SÖRF/YELKEN/BALIKÇILIK/TEKNE İLE İLGİLİ KISA BİLGİLER

Dünya üzerindeki birçok ülkede oldukça popüler olan su sporları, su üzerinde yoğun eforla yapılan sporlar [İO1] olarak adlandırılır. Ülkemizde de son yıllarda hayli ilgi gören ve doğa meraklılarının dikkatini çeken bu spor dalları hem bireysel hem de takım halinde yapılabilen farklı türlerden oluşur. Sen de su sporlarına meraklıysan ve açık havada vakit geçirmek istiyorsan su sporları hakkında araştırma yaparak kendini bu alanda geliştirebilirsin. Bu yazımızda senin için su sporlarını yakından inceledik. İşte, öne çıkan bazı su sporları…

Sörf

Su üzerinde yapılan en heyecanlı ve eğlenceli sporlar arasında gösterilen sörf, pek çok kişinin yaz mevsiminde gerçekleştirdiği aktiviteler arasında. Özellikle son yıllarda artan bir popülariteye sahip olan sörf, dalga ve rüzgar sörfü olarak ikiye ayrılır. Dalga sörfü, sörf tahtası ile dalgalar üstünde akrobatik hareketlerle kıyıya doğru kaymak olarak tanımlanır. Dalga sörfünün amacı, dalga üzerinde uzun süre kalmak ve bu sırada estetik hareket ve manevralar yapmaktır.

Rüzgar sörfü ise yelken ve sörf tahtası ile uygun rüzgarı yakalayıp olabildiğince uzun süre su üzerinde ilerleme mantığına dayanır. Hız, etap yarışı, slalom ve serbest stil gibi bazı farklı türleri vardır. Amerika’nın batı sahilleri ile Avustralya ve Peru gibi ülkelerde yaygın olarak yapılan sörf, ülkemizde ise Şile, Kocaeli ve Kerpe gibi bölgelerde gerçekleştirilir.

Gençler arasında son dönemde trend haline gelen kitesurf de uçurtma veya paraşüt sörfü olarak adlandırılır. Sporcunun yelken yerine paraşütle hareket etmesine imkan tanıyan bu aktivite, 50 metre kadar yukarı çıkabilmeyi sağlayan ekstrem bir spor dalıdır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan kitesurf, daha çok eğlence amaçlı olarak tercih edilir.

Yelken

Yelken kullanarak su üzerinde tekne ile yol alma olarak ifade edilen yelkencilik, deniz ve adrenalin tutkunu olanlara hitap eder. Rüzgara göre yelken üzerinde hareket etme amacı taşıyan yelken sporunda başarılı olmanın temel kuralı, rüzgar şartlarını kontrol etmeyi öğrenmektir. Yelken pantolonu, tişört, mont ve gözlük yelken sporunda kullanılan temel ekipmanlardan bazılarıdır. Bu ürünlerin su geçirmez olması da kullanım kalitesi açısından önem taşır.  

Yelken sporuna başlamadan önce denizcilik ve yelkencilikle ilgili temel terimleri öğrenmek, deniz trafiğiyle ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Spor veya gezi amaçlı olarak yapılabilen yelkencilikte uluslararası turnuvalar da düzenlenir. Ülkemizde yelken yapılabilecek bazı rotalar arasında Alaçatı, Gökova ve Bodrum bulunur. Yelken yarışmaları, önceden belirlenmiş şamandıralar üzerinde ve 10-20 millik güzergahlarda gerçekleştirilir. Yarışmacılar, bu şamandıralar çevresinde dolanarak final noktasına ulaşmaya çalışır. Uluslararası Yelken Federasyonu bu sporun en üst düzey yönetim organı olarak bilinir.

Balıkçılık

Üç tarafı denizlerle çevrili ve iç suları hayli fazla olan ülkemizde balıkçılık sporu giderek gelişim gösteren dallar arasındadır. Su sporlarından ve avlanmaktan hoşlananların tercihi olan bu aktivite; deniz, göl veya akarsularda bulunan balık ve deniz canlılarının avlanması esasına dayanır. Balık çeşitlerinin yanı sıra karides, ıstakoz, midye ve ahtapot gibi canlıların avlanması söz konusu sporun kapsamına girer. Oltayla avlanma gibi temel yöntemlerin uygulandığı balıkçılıkta zıpkın ve yem gibi değişik avlanma yolları da mevcuttur.

Balıkçılık sporunun tatlı su balıkçılığı ve deniz balıkçılığı olarak farklı türleri bulunur. Balıkçılıkla ilgili bilinmesi gerekenler arasında doğru yem seçmek ve olta kullanmak dikkat çeker. Bu tekniklerin öğrenilmesi balıkçılık aktivitesinde gelişim kaydetmek açısından son derece önemlidir. Yine avlanma kurallarını net olarak bilmek ve koyulan yasaklara uymak balıkçılıkla uğraşanların öğrenmesi gereken detaylardandır. Gerekli eğitimlerin alınması amatörlükten profesyonelliğe geçişte balıkçılıkla ilgilenenlere yardımcı olur.

Tekne

Tekne sporu da yelkenli, balıkçı teknesi ve motoryatlar üzerinde spor veya gezi amaçlı olarak yapılabilen bir spordur. Tekne sporu ile ilgilenenlerin ilk tercihi olan yelkenliler, uygun rüzgar koşulları ve yelken desteği ile gidebilirken ekonomik fiyatlarla keyif ve eğlence imkanı sunar. Motoryatlar ise fiyatı yüksek olan lüks ürün seçeneklerinden oluşur. Hız ve adrenalin tutkunları güçlü motora sahip motoryatlara yönelirken daha sakin ve spor amaçlı bir aktivite planlayanlar ise tercihini yelkenli teknelerden yana yapar. Balıkçı teknesi ise amatör olarak balıkçılıkla ilgilenen kişilerin vazgeçilmezidir.

Gününü balık tutarak geçirmek, yatta hafta sonu kaçamağı yapmak veya yelkenli üzerinde hırçın dalgalarla boğuşmak… Seçimin hangisi olursa olsun tekne kullanımında da tıpkı yelkencilikte olduğu gibi deniz terimlerine ve deniz trafiğine hakim olmak önem taşır. Tekne sporu ile ilgilenmeye başladığında hayatına miller, koordinatlar ve rüzgar çeşitleri gibi kavramları da dahil etmiş olursun. Tekne sporu ile birlikte rota çıkarmak gibi temel bilgileri öğrenerek yelkenli, küçük tekne veya motoryat çeşitlerini rahatlıkla kullanabilirsin. Her bölgenin rüzgar ve deniz koşullarını hesaba katarak ilerlemek tekneciliğin temel şartıdır. Yine rüzgarların yönlerini bilmek, yelken açmak, deniz kurallarına hakim olmak ve iskeleye yanaşmak gibi beceriler de tekne tutkunu olarak öğrenmen gerekenler arasındadır.

Sen de su sporlarına meraklıysan ve zamanını doğada geçirmekten hoşlanıyorsan The Moose Bay üzerinden ihtiyacın olan tüm ekipman ve aksesuar siparişini oluşturabilir, adrenalin dolu su sporları sayesinde hem eğlenebilir hem de yepyeni hobiler edinmenin tadını çıkarabilirsin. Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet! 


 [İO1]Su sporları

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin