KAYAK

Kayağa Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Hitap ettiği yaş aralığı açısından ekstra avantajlı ve oldukça eğlenceli olan kayak sporuna ilgi duyanların sayısı her geçen gün artıyor. Sen de onlardan biriysen tam da olman gereken yerdesin! Haydi gel, kayağa başlamadan önce neleri bilmen gerektiğine bir göz at.

İlk Aşama: İşin Tekniğini Kavramak ve Güvenliği Sağlamak

Dışarıdan ne kadar basit görünürse görünsün, her spor dalının hassasiyet gerektiren noktaları var. Kayak sporunda da belirli teknik detaylar öne çıkıyor. Öncelikle kayak esnasında vücudun dengesini sağlamak ve her hamleye dikkat etmek ilk şart. Yapılabilecek yanlış hareketler aktivite verimini düşürüyor, diğer yandan da çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Yılın belli dönemlerinde yapılabilen bir spor olduğu için kayak merkezlerini hayli kalabalık görmek mümkün. Hâl böyle olunca çarpışma gibi kazalar olası duruma geliyor. Eğer iyi bir kayakçı olmayı arzu ediyorsan işe bir eğitmenle tanışarak başlayabilirsin. Çünkü fiziksel özelliklerin, spor geçmişin, sağlığınla ilgili çeşitli detaylar kayak deneyimin için önemli etmenleri oluşturuyor. Süreç içerisinde yönlendirmelere de ihtiyaç duyabilirsin. Bu yüzden diğer spor dallarında olduğu gibi işi hakkıyla yapabilmek adına bir uzmandan kayak eğitimi alman en sağlıklı karar olur.

Doğru Kayak Ekipmanı Tercihi

Her şey tamam olsa bile doğru kayak ekipmanlarını kullanmadığın takdirde kayak aktivitesinden yüksek verim alman mümkün değil. Üstelik sana uygun olmayan ekipmanları kullanarak farklı problemlere davetiye çıkarabilirsin. İlk olarak kullanacağın kayak tam da sana göre olmalı. Boy, kilo, cinsiyet, baldır çevresi gibi faktörler kayakların kişiye uygunluğunu belirliyor. Kayak merkezlerinde kiralama olanağı bulunsa da bu faktörler göz önünde bulundurulmayabiliyor. Bu yüzden kullanacağın kayağı iyi belirlemen gerekiyor. Diğer bir önemli nokta ise kask kullanımı oluyor. Düşme durumlarında oluşabilecek kafa darbelerini ancak kask kullanarak önlemek mümkün. Çevrede hâkim olan beyaz rengin ve hareket faktörünün gözlerde yaratabileceği yansıma gibi rahatsızlıklar için ise gözlük önemli bir görev üstleniyor. Yani koyu renkli camlara sahip bir kar gözlüğü tedarik etmen yararına oluyor.

Kayak sırasında kullanacağın kıyafetlere de ekstra özen göstermen lâzım. Seçeceğin kıyafet hareket özgürlüğünü kısıtlamayacak nitelikte olmasının yanı sıra ideal vücut sıcaklığını elde edebilmen için de sana destek olmalı. Kış şartlarından dolayı üşümemeye odaklanırken diğer yandan da kayak sporunun oldukça efor gerektirdiğini unutmaman önemli. Çünkü hareket sırasında yoğun tere maruz kalıp konforundan ödün vermen pek muhtemel. Bu nedenle teri içerde tutmayan, yalıtım özelliği olan gore-tex benzeri kumaşlara öncelik verebilirsin. Kullanacağın mont, pantolon ya da tulumların rüzgâra ve suya karşı dayanıklı olmasına da dikkat etmelisin. Termal içlik ve ara katman olarak ekstra bir kıyafet de kullanmak soğuğa karşı savaş açmayı sağlıyor. Güncel durumda hem bedenine hem de kayak gerekliliklerine uygun kıyafetleri bulman hiç zor değil, buna yönelik birçok seçenek bulunuyor. Ek olarak eldiven, çorap, gerekirse dizlik, maske gibi koruyucu ekipmanları da alışveriş listene dahil edebilirsin.

Kayak Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kayak sporu stabil ilerlemiyor. Yani başlangıç seviyesinden sonra kayağa biraz daha hâkim olduğun, akabinde de profesyonel denebilecek kıvama geldiğin aşamalar bulunuyor. Bu aşamaların her birinde dikkat etmen gereken noktalar var. Seçmen gereken kayak pistlerinden kullanacağın ayakkabıya kadar birçok durum aşamalarla direkt ilişkili. Kayağa başladığın sırada nispeten kısa ama çok dik olmayan pistleri tercih etmelisin. Manevra hareketlerinden kaçınmalı, dengeni kurmaya ve kayağa hâkim olmaya odaklanmalısın. Bu aşamada kullanacağın ayakkabıda değerlendirdiğin ilk faktör konfor olmalı. Ayakkabını kayağa güzel oturtmalı fakat çok sıkı şekilde bağlamamalısın. Çünkü düştüğün an kayakla ayakkabının ayrılmaması senin için tehlike yaratabilir. Seviyen ilerledikçe pistin dik konumunu ve uzunluğunu artırabilirsin. Yapacağın hareketlerde de daha cesur davranabilirsin. Kayak sporuna olan yatkınlığın ve sergilediğin performans süreci şekillendireceği için gelişimini kolayca izleyebilirsin. İleri aşamada ayakkabı seçerken artık konfordan ziyade performans kriterini arayabilirsin.

Kayak Sporu için Yardımcı Olabilecek Bazı Detaylar

  • Kayak için gerekli olan enerjiyi kazanabilmek adına alıştırma yapman oldukça önemli. Kayağa başlamadan önce germe, ağırlık gibi çeşitli ısınma hareketleri yaparak bunu bir rutin hâline getirebilirsin.
  • Kayak yaparken vücudun çok sıvı tüketeceği için bol su içmen gerek. Aynı şekilde beslenmene de özen göstermelisin. Protein kaynağı olan gıdalardan bol bol faydalanabilirsin.
  • Kayakta en ihtiyacın olan şeylerden biri de konsantrasyon olduğu için kendini kayağa odaklanma anlamında da hazırlaman gerekli. Aksi takdirde vücudunun ve kayağın kontrolünü sağlamakta zorlanabilirsin.
  • Cildini hem güneşten hem de soğuktan korumak adına uygun kremler kullanmalısın.
  • Pistteki uyarı levhalarını mutlaka dikkate almalısın. Özellikle uzun ve ilk kez gidilen pistlerde bunu atlamamak gerekiyor.
  • Güvenliğin için çok uzun süre boyunca kayak yapmayı, ağaçlık bölgelere girmeyi de tercih etmemelisin.
  • Kayak sırasında düşersen zarar gören bölgeye kıyafetinin üzerinden kar ile soğuk kompres yapmalısın. Ağrıların ya da şikayetlerin uzun süre boyunca geçmezse bir doktor kontrolünü ihmal etmemelisin. Eğer ayağında bir sakatlanma mevcutsa ayakkabıyı çıkarmakta diretmemeli ve bir sağlık görevlisinden yardım almalısın.

Kayak sporu için ihtiyaç duyduğun tüm ekipmanları The Moose Bay’den satın alabilirsin. Haydi sen de doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet, bembeyaz karların keyfini çıkar!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin