KARAVAN TATİLİ İÇİN AVRUPA’DA KEYİFLİ ROTALAR

Minimalist yaşam tarzını tercih eden ve doğayla iç içe olmayı sevenler için karavan biçilmiş kaftan! Kalabalıktan uzaklaşmak, istediğin rotayı dilediğin zamanda keşfetmek, geceyi doğal güzelliklerin tam kalbinde geçirmek gibi ayrıcalıklar karavan yaşamının en güzel yanları… Avrupa ülkeleri karavancılar için sunduğu hizmetler nedeniyle en çok tercih edilenler arasında. Türkiye’den kendi karavanınla yola çıkabilir ya da herhangi bir Avrupa ülkesinde karavan kiralayabilir ve hayalindeki maceraya başlayabilirsin. İşte sana karavanla gidilecek Avrupa’da en beğenilen noktalar…

NORVEÇ’İN DANTEL FİYORTLARI / GEIRANGER

Norveç’in bakir ve farklı doğasını keşfetmek isteyenlerdensen,  fiyortlar tam sana göre. “Burası gerçek mi” dedirtecek kadar büyüleyici manzaralardan geçmek, muhteşem fiyortların yanında uykuya dalmak ve soğuk denizde canlandırıcı sabah dalışlarına gitmek… Norveç’in doğal güzelliğini deneyimlemenin en iyi yollarından biri, tabiatın içinden geçen yollarda karavanla seyahat etmek. Dağların, ormanların ve göllerin arasında manzaraya doyacağın bol virajlı yollarda, önüne geyik, tilki gibi hayvanların çıkabileceği bir yolculuğa ne dersin? Ülkedeki onlarca manzaralı yolun yer aldığı listeye buradan bakabilir ve sana uygun olanı seçebilirsin. Dudak uçuklatan manzarası, iyi yolları ve bol kamp olanaklarıyla Norveç, karavan severler için rüya gibi bir ülke.

Ülkedeki fiyortlar içinde en popüler olanlarından Geiranger’i ziyaret edersen, Norveç’in tüm ikonik görüntülerini bulabileceğine emin olabilirsin! Karla kaplı beyaz zirveler, yemyeşil yamaçlar ve sessizliği yaran gürültüsüyle birçok görkemli şelale… Geiranger Fiyordu, Norveç’in Møre og Romsdal eyaletinin Sunnmøre bölgesinde bulunuyor. 15 kilometre uzunluğunda ve 260 metre derinliğinde olan fiyort, 2005 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor. Bu bölgedeki meşhur şelalelerden biri Türkçe “Yedi Kız Kardeş” anlamına gelen Syv Søstrene. Fiyordun yakınında araç sürmek için harika bir rota var: yaz aylarında bile etkileyici şelaleleri ve karla kaplı zirveleriyle güzel bir dağ yolu olan Trollstigen! Kış aylarında bu rota kapalı. Bölgeyi yürüyerek keşfetmeyi tercih edersen, en güzel dağ manzaralarının keyfini çıkarabileceğin gözlem noktalarına kadar bölgede çeşitli yürüyüş parkurları mevcut. Yerel rehberlerden destek almak önemli. Karavan kullanmaktan yorulduğun zamanlarda gemi turlarıyla da bölgeyi keşfedebilirsin.

Kutuplara yakın konumu nedeniyle Norveç’te uzun kışlar yaşanıyor. Fiyort gezisi ve trekking için en iyi zamanlar uzun gündüzlerin yaşandığı ve havanın da daha stabil olduğu temmuz ve ağustos ayları. Yine de günü gününe değişen bir iklim söz konusu olduğu için seyahat zamanlarında hava durumu raporlarını anlık takip etmek önemli. Yanına trekking’e uygun dayanıklı ayakkabılarını, sıcak tutan kıyafetlerini almalısın. Eldiven, bere, güneş kremi, güneş gözlüğü ve ışık kaynağı da olmazsa olmaz dağlarda. Yanında her an ulaşılabilir şekilde termos içinde sıcak içecek ve enerji verecek atıştırmalıklar olması da önemli.

FRANSA’NIN EN UZUN VADİSİ: VERDON

Fransa karavancılar için sunduğu hizmetlerle en çok tercih edilen Avrupa ülkelerinden biri. En başta çok fazla konaklama seçeneği mevcut: kamp alanları, günübirlik kalınan yol kenarı mekanlar, merkezden uzak bölgelerdeki ücretsiz kamp yerleri. Hatta uzun seyahatler için self-servis çamaşırhaneler de ülke genelinde bulunabilir. Ülke, üzüm bağlarından karla kaplı Alplere, Provence’ın derin kanyonlarından lavanta tarlalarına, uçsuz bucaksız Atlantik plajlarından Avrupa’nın en yüksek kumullarına kadar harika manzaralara sahip.

Güney Fransa’da Alpes-de-Haute-Provence bölgesinde bulunan Gorge du Verdon (Verdon Vadisi) doğa severlerin görmesi gereken yerlerden biri.  Vadinin “Fransa’nın Büyük Kanyonu” olarak adlandırılması boşuna değil, Avrupa’nın en büyüklerinden biri. Castellane şehri yakınlarında başlayan vadi, Moustiers-Sainte-Marie yakınlarındaki baraj gölü Lac de Sainte-Croix’da sona eriyor. Yaklaşık 21 kilometre uzunluğunda ve 700 metre derinliğindeki vadinin içinde, berrak suyu ile ünlü Verdon Nehri akıyor. Görür görmez, nefes kesen kaya duvarlarına hayran kalacaksın. Yürüyebilir, yüzebilir ya da nehri tekne veya kanoyla keşfedebilirsin. Ya da belki bir tırmanma gezisinde dağları keşfedebilirsin! Bölgeyi keşfedebileceğin en güzel rezervuarlardan biri bol yeşilliklerle çevrili bir göl olan Lac de Castillon. Gün içindeki faaliyetlerinin ardından çok sayıda plajdan birinde dinlenebilirsin. Gorges du Verdon’daki karavanla ilgili bir diğer önemli nokta ise bölgeden geçen Route des Crêtes. La Palud sur Verdon’daki bu 24 kilometrelik panoramik rota, seni Büyük Kanyon sırtlarında bir tura çıkarıyor. 14 güzel manzara durağı, Verdon’un efsanevi kayalıklarını ortaya çıkarıyor ve Büyük Kanyon’un unutulmaz manzaralarını sunuyor.

ALMANYA’NIN “ROMANTİK YOL”U

Almanya’nın genelinde çok sayıda iyi bilinen kamp rotasının bulunması hiç de şaşırtıcı değil! Doğayla iç içe geçmiş muhteşem güzellikteki tarihi köyleri keşfetmek için karavan seyahati harika bir seçenek. En çok bilinenlerden Romantik Yol karavanla yolculuk için harika! Adından da anlaşılacağı gibi bu rota seni en romantik manzaralardan ve masalsı şatolardan  geçirecek. Romantik Yol, Frankfurt’un 120 kilometre güneydoğusundaki Würzburg şehrinden başlıyor ve Avusturya sınırındaki Füssen’de bitiyor.

Würzburg’dan Füssen’e 460 kilometre yolculukta neler mi var? Ünlü Neuschwanstein Şatosu gibi masalsı kaleleri, Rothenburg ob der Tauber gibi Ortaçağ kasabalarını ve geniş açık araziden akan güzel dereleri düşün! Sanat, kültür ve tarihle dolu rota boyunca alabildiğine yeşil manzaralar, masmavi göller görüp, ortaçağ atmosferi soluyacaksın. Aynı zamanda iyi bir bisiklet ve yürüyüş rotası olduğu için buna uygun ayakkabılarını yanında getirmeyi de unutma. Bu rota için dilediğin kadar süre ayırabilirsin ancak tüm turistik yerleri hakkıyla ve hayranlıkla seyretmek için 14 gün yeterli olacaktır. Elbette rotayı aşamalı olarak da tamamlayabilirsin örneğin 5 günlük 3 karavan yolculuğu şeklinde. Daha kısa vaktin varsa bir günde rahatlıkla 5-6 yeri gezebileceğin rotada konaklayacağın yerleri önceden belirleyerek hızlı bir şekilde bitirebilirsin. Burada arabayla 4 günlük hızlı veya daha uzun 7 günlük tur alternatifleri mevcut. Zamanına ve bütçene uygun olarak kendine göre plan yapabilir ve görülmesi gerekenler listesinde bir rotaya daha tik atabilirsin.

YUNAN ADALARININ EN BÜYÜĞÜ GİRİT’TE DENİZE SIFIR KAMP

Yunanistan’ın hemen hemen her yerinde güzel manzaralar bulabilir, Akdeniz sıcaklığını hissedebilir ve deniz havasını soluyabilirsin. Yunanistan’ı keşfetmeye zamanın varsa kaçırmaman gereken bazı yerler var. Tabiri caizse Yunanistan klasikleri. Bunlar arasında dünya mirası Akropolis’in bulunduğu başkent Atina, Meteora’nın manastırları, Mora Yarımadası ve en güzel Yunan adalarından bazıları yer alıyor.

Ana karada, örneğin tarihi başkent Atina veya Volos şehrinin kıyı şeridi boyunca kolayca bir karavan rotası oluşturabilirsin. Atina’da heybetli Akropolis’e, Volos çevresinde ise çeşitli arkeolojik alanlara hayranlıkla bakabilirsin. Veya Olimpiyat Oyunları’nın doğduğu Olympia’ya tarihi bir yolculuğa çıkabilirsin.

Karavan rotası için sadece ana karayı değil, adaları da özellikle tavsiye ediyoruz! Korfu Adası’nda bir karavan turu sırasında, parlak mavi deniz boyunca seyahat edip ve yemyeşil dağların yanından geçebilir, adanın en yüksek noktası olan Pantokrator’a da tırmanabilirsin. Mora Yarımadası da karavan seyahati için uygun bir yer; burada Korint Kanalı ve Nemea Şarap Yolu gibi çok sayıda turistik yer bulacaksın.

Bin kilometrelik nefes kesen sahil şeridiyle Girit ise unutulmaz bir yaz yaşamak ve Akdeniz yaşam tarzını gözlemlemek için en güzel seçenek. Yunan adalarının en büyüğü ve ülkenin en güneyinde olan Girit için “Akdeniz’in İncisi” diye boşuna denmiyor: saatlerce süren parlak güneş ışığı, turkuaz renkli koylar, küçük çömlek köyleri, sayısız plaj, dinlendirici günbatımları… Burada yürüyüş, yüzme, dalış, sörf, kamp yapabilir ve hücrelerinin yenilendiğini hissedebilirsin! Doğrudan deniz kenarındaki, hem ücretsiz hem ücretli bolca kamp alanı seçenekleriyle yaz tatilin için muhteşem bir destinasyon olabilir!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin