TÜRKİYE’DE KIŞ

Türkiye’de 4 mevsim yaşandığı için kış aylarında sen de karın tadını doyasıya çıkarabilirsin. Ülkenin her bölgesi, coğrafi yapıları nedeniyle farklı kış mevsimleri yaşar ve bambaşka manzaralar sunar.

Havaların soğuması ile üşümemek için çok daha fazla giyinmek ve oturulan mekanları ısıtmak gerekir. Kışı ılıman geçen Antalya gibi yerlerde genellikle bir ceket ile kış ayı tamamlanabilir. Oysaki kışın sembolü olan karın aylar boyunca yağdığı doğu illerinde gerçekten seni ısıtacak, kaliteli kıyafetlere ihtiyacın olur. Türkiye’de kış mevsimini anlatan en güzel anekdotlardan biri de her sene yapılan haberlerdir. Aralık ayında Antalya’da denize girenlerin görseli ile Erzurum’da kardan kapanan yollar yan yana görülür. Türkiye’nin 7 bölgesinde birbirinden farklı şekilde yaşanan kış mevsimini anlatmanın en iyi yolu budur.

Sıcaklıklar düşmeye başladığı zaman soğuk havaları sevenler için çok daha fazla aktivite imkânı olur. Düşen sıcaklıklarda tatile çıkmayı ve yeni aktiviteler yapmayı istiyorsan plan yapmanın tam sırası!

Türkiye’de Kış Nasıl Geçer?

Türkiye Kuzey Yarım Küre’de kaldığı için 23 Eylül tarihinde sonbahar mevsimi başlar ve havaların soğuduğu kabul edilir. 21 Aralık tarihine kadar sonbahar devam eder ve kış mevsimi takvimsel olarak başlar. 20 Mart tarihinde ise kış mevsimi sona erer. Bu bilgiler Güneş’in Dünya’ya olan konumuna bağlı olarak matematiksel olarak belirlenmiştir. Havaların soğuması ve ısınması tarihsel olarak değişebilir. Üstelik Türkiye’nin her bölgesinde kış farklı şekillerde yaşandığı için tarihler değişebilir. Birçok il için kış ayı ilk karın yağdığı zaman başlatılır. Mersin ve Antalya gibi şehir merkezlerinde ise yıl boyunca hiç kar yağışı görülmeyebilir.

Türkiye’de kış genellikle deniz seviyesinde ılıman yaşanırken yüksek kesimlerde zor ve kar yağışlı geçer. Dağlık bir bölge olan Doğu Anadolu, ülkenin kışı en uzun süre yaşayan illerine sahiptir. Muş, Bitlis ve Van gibi illerde kar yerde yaklaşık 6 ay kalabilir. Kış turizmi için Türkiye’yi tercih etmek istiyorsan sezon açılış tarihlerini dikkate alabilirsin. Kayak yapmak istiyorsan merkezlerin yaklaşık 3-4 ay süren sezonlarını tercih edebilirsin. Genellikle Aralık ve Mart arasında bölgeye göre değişen tarihlerde kayak merkezleri aktif çalışır.

Türkiye Kayak Merkezlerinde Kış Sporlarının Tadını Çıkar!

Türkiye’de yapılan en popüler kış sporu kayak ve snowboard olarak geçer. Üstelik ülkenin dört bir köşesindeki dağlarda kayak pistleri yer alır. Her bölgenin coğrafi özelliklerine göre pistlerin büyüklüğü, zorluk derecesi ve yapılabilecek sporlar değişir. Kayak sezonu ise bölgenin iklimi, merkezin yüksekliği, yamacın konumu, kar miktarı ve suni düzenlemelere göre farklılaşabilir.

Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes ve Bolu Kartalkaya kayak merkezleri ülkenin en popüler kış sporu yapılabilecek pistlerine sahiptir. Genellikle bu merkezler suni karlama makinesinden destek alarak yeterince yağış almasa da aralık ayının 1. ya da 2. haftası hizmet vermeye başlar. Uludağ, Isparta, Pamukkale gibi diğer illerdeki kayak merkezleri ise kar yağış miktarına göre aralık sonundan ocak ortasına kadar açılış yapar.

Kayak, snowboard, kızak ve buz pateni gibi bilinen kış sporlarına aksiyon dolu bir alternatif arıyorsan Kaçkar Dağı’nın zirvelerini deneyebilirsin. Kaçkar Dağı, helikopterli kayak olarak bilinen Heliski sporunun adrenalin dolu anları için her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeker. Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde dağın yamaçlarına doğal olarak yağan kar üzerinde kaymak isteyen sporcular zirveye helikopter ile çıkar. Ancak bu sporu yapmak için profesyonel düzeyde kayma becerisine sahip olmalısın.

Her Bölgede Farklı Bir Macera: Türkiye’nin En Popüler Kış Turizmi Lokasyonları

Kış ayları denince akla ilk gelen kar ve kış sporları olsa da Türkiye’de bu mevsimde ziyaret edebileceğin birçok şehir var. Kış aylarında rahatlamak ve şifalanmak istiyorsan termal sulara ve kaplıcalara gidebilirsin. Afyonkarahisar, Denizli, Bursa, Ankara ve Balıkesir gibi popüler ılıca şehirlerinin yanı sıra birçok farklı ilde kaplıca turizmi yapılır. Kaplıcaların yanı sıra Türk hamamlarını denemek için de kış iyi bir mevsimdir.

Kar yağdığı zaman tarihi doku ile enfes görüntüler sunan şehirler kışın sıklıkla tercih edilir. Nevşehir Kapadokya ve Van Akdamar Adası bunların başında gelir. Akdamar Ermeni Kilisesi ve Kapadokya Kiliseleri’ne karda yürüyüş yaparak ulaşabilirsin. Beyaz örtü altına saklanan kiliselerin yüksek kubbeleri ve mağara yapıları görülmeye değer. Nevşehir’e gittiğin zaman kış aylarında Peri Bacaları’nın da masalsı görüntüsü kendine hayran bırakır. Farklı kış manzaralarının tadını çıkarmak için Ankara’dan yola çıkarak Doğu Ekspresi ile de yolculuk yapabilirsin.

Kışın yaylaların temiz havasını almak istiyorsan mutlaka Çamlıhemşin Pokut Yaylası’nı görmelisin. Yemyeşil örtünün tamamen beyaza boyandığı Doğu Karadeniz bölgesi yaylaları her mevsim ayrı güzellikler sunar. Doğada vakit geçirmek ve kamp yapmak için de Artvin Karagöl, Bolu Abant ve Yedigöller, Sakarya Sapanca ve Kaz Dağları’nı tercih edebilirsin.

Kış turizminde farklı bölgelerde kendine uygun etkinlikler yaparken uygun kıyafet ve aksesuarlara ihtiyacın olur. Örneğin, kar üzerinde manzaranın tadını çıkararak yürürken sıcak tutan bere, atkı ve eldivenler takmalısın. Ayrıca matara, sandalye ve termos gibi ekipmanların olmadan Kaz Dağları’nda kampın tadı eksik kalır. İhtiyacın olan her şey için kaliteli ürünleri ile The Moose Bay yanında. Şimdi kış aylarında doğaya çıkış yolunu ve çok daha fazlasını www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin