Sıcak Tutacak Kıyafet ve Aksesuarlar

Kış aylarında havalar oldukça soğur ve normalden daha fazla ve özel giysilere ihtiyaç duyarız. Bu nedenle sonbahardan kışa geçerken giysilerinde dikkat etmen gereken daha fazla detay vardır. Gardırop düzenlemesi yaparken günlük aktivitelerini göz önünde bulundurmak kıyafet seçimlerinde sana yardımcı olur. Çünkü şehir içi giydiklerine outdoor aktivitelerinde tercih ettiğin giysilerin arasında büyük fark vardır. Fakat yaşadığın bölgenin hava sıcaklıkları da büyük bir etkendir. Sıcak iklime sahip bir bölgede kış aylarında termal kıyafetlere fazla ihtiyaç duymayabilirsin, ancak dondurucu soğukların yaşandığı bölgelerde daha fazla katmana gerek vardır. Bunun en önemli nedeni ise ısı yalıtımı sunan giyeceklerin ağırlık yapmadan sıcak kalmana yardımcı olması ve daha fazla katmana izin vermesidir.

Polar üstler, kuş tüyü içeren montlar, ısı yalıtımı sunan outdoor pantolonlar, su ve soğuk geçirmeyen ayakkabılar hem şehir içi hem de dağlık ve orman arazilerinde keyifli vakit geçirmene yardımcı olur. Her kıyafetin farklı bir özelliği vardır ve kullanım amacına uygun seçildiğinde sana büyük avantaj sağlar. İşte kış aylarında tercih etmen gereken en önemli giysiler ve özellikleri hakkında bilmen gereken her şey!

Kış Aylarında Mutlaka Giyilmesi Gereken Giyecekler ve Özellikleri

Türkiye’de her kış birbirinden farklı seyreder. Bir kış, dondurucu kar yağışı daha yoğun olabilirken diğer yıl daha ılıman geçebilir. Bununla birlikte outdoor aktivitelerde her zaman hava daha soğuk hissedilir. Her zaman hava koşullarına bağlı giysi tercih etmen ve her duruma hazırlıklı olman gerekir.

Kışın geniş ve havadar kumaşlara sahip kıyafetlerle vücut ısını çok çabuk kaybedersin. Bu nedenle dar ve esnek kıyafetler tercih edebilir ve ısıyı çok fazla muhafaza edemeyen pamuktan kaçınabilirsin. Peki kışın ne giymelisin?

  • Polar üst: Polar üstler en iyi ısı yalıtımı yapan kıyafetlerin başında gelir. Sentetik elyaftan yapılan bu kıyafetler, uzun kollu, kapüşonlu, boğazlı ya da dik yakası ile tüm vücudunu korur ve kendi ısını içeride muhafaza ederek çabuk ısınmana yardımcı olur. Aynı zamanda nefes almaya devam eden kumaş terlemene izin vermez ve kaliteli bir sıcaklık sağlar. Bu tür kıyafetler outdoor tutkunlarının en çok tercih ettiği giysilerdendir.
  • Termal içlik ve tayt: termal kıyafetler içlik olsun ya da olmasın yaz kış ideal ısıda kalmana yardımcı olur. Özel iplik yapısı, dış ortam koşullarına ayak uydurmana olanak tanır ve katmanlı giyinmek için ideal kalınlığa sahiptir. Pek çok renk seçeneği vardır ve her markanın ısı yalıtım dereceleri fark edebilir. Ayrıca soğuk günlerde en çok bacaklarda ısı kaybı oluşur. Bu tür durumlar için kalın bir tayt tercih edebilirsin.
  • Şişme ya da kuş tüyü mont: Hem sentetik hem de doğal tüylerden yapılabilen mont ve kabanlar ilk öncelikle mükemmel bir sıcaklık sunar. Dışarıdaki hava ne olursa olsun seni sıcak tutacak bir kuş tüyü mont mutlaka vardır. Ancak seçimini tüy dolgunluk oranına, kıyafetin ağırlığına ve kullanılan tüyün kalitesine göre seçmen gerekebilir.
  • Yün kıyafetler: Yün, vücudundaki havanın sabit ve sıcak kalmasını sağlar. Bu nedenle yün kıyafetler kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Nefes almaya devam ettiği için de hem sıcak hem de kuru kalabilirsin.
  • Sweatshirt: Pek çok outdoor ve spor markası çeşitli özelliklere sahip sweatshirt modelleri tasarlar. Çünkü sweatshirt farklı kalınlıklarda sunulan en rahat üst giyim ürünlerinden biridir. Sportif tarzını desteklemekle kalmaz oversize modelleri içlikle giymene izin verir. Bu sayede içlik, sweatshirt ve mont giyerek her tür soğuğa karşı meydan okuyabilirsin.
  • Kar botu: Outdoor ayakkabılar ya da bot modellerinin en büyük özelliği sıcak tutması değil su geçirmemesidir. Tabii ki her biri çeşitli oranlarda ısı yalıtımı da sunar. Ancak soğuk havalarda ayaklarının ıslanması, çok daha kötü sonuçlara yol açabileceğinden bu tür ayakkabılarda ilk araman gereken özellik su yalıtımıdır. Yağış alan bir bölgede yaşamıyorsan bu özelliği göz ardı edebilirsin.

Sıcak Kalmana Yardımcı Olan Kış Aksesuarları

Temel kıyafetlerin yanı sıra bere, eldiven, atkı, boyunluk, çorap, kulaklık, ayakkabı, kar maskesi gibi koruyucu aksesuar ve ekipmanlara ihtiyaç duyulabilir. Bu tür aksesuarlar açıkta kalan cildini soğuktan korur ve vücudunun tamamını sıcak tutman için destek sunar. Çünkü termal giysiler artık çok daha fazla seçenek sunar. Çoraplardan eldivenlere, kış şapkalarından iç çamaşırlara kadar pek çok giysi ve aksesuar seçeneği vardır.

Bununla birlikte ayakkabılar da kış ekipmanları arasında büyük önem taşır. Doğru ayakkabı rahat seyahat etmene, aktivitelerini keyifle tamamlamana yardımcı olur. Örneğin Gore-Tex teknolojisiyle tamamlanmış bir bot ya da kışlık ayakkabı, özel membranı sayesinde yüksek su yalıtımı özelliği kazanır ve aynı zamanda ayaklarını sıcak tutmana destek sağlar.

Atkı, bere ve eldiven gibi aksesuarlar ise hava geçirgenliğini minimumda tutmalıdır. Örneğin akrilik iplikten yapılan bir eldiven ellerinizi soğuktan korumak için yeterli olmayabilir. Çünkü hava parmaklarının arasından geçer ve ısını düşürebilir. Tüylü ve polar kulaklıklar, soğuktan en çok etkilenen kısımlardan biri olan kulak kepçelerini dondurucu soğuktan korumana yardımcı olur. Ancak kış kulaklıkları seçerken etrafı hala duyabildiğinden emin olman gerekebilir. Bu sayede olası tehlikelere karşı hazırlıklı olabilirsin.

Yünlü ve termal çoraplar, kar botları için ideal seçeneklerdir. Ayak numarana tam olan yün çoraplar, botlarının özelliklerini destekler ve ısı kaybetmene engel olur. Karlı havalarda iyi bir destek ise kar maskesidir. Şehir içinde çok yaygın kullanılmasa da kar maskesi ile kış aylarında yapmak istediğin outdoor aktivitelerine daha iyi uyum sağlar, dondurucu soğukların seni etkilemesine izin vermezsin.

İhtiyacın olan tüm ekipmanı özelliklerine göre seçerek tüm avantajlarından sonuna kadar yararlanman mümkün. Sen de doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin