PATİKA YÜRÜYÜŞÜ

Yaz aylarının popüler spor aktivitelerinden biri olan patika yürüyüşü, patika koşusunun daha yavaş tempoda gerçekleştirilen türüdür. Dağlık alanlarda ve engebeli arazilerde yapılan bu doğa aktivitesi açık havada bol oksijen ve güneş ışığı alarak zaman geçirmeye imkân tanır. Patika yürüyüşünde arazi koşullarına göre zaman zaman temponu artırman veya azaltman mümkün. Arazi yürüyüşü olarak da bilinen bu aktivite için arazi şartlarına uyum sağlayan bir spor ayakkabı, performans kıyafetleri ve matara gibi eşyaları içine koyabileceğin sırt çantasına ihtiyacın var. Peki, patika yürüyüşünde nelere dikkat edilmeli ve hangi kıyafetler tercih edilmeli?

Patika Yürüyüşü Nedir?

Patika yürüyüşü çöl, dağlık veya ormanlık alanlarda gerçekleştirilen bir aktivitedir. Patika yürüyüşünde asfalt zemin yürüyüşlerinden farklı olarak nabız, mesafe veya koşu temposu gibi değerler yerine arazinin engebesi ve zorluk derecesi baz alınır. Engellerin ve arazi şartlarının sürekli değiştiği bir alanda bazı zamanlar çimlerde, bazı zamanlarda ise kayaların üzerinde yürüdüğünü görebilirsin. Patika yürüyüşlerinde durmadan aşağı yukarı eğimli bir arazide yol alırken sürekli tetikte olman gerekir. Bu yönüyle patika yürüyüşü doğa tutkunları için oldukça farklı bir deneyim elde etme şansı sunar.

Patika Yürüyüşünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Patika yürüyüşleri düz zemin yürüyüşlerinden pek çok konuda ayrışır. Bu sporu yapmak isteyen doğa meraklılarının arazi yürüyüşü hakkında göz önünde bulundurması gereken bazı konular vardır. Aşağıda arazi yürüyüşünde dikkat edilecek detayları bulabilirsin:

Fiziksel Hazırlık Yap

Araz yürüyüşleri güç, dayanıklılık ve fiziksel kuvvet gerektiren spor türleri arasında. Patika yürüyüşünde engebeli arazilerde sürekli yokuş aşağı ve yokuş yukarı hareket etmeye çalışmak ciddi efor gerektirir. Bu nedenlerden ötürü arazi yürüyüşü öncesinde gerekli antrenmanları yaparak fiziksel olarak kendini hazırlayabilirsin. Ayrıca patika yürüyüşü öncesinde bir uzmanla görüşerek sağlık açısından bu sporun sana uygun olup olmadığını öğrenebilir ve gerekirse bazı testler yaptırabilirsin.

Doğru Formda Yürümeyi Öğren

Arazi yürüyüşlerinde doğru bir vücut formu benimsemek yürüyüş sırasında yaralanmaları önlemek açısından hayli önemli. Etkili patika yürüyüşü tekniklerini öğrenerek el ve kol hareketlerine dikkat etmek şart. Yürüyüş boyunca el ve kolları ileri geri biçimde ve doğal bir şekilde sallamak vücut dengesini korumayı sağlar. Öte yandan çeneyi daima yukarıdaki tutmak ve ileriye bakmak da yürüyüşü kolaylaştırır.

Yokuşlarda Dikkatli Ol

Yürüyüş sırasında çok fazla sağa veya sola hareket etmek vücut dengenin bozulmasına yol açabilir. Bu sebeple vücudunu düz tutmaya, sadece el-kol hareketleri yapmaya gayret etmelisin. Arazi yürüyüşü engebeli tümsekler ve yollar demektir. Yokuş aşağı inerken hafif adımlar atmak ve gövdeyi dik tutmak gerekir. Yokuş çıkarken ise öne doğru eğilerek omuzları dik tutmak ve küçük adımlarla ilerlemek daha verimli hareket etmene olanak tanır.

Riske Hazırlıklı Ol

Açık hava sporlarından biri olan arazi yürüyüşünde her türlü vahşi yaşam riskine karşı açık hale gelirsin. Bu nedenle böyle bir aktiviteye katılırken yanında vahşi yaşam senaryolarına karşı hayatta kalmana yardımcı olacak ekipmanlar buldurman gerekir. Performansını gerçekleştirmene destek olacak doğru kıyafetlerin yanında yeterli miktarda su, yiyecek, harita, ilk yardım malzemeleri ve el feneri gibi ekipmanları çantanda bulundurmak doğada yaşanabilecek her ihtimale karşı hazırlıklı olmanı sağlar.

Patika Yürüyüşü için Hangi Kıyafetler Tercih Edilmeli?

Genellikle bahar ve yaz aylarında yapılan patika yürüyüşü için performansına katkı sağlayacak özel kıyafetler seçmelisin. Kıyafet ve aksesuarlarını; parkura, hava koşullarına ve kişisel tercihlerine göre belirleyerek keyifli bir aktivite deneyimi geçirebilirsin. İşte arazi yürüyüşünde sahip olman gereken kıyafet ve aksesuarlar:

  • Arazi Ayakkabısı: Arazi yürüyüşleri için özel olarak geliştirilen spor ayakkabılar farklı taban yapısıyla engebe ve tümseklerde daha rahat hareket etmeyi sağlar. Ayakkabı tabanı normal spor ayakkabılardan daha yüksek olan bu modeller ayakları kaya ve tümseklerden korumaya yardımcı olur. Yürüyüş ayakkabısı seçerken ürünün ayağına tam oturmasına ve ayaklarının ayakkabı içinde rahat olmasına dikkat etmelisin.
  • Arazi Koşu Kıyafeti: Patika yürüyüşü için kıyafet satın alırken mevsim koşullarını göz önünde bulundurmanda fayda var. Sıcak havalarda serin kalmana yardım edecek açık renkli ve nefes alan kumaşta şort ve tişörtler tercih edebilirsin. Kış aylarında ısıyı muhafaza eden ve nefes alan kıyafetleri kat kat giyebilir ve istediğin zaman üzerindekileri çıkarabilirsin. Yağmurlu havalara ise nefes alan özelliklerde su geçirmez yağmurluklar idealdir.
  • Çanta: Patika yürüyüşü için rahat bel ve sırt çantası tercihi yapman önemli. Yürüyüş performansını etkilemeyecek biçimde tasarlanmış konforlu çantaların su geçirmez kumaştan olmasına dikkat edebilirsin. Çantanın birkaç cebi olması ihtiyacın olan su, el feneri, yiyecek ve diğer ekipmanları yanında taşımanı sağlar.

Tüm bunların yanında yürüyüş sırasında sana yardımcı olacak el feneri, kafa lambası, akıllı saat gibi eşyaları da yanında bulundurmaya özen göster. Akıllı saat aracılığı ile kalp atış hızı, yürüyüş mesafesi ve aktivite boyunca yaktığın kalori miktarı gibi önemli sağlık verilerine ulaşabilirsin.

Sen de patika yürüyüşü ile farklı bir deneyim yaşayabilir ve bu aktivite yardımıyla doğa ile bağ kurma şansı yakalayabilirsin. Arazi yürüyüşü sırasında ihtiyaç duyacağın giyim ürünleri ve ekipmanlar için The Moose Bay’i ziyaret edebilir ve beğendiğin ürünleri satın alabilirsin.

Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin