UZMANLAR NEDEN AÇIK HAVA AKTİVİTELERİNİ ÖNERİYOR?

Açık hava aktiviteleri baharın gelmesi ile yeniden gündemde. Doğanın uyanışını gözlemlemek ve baharın taze enerjisini doyasıya hissetmek için sende açık hava aktivitelerini tercih edebilirsin. Dışarıda zaman geçirmek hem ruhsal hem de fiziksel sağlık açısından oldukça önemli. Uzmanlar, hafta içini evde veya ofiste çalışmakla geçirenler için hafta sonlarını açık hava aktiviteleriyle değerlendirmenin yararlı olduğu görüşünde. Peki, uzmanlar neden açık hava aktivitelerini öneriyor ve aktivite sırasında uygun kıyafet seçimi nasıl olmalı? Bu yazımızda doğada vakit geçirmenin önemini ve kıyafet seçimine dair detayları senin için inceledik.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Doğada vakit geçirmek bedensel sağlığımız açısından önem taşır. Özellikle oksijenin bol olduğu ormanlarda ve yeşillik alanlarda aktivitelere katılmak bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip. Doğa ile bütünleşebileceğin yerlerde vakit geçirip spor yaparak daha fazla oksijen alman, dolayısıyla bağışıklık sisteminin daha sağlıklı işlemesine katkı sunman mümkün. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise hastalıklara yakalanma riskini azaltarak daha sağlıklı kalmana destek olur. Aynı zamanda temiz hava sakin ve dingin bir zihne sahip olmana yardımcı olur.

D Vitamini Takviyesi Sağlar

Doğada spor yapmak güneş ışınları altında olmak anlamına gelir. Güneş ışınları D vitamini almak için en önemli kaynaklardan biridir. D vitamini; kemik sağlığını korumak, diş ve kas sağlığını desteklemek ve vücuttaki çeşitli minerallerin emilimini gerçekleştirmek adına hayati öneme sahiptir. Vücut sağlığında önemli bir yeri olan bu vitamini dışarıda spor yaparak sağlıklı bir şekilde depolayarak genel sağlığını koruma altına alabilirsin.

Metabolizmayı Hızlandırıcı Rol Üstlenir

Açık hava aktivitelerinin en önemli faydalarından biri de metabolizmayı hızlandırıcı etkisidir. Doğa ile iç içe ortamlarda spor yaparken bol oksijen alınır. Bu da daha fazla nefes alma imkanı sunarak metabolizma hızının artmasına ve buna bağlı olarak daha fazla yağ yakılmasına destek olur. Sen de kilo kontrolü veya daha fit bir vücut hedefliyorsan açık hava aktivitelerinin bu gücünden yararlanarak kısa sürede amacına ulaşabilirsin.

Depresyon Riskini Düşürmeye Yardımcıdır

Doğada ve yeşillik alanlarda vakit geçirmek ve trekking gibi çeşitli doğa sporlarına katılmak kış aylarının gri ve kasvetli havasından sonra zihin üzerinde olumlu faydalar sağlar. Gün ışığı almak, temiz havayla buluşmak ve akciğerleri bol oksijenle doldurmak depresyon riskini düşürerek zihinsel olarak kendini daha pozitif hissetmene yardım eder. Uzmanlara göre açık havada zaman geçirmek mutluluk hormonlarının salgılanmasında ve enerjinin yükselmesinde de önemli bir etkiye sahiptir.

Uyku Kalitesini Olumlu Etkiler

Doğada zaman geçirmek ve spor yapmak uyku kalitesi üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Göz etrafında bulunan hücreler gün ışığını algılayarak vücut saatinin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle sabah saatlerinde güneş ışığına maruz kalmak vücudun günlük düzenini iyi biçimde programlamasına ve dolayısıyla gece saatlerinde daha rahat bir şekilde uykuya dalmaya imkân tanır.

Yaratıcılığı Yükseltir

Açık havada vakit geçirmenin bir diğer artısı yaratıcılığı olan olumlu katkısıdır. Temiz hava ve bol oksijenin yanı sıra yeterli güneş ışığı almak uzmanlara göre yaratıcı kabiliyetleri destekler. Doğada her şeyden uzaklaşmak ve kendinle baş başa kalmak tıkandığın konularda zihninin açılmasına ve daha berrak düşünebilmene olanak tanır.

Konsantrasyonu Artırır

Tıpkı yaratıcılık gibi doğada olmak konsantrasyon yeteneğinin gelişmesinde de pay sahibidir. Ormanda ya da yeşilin bol olduğu bir alanda zaman geçirmek dikkatini dağıtacak birçok etmenden uzaklaşman anlamına gelir. Günlük hayata mola veren zihin ise aktif şekilde düşünme ve odaklanma potansiyelini daha iyi kullanma yeteneği kazanır. Böylece dikkat dağınıklığı gibi sorunların da azalması sağlanır.

Açık Hava Aktivitelerine Uygun Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğada gerçekleştirilen outdoor sporlarda mevsime ve iklim koşullarına göre hareket etmek gerekir. Kış mevsiminde termal içlikler, su geçirmez kumaştan yapılan pantolon ve montlar giyilirken yaz aylarında ise nefes alan ve güneşe dayanıklı ürünler tercih edilir.

İşte açık hava aktiviteleri için seçebileceğin ürünlerin özellikleri:

  • Pantolon: Hem kadın hem de erkekler için farklı ölçülerde tasarlanan pantolonların leke tutmayan, nefes alan, ısı korumalı, esnek ve dayanıklı kumaş özelliklerine sahip olması önemlidir. Pantolon tasarımlarının diz kısmında ekstra koruma olması kullanıcılara daha konforlu aktivite yapma şansı tanır.
  • Ceket: Özel teknolojiler kullanılarak hazırlanan outdoor ceketlerin güneş geçirmeyen ve leke tutmayan özelliklerde olması gerekir. Buna ek olarak yeterli cep sayısına sahip ceketler konforlu bir deneyim sunar. Nefes alabilen ve rüzgâra karşı koruma sunan modeller aktivite sırasında tam performansı destekler.
  • Bot: Outdoor bot seçenekleri açık hava aktivitesinin türüne ve zorluğuna göre değişen özelliklerde tasarlanır. Ayağı sabit tutan ve burkulma gibi riskleri önleyen ayakkabıların ısı yalıtımlı, aynı zamanda su geçirmez özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Yine modellerin taban yapısının ideal yer tutuşu niteliğine sahip olması da önemlidir.

Giyim ürünlerinin yanı sıra aktivite sezonuna göre tercih edeceğin gözlük, bere, eldiven gibi aksesuarların da dayanıklı malzemelerden yapılmış, outdoor sporlara uygun biçimde tasarlanmış olmasına dikkat etmelisin.

Sen de açık hava aktivitelerinde kullanabileceğin ürünleri  www.themoosebay.com üzerinden hemen keşfedebilir ve siparişini oluşturabilirsin. Doğaya çıkış yolunu The Moose Bay ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin