TARİHİN İÇİNDEN DENİZE GİRMEK
Antik kent, doğa ve deniz. Üçü bir arada… Denize doğru giden yolda yüzyıllar önceki medeniyetlere ait izleri görerek, her adımında zamanda ışınlanmış gibi hissederek, çam ağaçlarının ve makilerin arasından maviliklere doğru kulaç atmak ister misin? O zaman Phaselis tam sana göre!
Antalya Kemer’den yaklaşık 12 kilometre mesafede, Tekirova’da bulunan Phaselis antik kenti, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve plajlarıyla diğer Likya Yolu durakları arasından sıyrılıyor. Üstelik antik kente giriş yaptıktan sonra denize girebileceğin 3 farklı liman yani plaj bulunuyor: Kuzey Liman, Merkez Liman ve Güney Liman. Eski Çağ’ın ünlü ticaret kenti, bu limanlar sayesinde deniz ticaretiyle zenginleşerek, ayrıcalıklı bir konuma ulaşmış. Denizdeki dalga durumuna, kum yahut çakıl tercihine ya da o günkü ziyaretçilerin kalabalıklık durumuna göre hangi limandan denize gireceğine karar verebilirsin.
Koylarda herhangi bir işletme olmadığı için şezlong ve şemsiye de bulunmuyor. Bu da plajların doğal kalmasını sağlamış. Bu yüzden buraya gelirken kamp sandalyelerini, piknik örtünü ve yiyeceklerini getirmende fayda var. Bölgedeki ağaçların gölgeleri imdada yetişse de denize çok yakın konumlanmak istiyorsan, yanında şemsiye ve kamp sandalyesi taşıman çok işe yarayacaktır. Şemsiyesiz gelenlerin de antik kentten kalma kalın taşlar üzerinde yüzyıllık çam ağaçları altında keyifle doğanın sesini dinlediğini göreceksin. Yani Phaselis, her türlü ihtiyacına uygun bir yer sunup seni mutlu etmeyi sağlayacaktır. Sadece resmi tatiller ve turizmin yoğun olduğu sezonlar dışında gitmeye gayret et ki bu özel coğrafyayı en doğal haline yakın bir şekilde bulabilesin. Phaselis’teki bu üç plajla ilgili, senin için derlediğimiz özet bilgiler de ziyaretin sırasında çok işine yarayacaktır.
Üç Limanlı Ticaret Kenti
1- Phaselis Kuzey Liman Plajı
Antik kente giriş yaptıktan sonra ilk ulaşılan plaj, Kuzey Limanı oluyor. Kuzey Liman Plajı’nda hem sahil hem de deniz taşlık. Ancak plaj alanında ağaç bulunmadığından sıcak havalarda biraz zorlanabilirsin bu nedenle plajın biraz gerisine eşyalarını bırakıp, yüzmeden sonra gölgede dinlenebilirsin ya da yanında şemsiye götürebilirsin. Duş ve tuvalet alanı ise Güney Liman’da yer alıyor.
2- Phaselis Merkez Liman Plajı
Tam ortada yer alan Merkez Liman Plajı, coğrafi yapısı nedeniyle doğal havuz şeklinde görünüyor. Bu sebeple suyu ortalamanın üzerinde sıcak oluyor. Zemin kimi yerlerde taşlıkken kimi yerlerde kum. Sığ oluşu özellikle çocuklu aileler için oldukça büyük bir avantaj. Ağaçlarla çevrili olması sebebiyle plaj keyfini piknikle taçlandırmak isteyenler için ideal. Harika bir denizden çıktıktan sonra büyük ağaçların gölgesinde dinlenip yılın tüm yorgunluğunu atabilirsin. Merkez Liman Plajı’nda da soyunma kabini ve tuvalet bulunmuyor. Ancak yiyecek ve içecek satan bir kafe var.
3- Phaselis Güney Liman Plajı
Antik kentteki en büyük koy ve dolayısıyla en büyük plaj olan Güney Liman Plajı, buradaki tuvalet, soyunma kabini, duş gibi olanakların bulunduğu tek plaj. Diğer limanlarda zaman geçirenler de tuvalet gibi ihtiyaçlar için bu plaja gelmek durumunda.
Güney Liman Plajı’nda güneşlenmek için geniş kumluk bir arazi bulunuyor denizin içi ise kum ve çakıl zemine sahip. Bu plaj yaz aylarında kalabalık oluyor, erken saatlerde giderek daha sakinken plajın keyfini çıkarabilirsin. Aynı şekilde kalabalık saatlerde otoparkta yer bulmak da zor, erken giderek otoparkta yer bulma şansını artırabilirsin. Antik kente düzenlenen tekne turlarında demirleme noktası Güney Liman olduğundan, tur teknesi görme şansın yüksek.
Tarihin İçinde Yolculuk Etmeden Dönme!
Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde yer alan Phaselis Antik Kenti’nin MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulduğu söylenir. Ticari olarak gözde olan şehir, pek çok kez el değiştirir ve her dönemden farklı izler barındırır. Buraya kadar gelmişken antik kalıntıları da tek tek incelemeden dönmemeni öneriyoruz.
Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş su kemerleri kentin en iyi korunmuş yapılarından. Merkez Liman ve Güney Liman arasında bağlantı sağlayan ana cadde boyunca yürürken eski zamanlarda ne kadar işlek olduğunu ve kimbilir hangi amaçlar için bu taşları insanların arşınladığını düşün. Bu antik taş kaplı cadde, iki liman arasında en kısa ve en uygun bağlantıyı sağlaması ve kent bölgesi içindeki merkezi konumu dolayısıyla, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde kentin ana damarını teşkil etmiş.
Kentin kuzeybatı etekleri üzerinde, sahne binası ve seyircilerin oturduğu bölümüyle hâlâ ayakta duran, 1500 kişilik tiyatro yer alıyor. Tiyatronun karşısında, ithaf yazıtından Hadrianus için yapıldığı tespit edilen Tetragonal Agora; onun karşısında Küçük Hamam ve tabanı mozaikle döşeli, üç yönde derin kanallarla çevrilmiş, latrina yani antik dönemdeki tuvalet bulunuyor. Güney Liman ile ana cadde, liman girişinde oldukça görkemli inşa edilmiş anıtsal bir kapı yapısıyla birbirinden ayrılmış. Tek kemerli bu anıtsal kapı, İmparator Hadrianus’un doğu seyahati sırasında Phaselis’i de ziyaret etmesi şerefine inşa edilmiş.
Phaselis Koyu’na Nasıl Gidilir ?
Phaselis Koyu, Kemer şehir merkezine araçla 20 dakika uzaklıkta. Antalya’dan ya da Kemer’den kalkan ve Tekirova yönüne giden minibüslerle Phaselis Antik Kenti sapağında indikten sonra 1 kilometre kadar yürüyerek plajlara ulaşabilirsin. Özel araçla ise Kemer-Kumluca karayolunda ilerleyerek Phaselis tabelasını takip etmelisin. Girişte otopark bulunuyor, park için giriş ücreti dışında bir ücret alınmıyor. Buraya düzenlenen tekne turlarını araştırabilir, deniz yoluyla da ulaşmayı deneyebilirsin.
Phaselis Plajı, Phaselis Antik Kenti’nin parçası olduğu için bu plajlara giriş ücretli. Antik kente girmek için ücret ödediğinde plajlara da girebiliyorsun. Müze kart sahiplerine giriş ücretsiz. Phaselis Antik Kenti ve Phaselis Plajı hakkında daha fazla bilgi almak için resmi siteyi ziyaret edebilirsin.
Bu alanda ateş yakmak ve mangal yapmak kesinlikle yasak. Tarihi ve coğrafi önemi nedeniyle yurdumuzun en değerli turistik alanlarından bir olan Phaselis’in keyfini çıkarırken burayı korumanın da görevimiz olduğunu unutma! Nasıl bulmak istiyorsan diğer ziyaretçiler için de öyle bırak!