SNOWBOARD’A BAŞLAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Kış aylarının en zevkli sporlarından biri olan snowboard, hem denge hem de cesaret gerektiren aktiviteler arasında yer alır. Karlar üzerinde süzüleceğin sporda güçlü kas yapısı ve konsantrasyon becerisi en önemli niteliklerdendir. İlk anda zorlayıcı olarak görülen bu spor, zamanla keyif ve adrenalin dolu bir aktiviteye dönüşür. Bazılarına göre vazgeçilmez bir yaşam tarzı olan snowboard, beyin ve vücut arasındaki iletişimi pozitif yönde etkileyen ve güçlendiren spor türlerindendir. Peki, snowboard’a başlamadan önce dikkat etmen gerekenler neler ve ekipman seçimi nasıl yapılmalı? Bu yazımızda snowboard sporu hakkında merak edilen detayları bulabilirsin.

Snowboard Öncesinde Bilmen Gerekenler Neler?

Kış aylarındaki en eğlenceli etkinlikler arasında olan snowboard, özellikle gençler tarafından sıklıkla tercih edilen sporlardan biri. Dağlara meydan okumak ve adrenalin dolu saatler geçirmek isteyen kişiler, snowboard öğrenerek bu tutkularını geliştirme peşinde. Sen de snowboard yapmayı düşünen bir macera tutkunuysan aşağıdaki noktalara mutlaka göz atmalısın:

  • Snowboard Bilgisi: Snowboard yapmaya başlamak için temel düzeyde snowboard bilgisi gerekli. Profesyonel eğitmenlerden bu sporun inceliklerini öğrenerek kendini geliştirebilirsin. Başlangıçta 8 saat süren bir eğitimden geçerek yalnız başına hafif eğimli bölgelerde kayabilirsin. Bu eğitimin 2 saati genellikle spora başlangıç, 4 saati hafif eğimde kayma becerisi ve 2 saati de teknik detaylardan oluşur.
  • Ayak Seçimi: Snowboard yaparken ayak seçimini gerçekleştirmek önemi detaylardan biri. Güçlü ayağını seçerek board üzerinde önde duran ayağına karar vermiş olursun ve spor yaparken hep o ayağını önde tutarsın. Hangi ayağının daha güçlü olduğunu öğrenmek için ayaktayken birinin seni itmesini isteyebilir ve istemsizce öne bastığın ayağını güçlü ayağın olarak belirleyebilirsin. Snowboard’da sol ayakla kayanlara regular stance, sağ ayakla kayanlara ise goofy stance denir.
  • Board Seçimi: Eğer daha önce board tecrüben olmadıysa senin için en uygunu freeride stildeki board’lar olacaktır. Bu board çeşitleri diğerlerine göre daha geniştir ve senin kısa sürede hızlanmanı önler. Ayrıca freeride board modelleri kontrol açısından da daha rahat hareket etmeni sağlar. Seçtiğin board çene ve ağzının uzunluğunda olmalı. Unutma, kısa board seçmek ilerlemeni engellerken uzun board ise hakimiyetini zorlaştırır. Örneğin, 1.75 boyunda ve 70-75 kilo ağırlığında bir erkek için uygun board uzunluğu 1,55 cm civarında olacaktır.
  • Ayakkabı Seçimi: Ayakkabı seçimi için normal ayakkabı numaranı baz alabilirsin. Ancak snowboard ayakkabılarında bazen kalıp farklılıkları olabilir. Bu nedenle ayakkabı seçiminde ayak topuğunun ayakkabı içerisinde 1 cm’den fazla yukarı kaymamasına dikkat edebilirsin. Ayaklarının ayakkabı içinde az hareket ettiği modeller senin için uygundur. Ayrıca bol veya dar ayakkabılardan da uzak durmalısın.
  • Giysi Seçimi: Snowboard esnasında giysi seçimi önem taşır. Giysilerinde ilk dikkat etmen gerek nokta, nefes alabilirlik özelliğidir. Spor sırasında giymek için katmanlı mont ve pantolonlar tercih edebilirsin. Mont satın alırken karla teması önlemek için bir bağ kısmı bulunmasına dikkat edebilirsin. Ayrıca dilersen montunun içine polar içlik de giyebilirsin. Esasında snowboard tutkunları, üşümedikleri takdirde üzerlerine her türlü kıyafeti giyebilir. Bu nedenle tişörtle kayan çok sayıda board meraklısı görebilirsin.
  • Aksesuar Seçimi: Kayak gözlükleri bir board tutkunu için olmazsa olmazdır. Gözlük sayesinde rüzgâr, kar ve güneş gibi dış etkenlerden gözlerini koruyabilir ve rahat bir biçimde kayabilirsin. Goggle gözlükler buğulanmaya ve kırılmaya karşı dayanıklıdır. Kayma sırasında normal güneş gözlüklerini tercih etmemelisin. Eldiven ise bir diğer önemli aksesuardır. Uzun, kısa veya bilek korumalı modeller arasından zevkine göre bir seçim yapabilirsin. Eldiven seçiminde iç kısmın kolay yırtılmayan materyalden yapılmış olmasına dikkat edebilirsin.
  • Ekipman Seçimi: Kayma sırasında yaşanabilecek olası risklere karşı güvenlik ekipmanları alman gerekir. Kask bunların başında gelir. Sık sık düşme riski bulunan snowborad’da kask olmadan kaymak tehlikeli olabilir. Kask alırken kaskın üzerinde darbeyi emecek bir boşluk olmasına dikkat etmelisin. Seçeceğin kask başına çok bol veya çok dar olmamalıdır. Ayrıca sırtını ve kaburga bölgeni koruyacak bileklik, dizlik, boyunluk ve yelek gibi ekipmanlar da seni olası sakatlıklara karşı korumaya yardım eder.
  • Isınma Hareketleri: Kaymaya başlamadan önce yapman gerekenlerin başında ısınmak da bulunur. Vücudunun pek çok bölgesini aktif şekilde kullanacağın snowboard sırasında sakatlık ve yaralanmaların önüne geçmek için iyi şekilde ısınmalısın. Özellikle bu spora yeni başlayan biriysen çok defa düşeceğini unutmamalısın. Vücudunun bel, bacak, omuz ve sırt gibi bölgelerini profesyonel eğitmeninden yardım alarak çalıştırmalı ve sonrasında kaymaya başlamalısın.

Snowboard Sırasında Bunlara Dikkat

Snowboard’da yeniysen kayma sırasında bazı noktalara dikkat ederek olası tehlikelerden korunabilir ve daha keyifli bir kayma deneyimi elde edebilirsin. İşte kayarken dikkat etmen gerekenler!  

  • Kayarken dikkatli olman gereken en önemli nokta, ayaklarını ve vücudunu bütün olarak dengede tutmaktır. Böylece doğru bir pozisyonda kayabilirsin.
  • Kayma sırasında dizlerinin bükük, sırtının ise dik olmasına özen göstermelisin.
  • Ön ayak seçimine karar verdikten sonra bu ayağının hep önde olduğuna dikkat etmelisin.
  • Düşme anında ağırlığını geriye doğru vererek sırt üstü düşmeye çalışırsan durumu en az hasarla atlatma şansın daha yüksek olur.
  • Board üzerinde yavaşlamak için parmak ve topuklarından yardım alabilirsin.

Sen de karlı dağlarda adrenalin dolu bir snowboard tecrübesi yaşamak istersen yukarıdaki önerileri dikkate alarak bu spora başlayabilirsin. Snowboard sırasında ihtiyaç duyabileceğin tüm giysi ve ekipmanlar için The Moose Bay’i tercih edebilirsin. Haydi sen de doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin