HIKING’E Yeni Başlayanlar için Tüyolar

Doğa yürüyüşleri sayesinde doğayı ve kendi sınırlarını keşfetmeye hazırlan. Outdoor sporları arasında trekking ve hiking oldukça popüler. Hiking genellikle günübirlik ve hafta sonlarında yapılan doğa yürüyüşlerini kapsıyor. Trekking ise biraz daha meydan okuyucu bir doğa sporu. Genellikle trekking gezileri minimum 2-3 gün sürüyor ve hikinge göre daha zorlu rotaları içeriyor. Hangisini seçersen seç seni doğada huzurlu, heyecanlı ve sürprizli anların beklediği kesin. Peki, doğa yürüyüşlerine yeni başlayacaksan nelere dikkat etmelisin? Yürüyüşten önce iyi bir hazırlık yapmak bir sonraki trekking/hiking aktivitesini iple çekmeni sağlayabilir.

TrekkInge Yeni Başlayanlar Ne Giymeli?

Trekking doğanın güzellikleri kadar zaman zaman zorlayıcı yönleriyle de seni buluşturuyor. Bir arazide yürümen zorlaşabiliyor, hava günlük güneşlik iken aniden rüzgar çıkıp bardaktan boşanırcasına yağmur yağabiliyor. Sonuçta doğadasın ve her an karşına farklı bir sürpriz çıkma olasılığı oldukça yüksek. Neyse ki doğada yürüyüş yapan çoğu kişi için çeşitli zorlukları aşmak ayrı bir tatmin duygusu sağlıyor. Tabii ki her zaman için gerekli önlemleri alman çok önemli. Aksi takdirde birtakım olumsuzluklar trekking/hiking maceranı tatsız bir hale getirebilir.

Trekking’e başlarken doğaya donanımlı olarak gitmen yürüyüş performansını artırıp tabiatın güzelliklerinden daha fazla keyif alman için de faydalı. Bunun için öncelikle mevsime, yürüyüş yapacağın rotaya ve aktivite sürene göre ideal giysilerin yanında bulunması gerekiyor.
“Doğa yürüyüşü esnasında ne giymeliyim?” diye düşünüyorsan işte öneriler:

Ayakkabı : Doğanın farklı koşullarına ve senin hareketlerine iyi uyum sağlayan bir ayakkabı trekking yolculuğunu çok daha mutlu ve güvenli kılar. Kullanılması gereken ayakkabı ise tırtıklı kaymaz tabanlı, sert burunlu, bilekleri tam olarak saran hafif tarzda bir model. Ayrıca ayakkabının yarım numara büyük olması da tavsiye edilir.

Mont : Rüzgar ve yağmura karşı korunaklı bir montu yanına alman olumsuz hava koşullarında da yolculuğunu sürdürebilmene yardımcı olur.

Polar Üst: Özellikle önü fermuarlı polarlar hem sıcak tutar hem de kolaylıkla giyilip çıkarılabilir.

T-shirt ya da Gömlek: Her ikisi de trekking için giyebileceğin kıyafetler arasında. Özellikle ter tutmayan ve nefes alan ürünleri tercih etmende fayda var.

Pantolonlar : Aşınma, yırtılma ve benzeri olumsuzluklara karşı kumaşı dayanıklı pantolonlar seçmeye özen göstermelisin. Pantolon, hareketlerini kısıtlamamalı ve hava alan yapıda olmalı. Mevsime göre uzun ya da kısa pantolon giyebilirsin.

TrekkIng için Yanına Alman Gereken Ekipmanlar

Doğada trekking macerasına çıkarken yanında bazı ekipmanların olması hem kendini daha güvende hissetmeni sağlar hem de sorunlara çözüm bulmanı kolaylaştırır. Aşağıda trekking için yanına alman gereken başlıca ekipman ve aksesuarlar yer alıyor:

  • Çok bölmeli, sırt dolgulu, belden kemerli, su geçirmez, yolculuk sürene ve rotana uygun bir sırt çantası
  • Su matarası
  • Su geçirmez korunaklı çadır
  • Yürürken engebeli yolları daha kolay aşıp, dengeni destekleyecek baton
  • GPS aleti
  • İhtiyaç halinde yardım istemene yarayacak bir düdük
  • Güneş gözlüğü, kremi ve şapka
  • İlk yardım çantası
  • Kafa lambası
  • Hijyen malzemeleri
  • Çöp poşeti

Ayrıca kuruyemiş, sandviç, kuruyemiş barı, çikolata gibi hafif ve enerji verici atıştırmalıkları da yanına alabilirsin.

TrekkIng Yapmak için Hangi Lokasyonlar Tercih Edilmeli?

Trekkinge yeni başlayanlar için tüyolar arasında yürüyüş rotaları ile ilgili öneriler de bulunuyor. Doğayı keşfetmeye karar verdiysen ve trekking/hiking yapmak için kendini hazırlıyorsan hangi yürüyüş yolunu seçeceğin de büyük önem taşıyor. Henüz başlangıçtayken daha kolay ve aktiviteye alışmanı kolaylaştırabilecek bir lokasyonu tercih etmende fayda var.

Yürüyüş rotaları zorluk seviyelerine göre ayrıldığı için engebeli, bol tırmanışlı yollar trekkinge yeni başlayanlar için genellikle pek uygun bir seçenek değil. Bu tarz rotaları daha çok profesyoneller tercih ediyor. Yine de senin tarzın zorluklara meydan okumak ise mutlaka profesyonel bir grupla veya rehber eşliğinde doğaya çıkmalısın.

Doğa yürüyüşlerinde henüz acemi olanlar için ideal güzergahlar daha çok düz ve engebesiz lokasyonlardan oluşuyor. Ayrıca zorluk derecesi ne olursa olsun yürüyüş yolu hakkında önceden bilgi edinmenin de yararını görmen mümkün. Böylece yoldaki güzellikleri de olumsuzlukları da daha iyi değerlendirebilir, yürüyüşünden oldukça keyif alabilirsin.

Tüm bunların yanı sıra trekking yapmaya yeni başlayanlar ilk etapta düz arazili, manzaralı ve doğal güzelliklerle dolu bir rotasyona daha çok yöneliyor. Parkurların zorluklarından ziyade doğanın güzelliklerine odaklanıyor ve dinleniyorlar. Bu durum onların doğada yürüyüş yapmaya daha hızlı alışmalarına yardımcı oluyor. Keyifli ve çok zorlayıcı olmayan bir yürüyüş zaman geçtikçe birçok şeyle başa çıkabildiğin maceralı bir doğa keşfine dönüşüyor.

Son olarak aktivite süresine de değinmek gerekli. Doğa koşullarına biraz yabancıysan uzun süreli bir rota yerine en fazla 12-15 km’lik bir parkur seçmen daha iyi. Bu sayede kendini fazla yormamış olur; doğanın keyfini daha çok çıkarırsın. Örneğin 3-4 saatlik yürüyüşlerle başlayabilirsin. Kondisyonun iyiyse ve kendine güveniyorsan daha uzun süreli yolculuklar da bu aşamada keyifli olabilir.

TrekkIng/HIkIng Hangi Hava Koşullarında Yapılmalı?

Trekking ve hiking’in en güzel yanlarından biri hemen hemen her istenildiğinde doğaya gidip yapılabiliyor olmaları. Dört mevsim doğada yürümek mümkün ancak özellikle kışın zorlayıcı koşulları ve aşırı soğuklar, yazın ise bunaltıcı sıcak hava bazı olumsuzluklara yol açabiliyor. Özellikle trekking’e yeni başlayacak kişilerin zorlu hava şartları yerine ilkbahar ve sonbahar mevsimlerini tercih etmesinde yarar var.

Sen de doğaya dönüş yolunu www.themoosebay.com ile keşfet! Trekking maceran için ihtiyaç duyabileceğin tüm aksesuar, kıyafet ve ekipmanlar site üzerinden satışa sunuluyor. Ayrıca Instagram, Twitter ve Facebook hesaplarımız üzerinden de bizi takip edebilirsin.

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin