Değişken havalarda doğa yürüyüşü için yanımıza NE ALALIM?

Trekking keşfetmenin, egzersiz yapmanın ve doğayla bağlantı kurmanın en pratik yolları arasında yer alıyor. Değişen hava koşulları ile baş etmek ise doğa yürüyüşü yapmanın en büyük zorlukları arasında. Ormanda geziye çıktığında iklim koşullarının ne kadar değişken olduğunu sen de deneyimleyeceksin. Öyleyse sen de değişen hava koşullarına karşı trekking yaparken yanında bulundurman gereken bazı temel eşyalara göz atmaya başlayabilirsin.

Doğa Yürüyüşlerinde Yanında Bulundurman Gereken Kıyafetler

Dış ortam etkinliklerinin vazgeçilmez bir parçası olan kıyafet seçimi, kampa veya doğa gezisine çıkmadan önce dikkat etmen gereken en önemli konular arasında yer alıyor. Bazen göz ardı edilebilse de doğru kıyafet seçiminin önemi doğada daha da çok anlaşılıyor. Zorlu hava koşullarına uyum sağlayabilmek için bazı kıyafetlere ihtiyacın olabiliyor.

Katmanlı Giysiler

Katmanlı bir şekilde giyinmek vücut sıcaklığını düzenlemenin ve her türlü hava koşulunda rahatça hareket etmenin en kolay yolu. Katlı veya katmanlı giysiler üst üste kullanılan farklı özelliklere sahip çok sayıda giysiyi ifade ediyor. Katmanlı giyinmeye pamuklu tişört gibi nemi cildinden uzak tutan ve seni her koşulda rahat ettiren bir iç katmanla başlayabilirsin. Şort olabilen bir kamp pantolonu ile çeşitliliği artırabilir, üstüne de polar ceket veya kuş tüyü yelek gibi outdoor kıyafetler ekleyebilirsin. Bu aşamada doğa gezisi yapacağın yerin iklimi ve mevsim koşulları da oldukça önemli. Soğuk bir mevsimde trekking yapıyorsan yanına mutlaka termal içlik, su geçirmez ve nefes alan bir ceket ve en üst katmana da kaliteli bir yağmurluk dahil etmelisin. Outdoor giysi kombinini esnek bir şekilde tamamlayabilir, sıcak ya da soğuk kalmak için gerektiğinde katmanları kolayca ekleyebilir veya çıkarabilirsin.

Su Geçirmez Ayakkabı veya Bot

Doğa yürüyüşünün olmazsa olmazı trekking ayakkabılar, değişen hava koşullarına uyum sağlamana yardımcı olacak en temel giyim ürünlerinden biri. Üstelik ayakları sadece sıcak tutmakla kalmıyor, aynı zamanda en zor zemin şartlarına da kolayca adapte olmanı sağlıyor. Ayaklar, uzun doğa yürüyüşleri boyunca vücudun en kuru kalması gereken kısımları arasında yer alıyor. Çünkü ıslak ayaklar konforsuz adımlara, kaşıntılara, kızarıklıklara, şişliklere ve diğer bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Trekking için özel olarak tasarlanmış ve farklı arazilerde iyi tutuş sağlayan su geçirmez ayakkabı veya botlar ise konfordan ödün vermeden hareket etmene yardımcı oluyor. Seçeceğin ayakkabının ya da botun nefes alabilen ancak su geçirmeyen Gore-Tex saya veya ekstra tutuş sağlayan Contagrip taban gibi teknik özelliklere sahip olması da büyük önem taşıyor.

Şapka ve Eldiven

Şapka ve eldiven, saatler süren doğa yürüyüşleri boyunca sürekli yanında bulundurmak isteyeceğin giysilerden bir diğeri. Sıcak havalar için panel sistemine sahip fileli bir şapka tercih edebilirken soğuk havalar için de tam kapalı şapka veya bere modellerine başvurabilirsin. Şapka, yüzünü ve boynunu güneşin ve rüzgârın etkilerinden korurken vücut ısısının korunmasına da yardımcı oluyor. Eldivenler ise hem soğuk ısırması gibi durumların önüne geçiyor hem de trekking batonları ile uğraşırken ellerini sıcak ve kuru tutmayı kolaylaştırıyor.

Güneş Gözlüğü

Gözlerini güneşin zararlı UV ışınlarından koruyan güneş gözlükleri, parlamayı azaltmaya ve görünürlüğü artırmaya yardımcı oluyor. Güneş gözlüğünün bir diğer avantajı da doğada bolca bulunan böcek, bitki ve toz gibi etkenlerin gözüne ulaşmasını engellemek oluyor. Ayrıca doğa yürüyüşü boyunca gözlüğün kaymaması ve yere düşmemesi için spor kullanıma uygun ya da enseden bağlamalı polarize gözlük modellerini tercih etmek de mümkün oluyor.

TrekkIng Yaparken Yanında Olmasını İsteyeceğin En Temel Ekipmanlar

Doğa yürüyüşü yaparken yanında olmasını isteyeceğin 5 temel ekipmana yakından göz atabilirsin:

Kamp Çantası ve Baton

Trekking sporunun olmazsa olmazı kamp çantası sayesinde tüm giysi, ekipman ve yiyeceklerini kolayca yanında taşıyabilir, çantaya da bağlayabileceğin baton ile yürüyüşünü daha konforlu hale getirebilirsin.

İlk Yardım Kiti

Ne kadar dikkatli olursan ol trekking sırasında kazalar yaşanabiliyor. Yara bandı, cımbız, antiseptik mendil ve ağrı kesici gibi temel malzemeleri içeren bir ilk yardım kiti ile kendini daha güvende hissedebilirsin.

Güneş Kremi ve Böcek Kovucu

Trekking yaparken dış ortamda çok fazla zaman geçireceksin, bu da güneşle ve böceklerle sık sık karşılaşacağın anlamına geliyor. En az 30 faktörlü bir güneş kremi ile cildini güneşin zararlı ışınlarından koruyabilir, böcek kovucu spreylerle sivrisinek ve kene gibi ısıran böcekleri vücudundan uzak tutabilirsin.

Çok Amaçlı Çakı

Doğa tutkunlarının vazgeçilmez ekipmanlarından biri olan çok amaçlı çakı üzerinde bıçak, konserve açacağı, makas, tornavida ve cımbız gibi çok sayıda fonksiyonel araç bulunuyor. Ayrıca bu ufak çakılar kompakt boyutu sayesinde çantada veya cepte kolayca taşınabiliyor.

Su ve Atıştırmalıklar

Özellikle uzun bir süre yürüyüş yapmayı planlıyorsan bu yürüyüş sırasında susuz kalmaman ve enerji toplaman oldukça önemli. Su filtre kiti veya suluk ile su ihtiyacını kesintisiz bir şekilde sağlayabilirsin. Enerji seviyesini yüksek tutmak için enerji barları, fındık, fıstık, ceviz veya kuru meyveler gibi atıştırmalıkları da bozulma korkusu olmadan çantanda saklayabilirsin.

Yukarıda yer alan giysi ve ekipmanlarla trekking sürecini daha güvenli ve konforlu hale getirebilir, doğanın güzelliklerini doyasıya yaşayabilirsin. Sen de doğa yürüyüşü öncesinde The Moose Bay’i ziyaret edebilir, dünyaca ünlü markaların outdoor giysilerine ve aksesuarlarına cazip ödeme seçenekleri ve avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsin. Haydi, sen de doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin