TÜRKİYE’DEN KARLARA BÜRÜNMÜŞ DOĞA HARİKALARI

Kış tatili geldi çattı… Doğada vakit geçirmek istiyorsun ama kışın hangi rota keyifli olur karar veremiyorsan, işte sana kendini bir kış masalının içindeymişsin gibi hissettirecek yurtiçinden doğa harikası rotalar. Çoğunda kayak merkezlerine ulaşım da çok yakın. Eğer kış sporlarına ilgi duyuyorsan malzemelerini de yanında götürmeni öneriyoruz.

KARLAR ALTINDA KARS

Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarilerini bir arada bulabileceğin ender şehirlerden biri Kars. Farklı kültürlere ev sahipliği yapıp, bu çok renkliliği hem mimarisinde hem kültüründe yansıtan Kars’ı karlar altında ziyaret etmek ise bambaşka bir deneyim. Muazzam kış manzaraları sunan, TCDD’nin Ankara-Kars yönünde giden turistik tren yolculuğu Doğu Ekspresi, son dönemlerde oldukça popüler olunca Kars da turistlerin en çok ziyaret ettiği kış duraklarından biri oldu. Ama bunu sahip olduğu kültürel değerler ile çoktan hak ediyordu.

Kars’ın merkezinde mutlaka görülmesi gereken mimari şahaserler arasında Kars Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Defterdarlık binası, Valilik, Hotel Cheltikov, Tuncer Güvensoy Evi, Fethiye Camii, Kümbet Camii, Evliya Camii, Katerina Sarayı Otel ve konservatuar binası bulunuyor. Kars merkeze 45 kilometre uzaklıkta olan Ani Antik Kenti ise ziyaret edilmesi gereken diğer tarihi duraklardan. Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir Orta Çağ şehri olan Ani, insanlık tarihinin en önemli miraslarından.

Kars’a 70 kilometre uzaklıkta, Ardahan il sınırına ise oldukça yakın olan Çıldır Gölü, 120 kilometrekare büyüklüğüyle Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su havzası olmasının yanı sıra, en büyük ikinci gölü. Kış aylarında donmuş Çıldır Gölü üzerinde yürümek, atların çektiği kızaklarla gezmek ve donmuş gölün içinden balıkçıların balık tutmasını izlemek harika.

Gitmişken, Boğatepe Köyü’nde peynir yolculuğuna çıkabilir, kendine bir gastrnomi ziyafeti çekerken yıl boyunca bu tadı deneyimlemek üzere eve götürmek için de alabilirsin. Kayak ile ilgileniyorsan, hazır Kars’tayken istikamet doğruca Sarıkamış! Sarıkamış’ın buzlanmayan kristal karı kayak için mümkün olan en iyi ortamı sağlıyor.

KARADENİZ YAYLALARINDA HUZUR

Yazın yemyeşil olan Karadeniz yaylaları, kışın beyazlara bürününce masalsı sahnelere sahip oluyor. Kaçkarlar’ın eteklerindeki yaylalara gidip de bu kadar doğal güzelliğin arasında dinlenmeden dönmek imkansız! Doğu Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden biri olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası, her mevsim olduğu gibi kış aylarında da doğa severlerin akınına uğruyor. Kışın çoğu işletmesi kapalı olsa da Çamlıhemşin’in Çinçiva Köyü, Zilkale ve Palovit Şelalesi de bu bölgede gidilmesi gereken diğer yerlerden. Kış mevsimine en çok yakışan lezzetlerden, bölgeye özgü tereyağ, peynir ve mısır unuyla yapılan muhlama yemeden dönme! Batırdığın ekmeği ağzına götürürken uzayan peynirin soğuk havaya karışan buharını ve kokusunu içine çekmeyi de unutma!

Karadeniz’in az bilinen diğer yaylaları arasında ise Rize’deki Elevit, Gito ve Badara ile Giresun’daki Kümbet ve Kulakkaya var. Giresun’daki geniş ladin ve çam ormanlarıyla kaplı 1800 rakımlı Kümbet Yaylası, ziyaretçilerine bol oksijenin yanı sıra sakinliğiyle de huzur vadediyor. Türkiye’nin en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı yer olarak bilinen Ordu’nun Gölköy ilçesi ise doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile ön plana çıkıyor. Gölköy’de bulunan ve bir krater gölü olan Ulugöl ve çevresi tabiat parkı olarak eşsiz fotoğraf manzaraları sunuyor. Eğer zamanlaman tutarsa Gölköy ilçesine bağlı, 1500 rakımlı Uluvahta Yaylası’nda düzenlenen kar festivalini de yakalama şansın olabilir! Vaktin varsa, Artvin’e doğru giderek sakin şehir Şavşat ile Şavşat Karagöl’ü de gezebilirsin. Yolların açık olup olmadığını kontrol etmeyi sakın unutma!

KIŞ KARTPOSTALI: YEDİGÖLLER

Manzara denilince akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz doğanın bin bir tonunu içinde barındıran Yedigöller. Bolu şehir merkezine 44 kilometre mesafede bulunan Yedigöller Milli Parkı, doğa harikası bir yer. Adını içinde barındırdığı yedi farklı gölden alıyor: Seringöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Deringöl ve Büyükgöl. Her biri bitki örtüsü ve hayvanlarıyla kendi içinde birer yaşam alanı olan bu göller, özellikle kış aylarında bembeyaz bir örtüyle kaplanıyor ve ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunuyor. Uzun orman yürüyüşlerinin ardından sıcacık bir şöminenin başında, sevdiklerinle birlikte sohbetinize çıtırdayan alevin sesi eşlik ettiğinde, zamanın yavaşladığını hissedeceksin. Konaklama için civarda ufak çaplı ahşap evler mevcut. Kış aylarında kar yağışı ve buzlanma sebebiyle ulaşım aksayabilir bu sebeple yola çıkarken hava ve yol durumunu kontrol etmeyi unutma! Eğer güzel bir doğa yürüyüşünden sonra birkaç günlüğüne kayağa kaçmak istersen Kartalkaya da çok yakın. Bolu, İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı ve doğa aktivitesi için sunduğu seçeneklerin çokluğu nedeniyle yerli turistlerin kış tatillerinde hafta sonu için ilk tercihi oluyor. Bu sebeple eğer fırsatın varsa seyahat planını hafta içi günlerine ayarlayabilirsin.

KIŞ SESSİZLİĞİNDE KAPADOKYA

Güzelliğiyle tüm dünyadan ziyaretçileri büyüleyen Kapadokya’yı hiç karlar altında görmüş müydün? Cevabın hayırsa ilk fırsatta deneyimlemeni tavsiye ederiz. Gerçekten bir masal diyarını andıran Kapadokya’ya kışın gitmenin en güzel yanı ise bölgenin oldukça sessiz ve dinlendirici olması. Şık restoranları ve benzersiz kaya otelleriyle romantik bir atmosfer sunan bölge, çoğunda şömine ya da soba bulunan otantik dekorlu mekânlarıyla romantizm arayanlar için de tercih sebebi.  Aynı zamanda bölgedeki tesislerin birçoğu Türk hamamı, spa, sauna ve havuz hizmetleri de sunuyor. Kısacası Kapadokya otelleri romantizmin yanı sıra rahatlatıcı bir kış tatili düşleyenler için de oldukça uygun. Kapadokya’da ziyaret edilecek tarihi ve doğal güzelliklerin başında; Güvercinlik Vadisi, Çavuşin Köyü, Göreme Açık Hava Müzesi, Yer Altı Şehirleri, Ürgüp ve Nevşehir Müzeleri, Ihlara Vadisi bulunuyor. Beyazla örtülmüş toprak tonları üstünde yükselen renkli hava balonlarına uzaktan şahitlik etmek ya da içlerindeki sepete binerek yukarıdan vadiyi izlemek… Hangisini seçersen seç mutluluk verecek!  

Kış mevsiminde bölgeyi ziyaret etmenin diğer eğlenceli tarafı da Erciyes Dağı’nda kayak yapma fırsatı. Kapadokya merkez ile Erciyes arası sadece 70 kilometre. Kış sporları için en uygun yerlerden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, farklı zorluk derecelerinde 33 piste sahip. Piknik ve mangal alanları kayak haricinde doğanın keyfini çıkarabileceğiniz aktivitelere olanak sağlıyor. Yüksek kalorili ve bol lezzetli Kayseri mutfağı damağınızı şenlendirirken soğuk havada enerji de verecek.

Tüm bu önerdiğimiz rotalarda hava şartlarına uygun giyinmeyi ve acil durumlar için planlarını önceden yapmayı unutma! Kış olduğu için seyahat edeceğin toplu taşıma araçlarının kalkış saatlerini kontrol etmeyi ve yol durumu hakkında sık sık bilgi almayı da ihmal etme! Hangi rotayı seçersen seç, hepsi macera ve huzur garantili!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin