!

5-ZERDEÇALLI ALTIN SÜT

Soğuk havalarda daha sık yaşanan eklem ağrıları ve iltihapları için zerdeçal içeceği içmek yardımcı olabilir. Parlak sarı rengiyle zerdeçalın en büyük gücü antiinflamatuar yani ödem atıcı özelliği. Altın süt, temelde süt ve zerdeçaldan oluşuyor. Uzmanlar zerdaçalın vücut tarafından emilmesini artırmak için karabiber ve bir yağ kaynağıyla birlikte tüketilmesini öneriyor. Sen ağız tadına göre tarçın, zencefil ve hatta tatlandırmak için bal gibi diğer malzemeleri de ekleyebilirsin. Bitkisel bazlı süt örneğin yulaf sütü, hindistan cevizi sütü kullanarak yapmak daha faydalı. Sütü ocakta ısıttıktan sonra içine toz zerdeçal, karabiber ve biraz bal atıp altın rengi karışım köpürene kadar çırp. En son içine küçük bir kaşık hindistancevizi yağı da ekle. Günün yorgunluğunu atarken akşam ya da yatmadan hemen önce içmek aynı zamanda stresi, kaygıyı azaltıyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Bir kere denedikten sonra çok sevip günlük rutinlerin arasına eklemek isteyeceksin!

Kışların olmazsa olmazı bir bardak sıcak içecek! Favori içeceğinin aynı zamanda sağlığına da iyi gelmesi harika olmaz mı? Yukarıda bahsettiğimiz içeceklerle kış aylarını sıcak, mutlu ve sağlıklı geçirebilirsin. Bunları evde hazırlayıp termosa koyarak istediğin yere yanında götürebilir ve keyfini uzatabilirsin.

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin