BOL GÜNEŞLİ SICAK ROTALAR

Baharın gelişiyle birlikte doğa tutkunlarının aktivite planları da hızlanmış durumda. Kış uykusundan uyanan doğanın bin bir güzelliğine şahit olmak ve bol oksijen depolamak için yola çıkan macera severlerin tercihi ise elbette güneşli ve sıcak rotalar. Kışın kasvetli havasından uzaklaşarak bol güneş ışığı almak ve yeşillikler içerisinde enerji tazelemek için ülkemizde birçok rota var. İzmir’den Antalya’ya ve Muğla’ya kadar uzanan farklı güzergahlarda baharın gelişini kutlamak ve sıcak havanın tadını çıkarmak mümkün. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi yürüyüş rotaları olarak bilinen bu parkurlarda hem huzur dolu saatler geçirebilir hem de keyifli bir aktivite deneyimi yaşayabilirsin. Peki, Türkiye’de doğa meraklılarının gezi listesinde olan lokasyonlar hangileri? Bu yazımızda açık hava aktiviteleri için tercih edebileceğin sıcak rotaları bulacaksın.

İzmir – (Şirince, Belevi ve Mozelium Parkuru)

Yıl boyunca sahip olduğu ılıman iklimi ve bahar aylarından itibaren hızla ısınan havasıyla ülkemizin en sıcak şehirlerinden biri İzmir. Mart ayından başlayarak tüm şehri ve çevresini aydınlatan bol güneş ışığından yararlanmak istiyorsan açık hava aktivitelerini İzmir çevresindeki güzergahlarda planlayabilir ve ılık havayla birlikte güzel zaman geçirebilirsin. Şirince, Belevi ve Mozelium hattını içine alan yürüyüş parkuru yemyeşil bahçeler ve zeytinliklerin arasında yürüyüş yapmak için ideal. Zaman zaman engebeli yolları olan patikalarda, seyir noktalarında soluklanabilir ve eşsiz güzellikteki manzarayı seyredebilirsin.

İzmir – (Çamlık, Meryem Ana ve Efes Parkuru)

İzmir’in farklı noktalarını keşfetmek ve doğa yürüyüşü yapmak için Çamlık, Meryem Ana parkurunu tercih edebilirsin. Zeytin ağaçlarıyla çevrili bir bölgede başlayan parkurun ilerleyen kısımlarında yeşilin farklı renkleriyle dolu ormanda yürüyebilir ve derenin kenarından geçerek güzergahına devam edebilirsin. Rotayı takip ettiğinde Sultaniye köyüne ulaştıktan sonra kayalık bölgeye geçebilir ve yolun sonunda Meryem Ana Evi’ne varabilirsin. Bu noktadan ilerlediğinde ise bir süre sonra tarihi Efes Antik Kenti’nin güney kısmını görmen mümkün. Dilersen antik kentin güzelliklerini hemen keşfe çıkabilirsin.

Muğla – (Leleg Parkuru)

Muğla’ya bağlı Bodrum ilçesinde yer alan Leleg parkuru, ismini Bodrum’un ilk yerlileri olan Leleglerden alır. Geçmiş zamanlarda önemli bir ticaret yolu olarak kullanılan bu yol, günümüzde trekking ve doğa yürüyüşü sevenler için harika bir parkura dönüştürülmüş. Tamamı 185 km uzunluğunda olan parkur özellikle yabancı turistler tarafından sıkça tercih edilen bir güzergâh. Konacık’ta başlayacağın parkurun ilk kısmında 2 saate yakın bir yürüyüşün sonunda Gökçeler Kalesi’ne ulaşabilir, yol boyunca mezarları ve Athena Tapınağı’na ait birkaç tarihi kalıntıyı görebilirsin.

Muğla – (Gümüşlük – Yalıkavak Parkuru)

Bodrum’da yürüyüş meraklılarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Gümüşlük, Myndos Antik Kenti üzerine kurulmuş bir bölgede konumlanır. Gümüşlük’ten başlayan ve Yalıkavak’a kadar uzanan yürüyüş parkuru inişli çıkışlı olup toplam 12 km uzunluğunda. Güneş ışınları ve yemyeşil doğayla birlikte hareket edeceğin parkura Dereköy’den başlayarak değişik kuş türleri ve bitki çeşitlerini bir arada görebilir, Karya dönemine ait tarihi kalıntıları inceleyebilirsin. Hemen ardından başlayan Partipanaz yolu ise bu rotanın en zorlu kısımlarından. Parkur süresince Bizans dönemine ait kalıntılara rastlayabilir, zeytin ağaçlarıyla çevrili yolun sonunda Sandima köyüne ulaşabilirsin.

Antalya (Tazı Kanyonu Parkuru)

Deniz, kum ve güneş üçlüsünün değişmez adreslerinden olan Antalya’da, doğa yürüyüşü yapabileceğin ve büyüleyici manzaralara şahit olabileceğin birçok yürüyüş rotası mevcut. Tazı Kanyonu ise son dönemlerde şehrin ziyaretçi akınına uğrayan önemli rotalardan. Köprülü Kanyon’un karşı tarafında yer alan bu parkur etkileyici manzarası ile tam bir doğa harikası olarak tanımlanır. Köprülü Kanyon manzarası ile başlayan parkur hemen ardından orman yoluna bağlanır. Yeşillikler içindeki Aziz Paul yolunun sonunda Yerköprü’ye ulaşabilirsin. Köprüden devam edildiğinde ise zorlu bir parkurun sonrasında Tazı yoluna varmak mümkün.

Antalya (Selge ve Adam Kayalar Parkuru)

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Selge Antik Kenti, son yıllarda doğa tutkunlarının ilgi gösterdiği noktalardan. Konglomera adı verilen ve boyu 10 ile 70 metre arasında olan adam şeklinde kayalara sahip bölge adeta Hollywood filmlerinden çıkmış gibi bir görüntüye sahip. Pek çok kişinin Avatar Diyarı olarak tanımladığı bölgede St. Paul yolunda yürüyüşünü başlayabilir ve bir süre sonra Adam Kayalar adlı bölgeye ulaşabilirsin. Kestane ve ceviz ağaçlarıyla çevrili harika bir orman manzarasının sana eşlik edeceği yürüyüşü unutulmaz görüntülerle sonlandırabilirsin.

Doğa yürüyüşüne meraklıysan bu keyifli aktiviteyi yaparken bazı temel giyim ürünlerine ve özel ekipmanlara ihtiyacın olabilir. Özellikle sıcak iklimin hakim olduğu bahar ve yaz aylarında rahat bir yürüyüş yapmak için seni aktivite boyunca serin tutacak kıyafetler tercih etmelisin. Nefes alabilen, teri emen ve antimikrobiyal özellikleri ile sıcak havalarda bakteri oluşumunu önleyen giyim ürünleri arasından seçim yaparak sağlıklı bir yürüyüş deneyimi yaşayabilirsin. Ayrıca sıcak havalarda cildini güneş yanıklarından korumak için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanıp uzun kollu giysiler giyerek rahat bir aktivite süreci geçirebilirsin.

Doğa ile baş başa olacağın yürüyüş rotalarına giderken yanına mutlaka fotoğraf makineni al ve gördüğün etkileyici manzaraları fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirmeyi unutma. Bu yıl planlarına dahil edeceğin doğa yürüyüşü için ihtiyacın olan kıyafet ve aksesuar ürünlerini The Moose Bay mağazalarında inceleyebilir ve favori ürünlerini cazip fırsatlarla kolayca satın alabilirsin. Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin