TÜRKİYE’NİN KAYAK MERKEZLERİ

Dört mevsimin yaşandığı Türkiye’de soğuk kış günlerinde yapılan sporlardan biri de kayaktır. Her yıl kasım ayında başlayan ve nisan ayına kadar devam eden kayak sezonu boyunca pek çok kayak meraklısı, ülkenin dört bir yanındaki kayak merkezlerine akın eder. Kış günlerini eğlence ve adrenalin dolu bir deneyime dönüştürmeyi vadeden kayak merkezleri, Türkiye’nin farklı bölgelerine dağılmış olup farklı özellikleri ile öne çıkar. Kış turizminin kalbinin attığı bu bölgeler, gelişmiş alt yapı özellikleriyle aynı zamanda yabancı turistleri de kendine çekmeyi başarır. Sen de bembeyaz örtüyle kaplı dağlarda kaymayı planlıyorsan bu rotaları listene dahil edebilir, benzersiz bir deneyim yaşayabilirsin. İşte Türkiye’nin önde gelen kayak merkezleri!

Sarıkamış – Kars

Kars Sarıkamış’ta yer alan kayak merkezi, Allahuekber Dağları Milli Parkı içerisinde konumlanır. Benzeri İsviçre’deki Alp Dağları’nda görülen kristal yapıdaki kar taneleri ile ünlü olan bölge, kar kalitesi ve gelişmiş pistleri ile Avrupa’nın önde gelen kayak merkezleri arasında gösterilir. Sarıkamış’ta hava karlıyken yağan kar tanelerini kristal şeklinde görmek mümkün. 2.200 ile 2.900 metre yüksekliğe sahip olan merkezin etrafı sarıçam ormanlarıyla kaplı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla gözde bir kış turizm destinasyonu olan bölge, günlük 15 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip. Sarıkamış’ta yapılan kayak sporları arasında Alp ve Kuzey disiplini, kayak safari ve snowboard bulunur.

Palandöken – Erzurum

Türkiye kış turizminin gözde rotalarından biri haline gelen Palandöken gerek kar kalitesi gerekse nitelikli pistleriyle adından söz ettiren merkezlerden biridir. Bölge, 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yaparak global ölçekte tanınmayı başarmış durumda. Bölgede; 7 kolay, 8 orta-zor ve 4 doğal pist bulunur. Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından onaylı 2 pist ise slalom ve büyük slalom yarışmaları için kullanılır. Erzurum’a 4 km mesafede yer alan Palandöken çevresinde otel ve restoran gibi çok sayıda işletme yer alır. Bölgede kayak sporunun yanı sıra snowtube, yamaç paraşütü, paintball ve dağcılık gibi aktiviteler de yapılabilir.

Kartalkaya – Bolu

Bolu şehir merkezine 50 km mesafede yer alan Kartalkaya, ünlü Köroğlu Dağları’nın üzerinde konumlanır. Türkiye’nin en çok rağbet gören kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya, çam ağaçları ve bembeyaz görünümü ile her yıl sayısız kayak meraklısına ev sahipliği yapar. Bölgede 11 tanesi mekanik olan toplam 23 pist yer alır. 2.000 metre yükseklikte bulunan merkez, çayırlarla kaplı zirvenin altında konumlanır. Bölgede aralık ayında başlayan kış sezonu mart ayının ortalarına dek devam eder. Kayak aktivitelerinin yanı sıra Kartalkaya’da sezon boyunca çeşitli festivallere rastlamak mümkün. Lüks otellerin ev sahipliği yaptığı bölge, kış aylarında kar tutkunlarını ağırlarken yaz aylarında ise doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin gözdesi haline gelir.

Uludağ – Bursa

Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezi unvanını taşıyan Uludağ, aynı zamanda kış sporları için en popüler merkezler arasında. 2.543 metre yüksekliği ile her seviyeden kayak meraklısına hitap etmeyi başaran bölge, 1961 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam eder. Son yıllarda gelişen ve yenilenen yüzü ile öne çıkan Uludağ, yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistleri kendine çekmeyi başarır. Konaklama açısından konforlu ve lüks seçeneklere sahip olan bölgede, en uzunu 2 km olan toplam 11 adet ana pist bulunur. Ekim ve nisan ayları arasında en yüksek sezonunu yaşayan merkezde; Alp ve Kuzey disiplini, tur kayağı, helikopterli kayak, bigfoot, buz pateni, snowboard ve kar motosikleti gibi aktiviteleri denemek mümkün.

Erciyes – Kayseri

Erciyes Dağı üzerinde konumlanan kayak merkezi, Kayseri şehrinin 25 km güneyinde bulunur. Türkiye’deki en yüksek beşinci zirve konumunda olan bölge 3.916 metre yüksekliktedir. Sert hava koşulları ile öne çıkan merkezde, kış aylarında kar kalınlığı 100 metreye kadar ulaşabilir. Pistlerin eğim seviyesi farklı zorluk derecelerine sahip olan bölgede, profesyonel kayakçılara hitap eden pistler de bulunur. Türkiye’nin en uzun telesiyejlerinden birinin bulunduğu merkezde, kayak eğitimi ve malzeme kiralama gibi hizmetlerden faydalanmak mümkün. Aralık ile mart ayları arasında en yoğun dönemini yaşayan merkez, kayak sporunun yanı sıra snowkite sporu için de dünyanın en nitelikli yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bölgede hiç ağaç olmaması ve kışın düzenli esen rüzgârı Erciyes Dağı’nı snowkite alanında tercih edilir kılıyor.

Kartepe – Kocaeli

Kocaeli şehir merkezine yakın konumu ile özellikle İstanbul’dan ziyaretçi akınına uğrayan Kartepe, Sapanca Gölü manzarası ile öne çıkar. 17 km uzunluğundaki 21 piste ev sahipliği yapan kayak merkezi, konforlu otel ve restoranları ile de hafta sonu tatilcilerinin gözdesi haline gelir. Kartepe ilçe merkezine 20 dakika, İstanbul’a ise 2 saat uzaklıktaki Kartepe’nin en yüksek noktası 1.601 metre. Sezon boyunca amatör ve profesyonel kayakçıların uğrak yeri olan bölge, kayak dışında kış tatili için de geniş seçenekler sunar. Kartepe, çevresindeki doğal güzellikler sayesinde bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, zipline ve paintball gibi aktivitelere imkân tanır.

Sen de kışın kayak sporları ile adrenalin dolu dakikalar geçirmek istersen yukarıdaki rotalardan birini seçebilirsin. Kayak yaparken ihtiyaç duyabileceğin kıyafet ve aksesuar modelleri için The Moose Bay’e hemen göz atabilirsin. Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin