ÖNCE GÜVENLİK SONRA HIKING!

österreich,tirol,wandern,people,lifestyle

Kırsal alanlarda veya doğadaki patikalarda düzenlenen hiking, eski zamanlardan beri eğlence ve spor amaçlı yapılan doğa yürüyüşlerini  ifade eder. Doğayı keşfetme arzusu ve macera tutkusu ile birleşen bu aktivite, önceden belirlenen rotalarda ve kolaylaştırılmış parkurlarda gerçekleştirilir. Günübirlik ya da hafta sonu yapabileceğin, tek başına ya da sevdiklerinle organize edebileceğin eğlenceli aktiviteler arıyorsan hiking harika bir seçim. Hiking sayesinde şehrin gürültüsünden uzaklaşarak doğayla baş başa zaman geçirmenin keyfine varmak ve iş stresinden biraz da olsa sıyrılmak mümkün.

Genellikle başlangıç ve bitiş noktaları aynı olan hiking yürüyüşleri çember biçiminde veya aynı parkur üzerinde gidip gelme şeklinde yapılabilir. Trekking’e kıyasla daha az malzeme gerektiren ve kolay parkurlar üzerinde yapılan bu yürüyüşler, gün boyu eğlenceli ve adrenalin dolu anlara da sahne olur. Her ne kadar trekking’e kıyasla daha kolay bir aktivite olsa da, hiking’e de doğru şekilde hazırlanmak ve gerekli önlemleri almak güvenlik adına büyük önem taşır. Peki, güvenli doğa yürüyüşü için nasıl hazırlık yapmalı ve yürüyüşün boyunca nelere dikkat etmelisin? Sen de “Hiking yaparken doğada neye ihtiyacım var?” diye düşünüyorsan işte önerilerimiz!

Grup için HIkIng Planı Oluştur

Hafta sonu arkadaşlarınla yapacağın hiking etkinliğini grup üyeleriyle planlayıp onlarla birlikte bir seyahat rotası oluşturabilirsin. Herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir yürüyüş rotası planlamak, yürüyüşün başlangıç ile bitiş noktalarını tespit etmek ve tahmini aktivite süresini belirlemek güvenli bir yürüyüşe imkan tanır. Tüm bu notları da grup dışında bir arkadaşınla ve yürüyüş yapacağın bölgedeki güvenilir biriyle paylaşarak acil durumlarda çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yardım alabilirsin.

HIkIng Öncesinde bir bilene Danış

Hafta sonu sevdiklerinle daha önce gitmediğin bir ormanda veya park alanında yürüyüşe çıkmaya karar verdiysen aktivite öncesi park bekçisine veya bölgedeki bir yetkiliye danışmanda fayda var. Parkın veya bölgenin güvenli alanlarını yetkili kişiyle görüşerek belirleyebilir, rotanı doğru şekilde oluşturarak olası tehlikelerden kendini ve sevdiklerini koruyabilirsin. Ayrıca yetkili kişiden bölgenin bitki örtüsü, canlı çeşitliliği ve arazi durumu hakkında bilgi edinerek yürüyüşe ideal şekilde hazırlanabilirsin.

Hava Şartları için Hazırlık Yap

Yürüyüş öncesi bölgenin iklim şartları hakkında araştırma yapman ve hiking gününde bölgedeki anlık hava durumunu kontrol etmen de ideal bir yürüyüş deneyimi için şart. Bölgede gerçekleşebilecek yağmur ve fırtına gibi hava olaylarında yüksek, açık alanlardan uzak durmayı ve kendine küçük sığınaklar belirlemeyi unutma. Ayrıca aniden bastırabilecek bir yağmurda ağaç ve su birikintilerine dikkat ederek ilerlemeye özen göster.

FoNKSİYONEL Kıyafetler Seç

Hiking aktivitesinde dikkat etmen gerekenlerden biri de doğru kıyafet ve ekipman seçimi. Doğanın ortasında her türlü hava koşuluna hazırlıklı olman sana avantaj sağlar. Özellikle bahar ve yaz aylarında yapılan doğa yürüyüşlerinde pamuklu kıyafetler yerine hızlı kuruma özelliği olan işlevsel tişört ve pantolonlar seçmelisin. Uzun kollu tişörtler satın alarak yaz aylarında kavurucu güneş ışınlarına karşı önlem alabilirsin. Bunun yanında, kış yürüyüşlerinde ısı yalıtımı sağlayan polar yelek ve ceketler idealdir. Fermuarlı ürünler sana kullanım kolaylığı, hafiflik ve az yer kaplamak gibi avantajlar sağlayarak aktivitene konfor katar. Su geçirmez mont ve yağmurluklar ise yağmurlu günlerde kurtarıcı parçaların olabilir. Terlemeyle meydana gelen su buharını dışarı atan ve vücudun nefes almasına olanak tanıyan ürünler yoğun tempolu yürüyüşleri başarıyla tamamlamana yardımcı olur.

Aksesuarlar Fark YARATIR

Doğa yürüyüşü sırasında kıyafetlerin kadar önemli olan diğer ürünler ise aksesuarlar. Bandana, boyunluk, bere, şapka ve güneş siperliği gibi ürünleri mevsim şartlarına göre yanında bulundurarak aktiviteden aldığın keyfi ve konforu maksimum düzeye çıkarabilirsin. Hafif malzemelerden yapılmış ve çantada az yer kaplayan ürünler sayesinde güneş ışınlarından ve rüzgardan kendini koruyabilirsin. Ek olarak; su geçirmez, çok cepli ve dayanıklı bir sırt çantası ile su geçirmez hiking botları eşliğinde bu maceraya tam anlamıyla hazır olabilirsin.

İlk Yardım Çantası OLMAZSA OLMAZ

Doğada bir gün geçirmeye karar verdiğinde karşılaşabileceğin her türlü riske hazırlıklı olman gerekir. Hiking aktivitesi sırasında senin veya arkadaşlarının olası çizik ya da yaralanma durumları için yanına ilk yardım çantası almalısın. Önceden hazırlanmış bir çanta ile böcek ısırmalarından ufak burkulma ve sıyrılmara kadar birçok konuda tedbirli hale gelebilirsin. Çanta içine sargı bantları, antiseptik ilaçlar ve yara bandı gibi temel malzemeler koyabilirsin.

Güneş Işınlarından Korun

Bahar ve yaz aylarında katılacağın hiking etkinliklerinde cildini güneş ışınlarından korumaya dikkat et. Güneşin zararlı etkisini en aza indirmek için güneş korumalı kumaşlardan üretilmiş uzun kollu tişört ve pantolonların yanı sıra; şapka, siperlik, güneş gözlüğü ve SPF 50 korumalı güneş kremi kullanmayı unutma. Güneş kremini yürüyüşe çıkmadan önce vücudunun açıkta kalan bölgelerine ve yüzüne uygulayabilir, aktivite sırasında da düzenli aralıklarla kremini yenileyebilirsin.

Su İçmeye Özen Göster

Doğa yürüyüşü farklı arazi koşullarında gerçekleştirilen ve efor gerektiren aktivitelerden biri. Bu sebeple hem kış hem de yaz aylarında yapılan yürüyüşlerde su içmeyi ihmal etmemek oldukça önemli. Açık havada yaptığın aktif yürüyüşler sırasında her saat başı su içmeyi kendine hatırlat. Yürüyüş öncesi bölgedki yetkililere doğal su kaynağı olup olmadığını sorabilir ve varsa su ihtiyacını bu kaynaklardan giderebilirsin. Ancak temizliğinden emin olmadığın su kaynaklarından uzak durmalısın.

Sen de güvenli doğa yürüyüşü yapmak ve yepyeni keşif rotaları boyunca keyifli bir gün geçirmek için yukarıdaki önerileri dikkate alabilirsin. Güvenli hiking deneyimi için su geçirmeyen kıyafet ve ekipmanlar edinmek istiyorsan The Moose Bay’i şimdi ziyaret et!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin