PATİKA KOŞUSUNDA TEMPONUZU YÜKSELTECEK MÜZİK ÖNERİLERİ

Ülkemizde son dönemlerde gitgide yaygınlaşan patika koşusu doğa sporu tutkunları için keyif verici aktivitelerden biri. Ankara, İstanbul, Bursa ve Antalya gibi illerde yer alan farklı güzergahlarda patika koşusu yapmak ve doğa ile iç içe zaman geçirmek mümkün. Patika koşu sporu diğer koşu türlerine göre biraz daha fazla efor gerektiren bir aktivite. Bu nedenle halihazırda spor yapman ve yeterli kas gücüne sahip olman önemli. Patika koşusu için uygun olan zeminlerde ayrıca dağ bisikleti gibi aktiviteler de yapabilirsin. Peki, patika koşusu nedir, nerelerde yapılır ve nasıl müzikler dinlenmeli? Sen de patika koşusu hakkında bilgi edinmek istiyorsan bu yazı tam sana göre.

Patika Koşusu Nedir?

Patika koşusu doğada gerçekleştirilen ve herkesin yapabileceği eğlenceli bir koşu aktivitesi türü. Hafif tempolu bir koşu olarak tanımlanan bu spor dar patikalarda veya tepelik alanlarda gerçekleştirilir. İngilizcede trail run şeklinde adlandırılan koşu türü aynı zamanda dağ koşusu olarak da bilinir. Patika koşusunun en önemli özelliği engebeli bir zeminde yapılması ve koşucunun dikkatini sadece koşuya vermesidir. Patika koşusu yaparken nefes alan, suya karşı dayanıklı kıyafetler ve taban tutuşu kuvvetli ayakkabılar seçmek gerekir. Buna ek olarak koşu sırasında suluk, şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarları da çantada bulundurmakta fayda var.

Patika Koşusu Nerelerde Yapılır?

Trail run yapmak için Türkiye’nin dört bir köşesinde bu spora elverişli güzergahlar bulmak mümkün. Dağ koşusu için engebeli, tepelik ve dağlık alanlar tercih edilir. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde, uygun zemin özelliklerine sahip arazilerde bu sporu deneyimleyebilirsin. İstanbul’da hafta sonu şehir stresinden kaçıp patika koşu gerçekleştirebileceğin yerler arasında Belgrad Ormanı, Kemerburgaz Kent Ormanı ve Aydos Ormanı bulunur. Ankara’da Eymir Gölü çevresi, İzmir’de ise Terapi Ormanı bu aktivite için ideal noktalardır.

Dağ koşusu için oluşturulan rotalarda koşucuların işini kolaylaştırmak için işaretler, bayraklar ve renkli göstergeler kullanılır. Bunları takip ederek rotanı belirleyebilir ve koşu temposunu daha kolay ayarlayabilirsin. Ayrıca koşu rotası için GPS haritaları kullanmak da mümkün. Koşularda kısa güzergahlar veya uzun patikalar tercih edilebilir. Bu, koşucunun deneyimine ve aktivite geçmişine göre değişebilen bir durumdur.

Şehir koşusu patika koşusuna kıyasla daha sabit eğimli güzergahlarda yapılır. Oysa dağ koşusunda eğim sürekli olarak değişim gösterir ve aktivite sırasında eğilme, kalkma hareketlerine başvurmak gerekir. Bu da sabit nabızla koşmayı imkânsız kılar. Patika koşusu için vücudunun dayanıklı, güçlü ve antrenmanlı olması şarttır. Patikada yapılan koşu aktivitesi için öncelikle sağlık testi yaptırmak ve bir uzmana danışmak sağlık risklerini önlemek açısından önemlidir. Sen de çeşitli aktivite grupları tarafından hafta sonları düzenlenen başlangıç seviyesindeki patika koşusu turlarına katılarak performansını gözlemleyebilirsin.

Patika Koşusunda Müzik Seçimi Nasıl Olmalı?

Patika koşusuna meraklı olan bazı kişiler doğanın eşsiz güzellikte sesleri ile parkur boyunca ilerlerken bazıları ise müziğin ritmine kendini kaptırıp koşuda yüksek performansa ulaşabilir. Bu tamamen kişisel bir tercih olsa da müziğin enerji verici gücü ve herkes üzerinde motive edici bir yanı olduğu bilinen bir gerçek. Aktivite sırasında enerjini ve performansını üst noktaya taşımak için dakikada 120 beat temposu olan ve motive edici sözlerden oluşan parçalar seçebilirsin.

120 beat tempolu müzikler dağ koşusu gibi sporlarda koşucuyu canlı tutmak; patikalarda, ormanda veya dağda aktivitenin ritmini hissetmek açısından idealdir. Yine tempolu müziklerin kalp atış hızını desteklemesi ve sporcunun belli bir ritimde koşmasını sağlaması gibi yararları da var. İdeal bir ritimde koşan sporcular, ayaklarını yere düzgün şekilde basmaktan eklemlerindeki basıncı azaltmaya kadar bir dizi avantaja sahip olur.

Çağdaş ve klasik melodilerin eklektik bir karışımından oluşan müzik türleri sayesinde koşu sırasında aktiviteden keyif almak ve daha seri bir şekilde hareket etmek mümkün. Yüksek temponun yanı sıra motive edici mesajlar da içeren parçalar koşucunun öz yeterlilik hissini ve zorluklarla mücadele gücünü artırıcı bir etkiye sahip. Elbette koşu yaparken müzik dinlemek tamamen sporcunun kişisel tercihidir. Eğer müziksiz bir şekilde antrenmanına daha iyi konsantre olacağına inanıyorsan o zaman yanına kulaklığını almadan da yola koyulabilirsin.

Koşu Sırasında Temponu Artıracak 5 Parça Önerisi

Dağ koşusu sırasında hem kendini aktiviteye iyi bir şekilde adapte etmek hem de spordan keyif almak için doğru parçaları seçmelisin. Yüksek temposu ve motive edici sözleri ile performansını artıracak bazı parça önerileri ise şu şekilde:

  • Ready Steady Go! – Paul Oakenfold, Corderoy
  • Hometown – Mainland
  • The Adventure – Angels & Airwaves
  • Like a Stone – Audioslave
  • Tick Tick Boom – The Hives
  •  

Patika koşusu, bu sporu tercih edenlerin doğa tutkusunu perçinleyen ve hem fiziksel hem de mental sağlığı destekleyen bir aktivitedir. Dağ koşusu ile kendi limitlerini zorlayabilir ve yeni bakış açıları kazanabilirsin. Dilersen bu sporu arkadaşlarınla yaparak eğlenceli zaman geçirebilirsin. Dağ koşusu yaparken aktivitene yardımcı olacak ve vücudunu destekleyecek giyim ürünleri arıyorsan, kadın ve erkek outdoor ürünlerini incelemek için The Moose Bay’i ziyaret edebilir, beğendiğin ürünleri satın alabilirsin.

Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin