KAR SPORU

KAR SPORLARI

Kış aylarında eğlenceli aktiviteler yapmak için kar sporları ideal bir seçenektir. Farklı kondisyonlar için uygun pek çok kış sporu vardır ve bu sporlar karın, soğuk ve temiz havanın tadını doyasıya çıkarmanı sağlar. Kayak, snowboard, kar raftingi, körling, kar yürüyüşü, kar motosikleti, skiboarding, biatlon, kızak açık havada yapılan kar sporları arasında yer alırken buz pateni, buz hokeyi, bandy gibi buz pistinde yapılan kapalı alan kış sporları da mevcuttur.

Her bir sporun kendine has özelliği varken aynı zamanda uygulama şekli, uygulama alanı ve ekipmanı da oldukça farklıdır. Kış sporları, havanın soğuk ve sert olması nedeniyle daha ekstrem görünebilir, ancak doğru ekipman kullanıldığında son derece keyiflidir.

Kar Yürüyüşü

Kar yürüyüşü neredeyse herkesin yapabileceği, en basit kar sporlarından biridir. Kar yürüyüşünü doğal parklar, ormanlık alan ve yürüyüşe uygun tüm arazilerde gerçekleştirebilirsin. Doğayla iç içe olmanı sağlayan kar yürüyüşü, turistik doğal parklarda parkurlara ayrılmış bölümlerde yapılır. Burada güzergâh bellidir ve ihtiyacın olduğunda yardıma ulaşman kolaydır. Bu tür yerlerde yürüyüş zamanı parkur bitene kadardır ve tüm gün ihtiyacın olacak kadar kış ekipmanı almana gerek yoktur. Sağlam ve dayanıklı bir kar botu, soğuğa karşı seni koruyan içlik, pantolon, sweatshirt ve seni sıcak tutacak teknolojiye sahip bir mont giyebilir, eldiven ve bere ile ellerini ve kafanı soğuktan koruyarak yürüyüşünü tamamlayabilirsin.

Snowboard

Snowboard kış aylarında en sık tercih edilen ve en keyifli sporlardan biridir. Karın üzerinde hızla ilerlemek ve doğanın tadını çıkarmak farklı kış sporlarında da vardır, ancak snowboard daha fazla özgürlük demektir. Bu özgürlük ise daha fazla önlem almanı gerektirebilir. Çünkü Snowboard derin karda serbest sürüş, eğlence parkında atlama veya alp inişlerinde tam hız gibi farklı teknikleri nedeniyle saf adrenalin ve aksiyondur. Kayak yaparken ağırlık bacaklarına eşit olarak dağıtılır. Snowboard ise ön ve arka taraf arasında sürekli geçiş gerektirir ve bu nedenle bacakların ekstansör ve fleksör kaslarındaki kuvvet uygun şekilde yeniden dağıtılmalıdır. Bu yüzden spor için gerekli güç, kondisyon, denge ve koordinasyona sahip olman en az ekipman kadar önemlidir.

Snowboard kıyafetleri, kayak pantolonu, çarpışma pantolonu ya da koruyucu pedler, termal iç giyim, snowboard ceketi temel ekipmanlardır. Kış sporlarında en önemlisi ne giydiğinden çok nasıl giydiğinde önemlidir. Bu nedenle basit tabirle soğan prensibini benimsemen gerekir. Katmanlamanın yanı sıra yaralanmaları önlemek için el ve diz pedleri, sırtlık, kask ve snowboard ayakkabısı ile kaymaya tamamen hazır olabilirsin.

Kayak

Ayağının altında kızaklarla bir dağ yamacından aşağı süratle inmek. Kayak denilince akla ilk olarak bu tanım gelir, ancak çok daha fazlasıdır. Çünkü aynı zamanda kayak, heyecanlı, keyifli ve sağlıklı bir egzersiz yöntemi, harika bir tatil macerası ve ideal bir spordur. Bununla birlikte farklı kayak türleri vardır; serbest stil kayak ve alp kayağı en bilinen çeşitleridir. Ancak resmi olarak, snowboard ve kros kayağı da kayak sporlarıdır. Pek çok kişinin kış sporlarından aşina olduğu en pratik seçenek alp kayağıdır. Snowboard’a göre tek fark kayılan tahtanın iki parça olmasıdır. Her iki ayağında kayak tahtası bulunur ve yönünü, hızını daha rahat ayarlayabilirsin.

Öte yandan ekipman söz konusu olduğunda ise tıpkı snowboard ekipmanları gibi kat kat giyebileceğin ısı yalıtımlı kıyafetler, düşme ve yaralanma riskine göre koruyucu kask, ped ve sırtlıklar gereklidir. Aynı zamanda iyi bir görüş sağlayan kar gözlüğü de olmazsa olmazlar arasındadır.

Kar RAFTİNGİ

Kar raftingi son derece popüler olan nehir raftinginin kış çeşididir. Çeşitli kış sporları merkezlerinde lastik bir botta oturabilir ve karlı bir dağdan aşağı inebilirsin. Tek başına gidebileceğin gibi, çift olarak veya küçük bir grupla da yapabileceğin için oldukça eğlenceli ve adrenalin seviyesi yüksek bir spordur. Kar motosikleti ile çekilen botlar da vardır ancak genellikle daha alçak dağlardan aşağı kayıldığı için kürek bile kullanmana gerek kalmayabilir. Bununla birlikte daha ekstrem hale getirmek için yükseltisi çok olan dağlardan kayılabilir.

Öte yandan kar raftingi için özel bir ekipman gereklidir. Korumalı bir kayak tulumu, içine termal içlikleri ve kar botu olmazsa olmazdır. Aynı zamanda karın gözünü almaması için kar gözlüğü de oldukça önemlidir.

Kızak

Kızak, oturarak kaymanın en keyifli halidir. Tepeden aşağı karda kayabilir ya da kar motosikleti arkasında kontrollü sürat yapabilirsin. Hangisi olursa olsun kızak ile kaymak oldukça eğlencelidir ve bir tutam nostalji barındırır. Seni çocukluk yıllarına götürebilecek bu spor, karın keyfini çocuklar gibi çıkarmana olanak tanır. İskelet sistemi dayanıklı bir kıza üzerinde saatlerce kayabilir, dondurucu soğuklardan korunmak için seçtiğin iyi ekipmanla kar soğuğuna meydan okuyabilirsin. Kızak ekipmanı ise tüm kış sporlarında olduğu gibi kar botu veya kayak pantolonu gibi yalıtımlı kıyafet ve kuş tüyü dolgulu bir monttan oluşur. Daha fazla konfor için kar gözlüğü ise yanında olmalıdır.

Buz pateni

Kapalı alan kar sporlarından biri olan buz pateni en az ekipmana ihtiyaç duyulan oldukça ekonomik bir kış sporudur. Ancak günümüzde yılın büyük bir çoğunluğunda buz pateni pisti bulman mümkün. Buz pateni her yaşta öğrenilebilecek bir spordur ve koruyucu ekipmanla yaralanmadan kısa sürede öğrenebilirsin. Arkadaşların veya ailenle hafta sonu dahi yapabileceğin buz pateni erişilebilirlik açısından da uygundur.

Buz Hokeyi

Buz hokeyi de paten gibi pist sporudur, ancak farkı takım olarak yapılmasıdır. Top sporları arasında da yer alan buz hokeyi iki takımın oyuncuları ve birer kaleci olmak üzere 20 kişi ile oynanır. Puck adı verilen özel top, buz pistin üzerinde sopalarla ilerletilir ve rakip kaleye gol atmaya çalışır. Oldukça keyifli bir spor olsa da çarpışma ihtimali oldukça fazladır ve yaralanmalara açık bir spordur. Bu nedenle kafesli kask, dizlik, dirseklik, dayanıklı özel bir bot gibi ekipman gereklidir.

Karın tadını spor yaparak çıkarmak grup ya da bireysel olarak yapılacak en iyi şeylerden biridir. Sende unutulmaz bir kar tatili ve deneyimi için ihtiyacın olan tüm ekipmanı ve doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin