YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN YELKEN TÜYOLARI

Doğada zaman geçirme özgürlüğü, hem vücudu hem bedeni dinlendiren oldukça etkili yöntemlerden biri. Hayata renk katmanın ve yeni ufuklara coşkuyla yelken açmanın yolu de yelken sporu ile ilgilenmekten geçer. Böylesi geniş çaplı bir hobi ile vücut dayanıklılığını artırmak, farklı beceriler kazanmak ve doğada eğlenceli bir şekilde vakit geçirmek istersen yelkene sıfırdan başlayanlar için verilen bazı tüyolardan yararlanabilirsin.

Yelken Eğitimi Almak

Güvenli şekilde yelkene başlamanın en temel yolu yelken eğitimi almaktır. Elbette kendi kendine yapabileceğin bir spor olsa da alanında uzman olan kişilerden sağlam bir eğitim alman seni daima üst noktaya taşır. Bunu da yapmanın en güzel yolu uygulamalı eğitim veren ve profesyonel donanımlarla çalışan kaliteli bir yelken eğitim okuludur. Yelkenle emniyetle yola çıkma konusu dışında sana yeni rotalar ve ufuklar gösterecek bir okul, bu spora daha geniş çerçeveden bakmanı sağlayabilir. Hatta eğitim esnasında yerel bir yelken kulübüne katılman, diğer arkadaşların ile karşılıklı deneyim aktarımı, tavsiyeler ve ihtiyacın olduğunda yardım alma konusunda büyük avantaj sağlayacaktır.

Tekne Türü Seçimi

Yelken veya yelkenli adı altında genel bir atıfta bulunulsa da optimist ile süper yatlara kadar pek çok yelken çeşidi vardır. Bu nedenle daha en başta kendine en uygun olan yelkeni seçmen önem taşır. Bu doğrultuda yelken açacağın rotada ekibinin kaç kişi olacağı, gerekli pratiklerin tamamlanması ve sana en uygun yelkeni deneyerek bulman konusunda tekne türü seçimi belki de en önemli kriterdir.

Özel Kişisel Ekipman

Birkaç denemeden sonra yelken sporunun senin için olduğuna karar verdiysen artık kendi kişisel ekipmanını alma zamanın gelmiştir. Özellikle kendi can yeleğine sahip olman son derece önemlidir. Rahat hareket etmeni sağlayacak modern bir can yeleği öncelikli ihtiyacın olacak. Bununla birlikte kaymaz tabanlı ayakkabılar, ceket ve tulumlar ile yağmurluk gibi donanımların kendi beden ölçülerinde olması son derece önemlidir.

Hava Durumu Bilgisi

Yeni rotalara yelken açmadan önce doğanın kurallarını öğrenmek büyük avantaj sağlar. Konu yelken sporuysa hava durumu ve meteoroloji bilgini üst düzeye çıkarmalısın. Öncelikle öğrenmen gereken ilk konu Beaufort (Bofor) ölçeği olmalı. 1 ile 12 arasında su ve rüzgar koşullarını veren bu uluslararası ölçeği zamanla ezberleyebilirsin. Bu bilgiler rüzgar ve suyun durumunu kontrol ederek güvenli bir rotada seyir yapmanı sağlayacaktır.

Yerel hava durumu da bilmen gereken yelken sporu için önemli olan bir başka konudur. Her gün aynı saat aralığında esen bir deniz melteminin, geceleri karadan denize doğru estiğini, bölgesel bazda güçlü rüzgârların esebileceğini ya da o bölgede bir ters akıntı olup olmadığını bilmen gerekir. Bunları dışında temel bulutları ve özelliklerini de bilmen gerekir. Bazı bulutlar güçlü rüzgarı, bazıları yağmurun birkaç gün içinde yaklaştığını, bazıları ise tamamen iyi hava koşullarını işaret eder. Tüm bu meteorolojik faktörler hem karşılaşacağın hava durumu hakkında bilgi sahibi olman hem de rota belirlerken kontrol edemeyeceğin faktörleri belirlemen açısından olmazsa olmazlardır.

Suyun Özelliklerine Hakim Olmak

Yelken sporunu ilerletmek ve günün birinde uzak rotalara ilerlemek istiyorsan su ve özelliklerini bilmen de önemlidir. Bu bağlamda akıntılar ve gün içinde değiştirdikleri yönler, suyun renginin sana anlatmak istedikleri (sığ resifler, kayalıklar, batıklar vb) ve gelgit özellikleri gibi konular yelken sporu için oldukça önemlidir. Sen de tahmin edersin ki kimse karaya oturmak istemez!

Denizcilik Kuralları ve Güvenlik

Nasıl ki trafikte güvenli şekilde seyretmek için kuralları bilmen gerekiyorsa yelken sporuna başlamadan önce de denizcilik kurallarını öğrenmen gerekir. Örneğin, farklı renkleri ile hangi yöne gideceğinizi anlatan navigasyon lambalarının uluslararası anlamları, teknede çıkabilecek bir yangına karşı yapılması gerekenler ya da acil durumlar için MAYDAY protokolünü bilmek hayatını kurtaracak bilgiler arasındadır. Bunların dışında gereksiz gibi görülse de kağıt harita okumak da son derece önemlidir. Elektronik haritalar hızlı sonuç veren sistemler olsa da elektrik sisteminin çöktüğü ya da tabletinin suya düştüğü durumlarda kağıt haritalar bulundurman ve onları okuyabilmen zor anlarda hayatını kurtarabilir.

Ekip Arkadaşlarını İyi Seçmek

Kısa rotalarda kendinle eşit deneyime sahip iyi arkadaşlarınla seyre çıkabilirsin ancak herhangi bir tehlikeli durumda ortamdan çok fazla ses yükselmesi olayları son derece karmaşık hale getirir ve hızlı aksiyon almanı engeller. Bu sebeple rotan ne olursa olsun her zaman teknede tecrübeli bir kaptan bulunması gerekir. Ciddi durumlarda en son sözü söyleyen bu kişinin kararları harfiyen uygulanmalıdır.

Alınabilecek Önlemler

Yelken sporunda tekne ile seyir halindeyken başına gelebilecek en tehlikeli ve ölümle sonuçlanabilecek kazalardan biri de suya düşmektir. Kendin için önlem alsan bile teknede bulunan diğer kişiler için de gözünü dört açman gerekir. Bunun için önce güvenlik hatları ile yelkeni boydan boya kuşatmalı ve herkese klipsli can yelekleri giydirmelisin.

Seyir boyunca herhangi bir rahatsızlık yaşamayacağının garantisi yok! Özellikle deniz tutması gibi bir sorunun normalde olmasa da herhangi bir zamanda aniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullandığın rutin ilaçlar, acil durumda ihtiyaç duyabileceğin ilk yardım malzemelerinin yanı sıra deniz tutmasına karşı kendine ve seninle birlikte yol alanlara zencefilli bisküvi, reçeteli tablet ilaçlar veya deniz tutmasına karşı kullanabileceğin bantlar gibi önemli eşyaları da teknede bulundurmalısın.

Sen de gönlünü doğanın en güzel sporlarından biri olan yelkene kaptırdıysan, Doğaya Çıkış Yolunu www.themoosebay.com ile keşfedebilirsin!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin