GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ KIYAFETLERİN ÜRETİM SÜRECİ VE FAYDALARI

Yıllar içinde artan sanayileşme ile birlikte küresel ölçekte çevre kirliliğine bağlı sorunlar meydana gelirken doğal kaynaklarda da ciddi oranlarda azalma söz konusu. Buna karşılık dünya genelinde sınırlı sayıda bulunan kaynakları korumayı ve doğayla birlikte hareket etmeyi benimseyen ülkeler üretim süreçlerine geri dönüşüm uygulamaları eklemiş durumda. Doğaya saygılı üretim prensiplerinin uygulandığı alanlardan biri de tekstil sektörü. Kıyafet üretiminde çevreci ve inovatif bir yaklaşımla ele alınan geri dönüşüm süreci ile birlikte dünyadaki çevresel atıkların ve doğa kirliliğinin azalması hedeflenir. Global çapta gerçekleştirilen geri dönüşüm hareketlerinin yaygınlaşması bu alanda yeni ve uygulanabilir çözümlerin geliştirilmesine de katkı sağlar. Peki, tekstil alanında geri dönüşüm süreci nasıldır ve geri dönüşümün faydaları nelerdir? Sen de tekstil dünyasındaki bu yeni trend hakkındaki detayları merak ediyorsan yazımızı hemen okumaya başlayabilirsin.

Tekstilde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Tekstil sektörü dünyadaki en fazla atık kirliliğine sahip endüstrilerden biri. Her gün yüzbinlerce kıyafetin üretildiği bu alanda son yıllarda global çapta gerçekleştirilen geri dönüşüm faaliyetleri neticesinde ürünlerin yeniden kullanımı gerçekleştirilebilir. Tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi tekstil alanında da geri dönüşüm adımları benzer özelliklere sahip. Doğaya saygı mottosuyla ilerleyen geri dönüşüm süreci tekstil atıklarının toplanmasından ayrıştırılmasına, işlenmesine ve ham madde haline getirilerek yeniden üretime kazandırılmasına kadar bir dizi proses içerir. Bir kıyafet üretilirken çıkan atıklar çeşitli kumaş parçaları ve kesik dokulardan oluşur. Buna ek olarak kullanılmış ve ömrünü doldurmuş giyim ürünleri de tüketici kaynaklı atıklar olarak adlandırılır.

Hem üretici hem de tüketicilerden toplanan tekstil atıkları kumaşın veya ürün dokusunun cinsine ya da rengine göre ayrıştırılır. Bu, geri dönüşüm sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesi adına en önemli aşamalardan biridir. O nedenle sınıflandırma aşamasında tüm kurallara uymak gerekir. Düzgün bir biçimde ayrışan atıklar geri dönüşüm makineleri aracılığı ile işlenir. Süreç sonunda ortaya çıkan yeni materyaller ise farklı kullanım özelliklerine göre ayrılarak değişik üreticilere satılır. İşleme sürecinin ardından ortaya çıkan elyaf ve iplik gibi çeşitli ham maddeler havlu, peştemal tarzında yeni ürünlerin üretiminde kullanılır ve ürünler yeniden ekonomiye kazandırılır. Geri dönüşümle üretilen yeni ürünleri tercih etmek karbon ayak izini azaltmanın ve çevreci bir yaklaşım benimsemenin en pratik yollarından biridir.

Tekstil Atıklarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Tekstil atıklarını yeniden dönüşüme kazandırmak çevreyi korumak ve karbon salınımını azaltmak adına oldukça önemli. Artan çevre bilincinin ve gelişmiş sürdürülebilir üretim tekniklerinin de etkisiyle şirketler tarafından tekstil atıklarının dönüştürülmesinde çeşitli AR-GE çalışmaları yapılır. Bu süreçte tekstil atıklarının %100’e yakınının yeniden üretime kazandırılması hedeflenir. Ancak yapılan yanlış uygulamalar veya hatalı davranışlar sonucunda süreç istenildiği şekilde ilerlemeyebilir.

Atık giyim ürünlerinin depolama merkezleri veya toplama kutuları yerine çevreye atılması ürünlerin işleme tesislerine ulaşmasını engelleyerek doğanın kirlenmesine yol açar. Yeniden dönüşüme kazandırılması mümkün olan birçok ürün de bu hatalar sonucu çöpe gider. Bu nedenle atıkların işleme merkezlerine ulaştırılması aşamasında özenli davranmak ve ürünleri toplama merkezlerine teslim etmek gerekir.

Belediyeler tarafından çeşitli noktalara kurulan geri dönüşüm kutularını kullanmak ve atıkları bu alanlara bırakmak sürecin iyi bir şekilde ilerlemesine ve atıkların işleme merkezlerine ulaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca bazı tekstil firmaları atık ürünleri doğrudan işleme merkezlerine göndererek atıkların üretim sürecine yeniden dahil olmasına katkı sunabilir.

Öte yandan tekstil atıklarının bazi kişiler tarafından yakılması da yine çevre kirliliğine sebep olan bir diğer etmendir. Bu ürünlerin yakılması yeniden dönüşüm olasılığını ortadan kaldırırken aynı zamanda ekstra doğa kirliliğine de yol açar. Bu aşamada hem üretici hem de tüketicilerin sorumlu davranması ve bilinçli hareket etmesi son derece önemlidir.

Geri Dönüşümün Faydaları Nelerdir?

Tekstil atıklarının zincir dönüşüm halkası takip edilerek yeniden üretim süreçlerine dahil edilmesi birçok faydayı da beraberinde getirir. Tekstil firmaları tarafından kullanılan yeni geri dönüşüm yöntemleri ile birlikte artık plastik şişe veya balık ağından üretilen ürünlere bile rastlamak mümkün. İşte tekstilde geri dönüşümün öne çıkan faydaları:

  • Tekstil sektöründe geri dönüşüm proseslerini takip ederek doğayı korumanın yanında mevcut atık sayısını azaltmak ve daha çevreci bir üretim süreci benimsemek mümkün.
  • Atık ürünleri yeniden ekonomiye kazandırmak yeni bir değer yaratarak tüketimi azaltmaya yardım eder.
  • Tekstil üretim süreçlerindeki boyama işlemleri yoğun kimyasal madde kullanımı gerektirir. Geri dönüşümle elde edilen ham maddeler yeniden boyama işlemi gerektirmediği için çevreye zararlı gaz salınımı yapılmasının önüne geçer.
  • Günümüz koşullarında sıfırdan üretilen iki parça ürün tonlarca su ve enerji tüketimine neden olur. Geri dönüşüm süreci kaynakları daha az kullanmaya, dolayısıyla enerji tasarrufu elde etmeye yönelik fayda sağlar.
  • Geri dönüşümle yeniden üretilen bir ürüne sahip olmak tüketiciler açısından çevre bilincinin gelişmesine katkı sunar.

Tekstil atıklarının geri dönüşüm sürecine dahil olması hem çevrenin korunmasına hem tüketim oranının azalmasına hem de bununla beraber yeni iş sahalarının yaratılmasına olanak sağlar. Geri dönüşüm alanında gerçekleşen yeni yatırımlar ve geliştirilen teknolojiler sayesinde gelecekte daha nitelikli ürünlerle karşılaşmak mümkün olabilir. Sen de doğada gerçekleştireceğin aktivitelerde ihtiyaç duyduğun giyim ürünü ve aksesuarlarını sürdürülebilir üretim tekniklerini benimsemiş markalar arasından seçebilirsin. The Moose Bay üzerinden favori ürünlerini belirleyerek siparişini hemen oluşturabilirsin. Doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin