KIŞ KAMPI MI YAZ KAMPI MI DAHA ZOR?

Kamp yapmayı seven doğa tutkunları her türlü zorlu şartla mücadeleyi göze alır. Yazın aşırı sıcaklar, sinek ısırıkları, artan su ihtiyacı doğanın keyfini çıkarmalarını engellemez. Benzer şekilde kış aylarında sıfırın altına düşen dereceler, çadır dışında vakit geçirmenin zorlukları, üşüyen eller; yeni yerler keşfetme heyecanın yanında macera severlere görünmez bile.
Her mevsimin kendine göre zorlukları ve avantajları var. Doğanın her mevsimde sunduğu farklı güzellikleri deneyimlemek istiyorsan, mevsimlere göre mücadele etmen gereken noktaları ve tüm zorlukları senin için derledik. Sıcak ve soğuk havalarda yapılan kamp aktiviteleri, elde edilen deneyimi birçok yönüyle değiştirebilir. Kış ve yaz kamplarında götürmen gereken malzemeler, yiyeceğin yemekler, kamp alanında yapacağın aktiviteler de değişebilir. Okudukça yaşadığın deneyimler gözünde canlanacak ya da sıradaki maceralarında karşılaşabileceğin durumları göreceksin.
Kış ile Yaz Kampları ARASINDAKİ FARKLAR
Kış ve yaz mevsimlerinde karşına çıkacak koşullar için mutlaka önceden hazırlık yapman gerekir. Bu doğrultuda kamp çantanı hazırlaman, gideceğin yeri belirlemen büyük bir önem taşır. Mevsimine göre doğru hazırlıklar yaparak, doğaya daha fazla adapte olabildiğin kamp süreci geçirebilirsin.
Yer Seçimi
Çadırın nereye kurulacağı kamp süreci için önemlidir. Yaz mevsiminde gölge olan ağaç altları cazip görünebilir ancak dalların üzerine düşme riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağaç gölgesine çadırını kurarken mutlaka gevşek dalların olup olmadığını kontrol etmelisin. Yazın su kaynaklarına yakın noktalara çadır kurmak isteyebilirsin. Dere kenarı gibi alanlarda böcek problemleriyle karşılaşabileceğini unutmamalısın. Bu nedenle su kaynaklarına yakın ancak suyun hemen bitişiğinde olmayan yerleri tercih edebilirsin. Yaz mevsimi için seçeceğin alanın eğimsiz, taşsız ve hava akışı alan bir yer olmasına dikkat edebilirsin.
Kış ve özellikle bahar mevsimlerinde ise sel baskını riski taşıyan çukur alanlardan kaçınmalısın. Yağmurun yağmasıyla beraber çadırının su içinde kalmaması için bu noktaya dikkat etmelisin. Eğer karlı bir havada kampa çıktıysan çadırı kuracağın alanın yüzeyini baskı uygulayarak düzleştirebilirsin çünkü vücut ısın ya da çadırın içindeki sıcak hava karı eritirse çamurlaşma ile karşı karşıya kalabilirsin. Soğuk havalarda çıktığın kampta çadırını soğuklardan korumak üzere rüzgâr almayan noktalar belirleyebilirsin.
Ekipman
Mevsimine göre doğru kamp çadırını seçebilmen çok önemli. Kışın yapacağın kamplar için mutlaka tentesi sağlam bir çadır seçmelisin. Fırtına, yağmur, kar gibi zorlu hava şartlarına karşı dayanıklı bir çadırın olmalı. Yaz kampında yanına alacağın çadırda havalandırma ve sineklik olmasına özen göster. Ek olarak çift kapılı bir çadır güneşli havalarda hayat kurtaran bir nitelik sunar.
Kış için seçeceğin uyku tulumu kış mevsimine uygun şekilde kalın olmalıdır. Ayrıca kamp matı ile beraber kullanarak daha yüksek yalıtım yaratabilirsin. Yazın ise sakın kış için aldığın uyku tulumlarını kullanma. Yaz kampları için çoğu zaman ince uyku tulumları yeterlidir. İnce yapıda pikeler de işini görebilir.
Beslenme
Kış mevsiminde kampa gideceksen vücudunu sıcak tutmaya yönelik yiyecek ve içecekler tüketmelisin. Alanda ısıtarak yiyeceğin sıcak yemekler ısınmana yardımcı olabilir. Çay, kahve gibi sıcak içecekleri de ara ara tüketerek vücut sıcaklığının korunmasına destek olabilirsin. Havaların soğuk olmasıyla daha enerjik hissetmeye de ihtiyaç duyabilirsin. Bu nedenle pekmez, bal, kuru meyve, fındık ezmesi gibi besinleri kamp çantana ekleyebilirsin.
Kış mevsiminde çadır içerisinde yemek pişirmek yangın riskleri taşıması ve karbonmonoksit zehirlenmesine sebebiyet verebileceği için tercih edilmez. Çadır dışında ise soğuk hava şartları, yemek pişirmeni daha zorlu hale getirir. Kış için hızlıca pişirebileceğin yemekleri tercih etmelisin. Hazır çorba, konserve yiyecekler gibi gıda alternatiflerini değerlendirebilirsin. Yanına alacağın ocakların rüzgâra dayanıklı yapıda olması iyi olur. Çadır dışında pişirme yapacağın alana karar verirken de rüzgârı daha az alan bir bölge seçebilirsin.
Yazın ise dikkat etmen gereken en önemli nokta dehidrasyondur. Sıcak havaların hâkim olduğu yaz günlerinde günde ortalama 2-3 litre su tüketmelisin. Kampta sadece oturuyor olsan bile sık sık su içmeye özen göster. Aşırı sıvı kaybı yaşayıp aniden çok miktarda su içersen mide bulantısı riski ile karşı karşıya kalabilirsin. Bu nedenle gün içerisinde sık sık su içmeyi unutma. Su gereksiniminin artacak olmasını göz önünde tutarak yanına mutlaka yeterli miktarda su al. Ayrıca temiz su kaynağına yakın bir kamp noktası bulman senin için daha avantajlı olacaktır.
Havaların sıcak olması besinlerin daha çabuk bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden yanına soğutucu çanta alabilir, yiyecekleri doğrudan güneş ışığının vurduğu yerlere koymaktan kaçınabilirsin. Bozulma riski taşıyan süt ürünleri, çiğ et gibi gıdaları tercih etmek yerine konserve ton balığı, enerji barları, kraker, kuru yemiş gibi yiyecekler götürebilirsin.

Giysi
Kış kampında hem seni sıcak tutacak hem de hareketini kısıtlamayacak kıyafetler seçmelisin. Termal ve su geçirmez giysiler giyebilir, katmanlı giyinerek soğuğa karşı daha dayanıklı olabilirsin. Ayakkabılarını da su geçirmez ve kara dayanıklı modellerden seçebilirsin. Ayrıca mutlaka atkı, eldiven, bere gibi seni koruyacak aksesuarlar giymelisin. Yaz için ise nefes alabilen giysiler tercih edebilirsin. Seni terletmeyecek rahat hareket edebileceğin kıyafetler seçmeli, ayakkabılarını da yaza uygun yapıda belirlemelisin.
Hem kış hem yaz mevsiminde kıyafetlerinin ıslanma durumu söz konusu olabilir. Kışın zorlu hava şartları nedeniyle kar ve yağmur dolayısıyla ıslanabilirsin. Yazın ise sıcak havaların etkisiyle terleyebilirsin. Kışın ıslanan giysileri kurutmak için ateşin sıcaklığından yararlanabilir, yanı başına asabilirsin. Yazın ise ıslak giysilerini güneşte bekleterek nemlerini atmalarını sağlayabilirsin. Eğer ıslak kıyafetlerini yıkayacak durumun yoksa düzgün bir şekilde saklayarak evine götürmelisin. Islak giysilerini plastik torbada havasız bırakman küf ve kötü oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple hava alan torbalar kullanabilir, poşetin ağzını açık bırakabilir ya da poşette delikler açabilirsin.
Kışın seçtiğin kamp alanı vahşi doğadaysa tuvalet ihtiyacını gidermek çok zorlu olur. Soğuk havada üşümek, bu süreçte problem yaşamana neden olabilir. Tuvalet ihtiyacını bir an önce giderebilmek için çabuk çıkarabileceğin kıyafetler seçebilirsin. Hızlı hareket ederek de üşümeni önleyebilirsin. Yazın ise koku ve böcek sorunuyla karşılaşabilirsin. Tuvalet için seçtiğin alanın kamp bölgesinden uzakta olmasına dikkat etmelisin. Kokunun yayılmasını önlemek üzere yüzeye toprak ve yaprak dökebilirsin. Her iki mevsim için de tuvalet ihtiyacı için kullanacağın malzemelerin doğada çözünebilen yapıda olmasına özen gösterebilirsin.
Aktiviteler
Yaz ve kış kamplarında yapabileceğin etkinlikler hava şartlarına göre değişir. Gittiğin yaz kamplarında denize yakınsan yüzebilir, kamp arkadaşlarınla su balonu ve su tabancalarıyla eğlenceli oyunlar oynayabilirsin. Yaz kamplarının en iyi aktivitelerinden biri de yıldızları seyretmek olur. Gökyüzünün açık olduğu günlerde yıldızları izleyebilir eğer şanslıysan bir meteor yağmuruna da denk gelebilirsin.
Kışın ateş başında etkinlikler yapmak soğuk havalarda içinin ısınmasına yardım eder. Ateşin etrafında marshmallow kızartmak, sıcak çikolata içmek, sevdiklerinle uzun sohbetler etmek kış kampında yapabileceklerin arasındadır. Kar aktiviteleri de kış kampının vazgeçilmezlerindendir. Kar savaşları, kar yürüyüşleri, kızak gibi etkinlikleri kamp alanının durumuna göre yapabilirsin. Kışın çadır içerisinde de aktiviteler istersen kart ve kutu oyunlarını tercih edebilirsin.
ELEKTRONİK ALETLERE DİKKAT ET
Kış ve yaz mevsimi kamplarının ayrı ayrı zorlukları var. Bunlarla baş etmek için koşulları göz önünde bulundurmalısın. Kış mevsiminde gittiğin yerler karlıysa kuru odun bulmakta zorlanabilirsin. Bu nedenle yakacağın malzemeleri önceden hazırlayarak yanına al. Havanın soğuk olmasıyla ateş yakmış olmana rağmen çadırın içini ısıtamıyor olabilirsin. Bunun önüne geçmek için ısıtıcılar, gazlı kamp ocakları edinebilirsin. Kışın soğuk hava elektronik aletlerini olumsuz etkileyebilir. Soğuk hava nedeniyle bataryanın hızlı bitmesi, cihazlarının kapanması durumlarına karşın telefonunu vücuduna yakın taşıyabilirsin. Dilersen uyku tulumunda saklayarak ani sıcaklık değişimlerine karşı koruyabilirsin.
Yaz kampında yanına kış kampında olduğundan farklı olarak alman gerekenler arasında sinek kovucu ürünler yer alır. Kendini böcek ve sineklerden korumak üzere bu malzemelere ihtiyaç duyarsın. Yazın mutlaka güneş kremi yanında bulundur. Ayrıca güneşten korunmak için güneş gözlüğü ve şapka da gerekebilir. Sık sık su içebilmek için mataranı al ve yürüyüşlere çıktığında da yanından ayırma. Aşırı sıcaklar elektronik cihazlarına negatif etki edebilir. Elektronik aletlerin kapanmasına, fazla ısınmasına ve bataryanın zarar görmesine sebep olabilir. Yazın çıktığın kamplarda elektronik aletlerini güneş ışığına temas ettirme. Cihazlarını serin bir çantada ya da gölge alanlarda saklayabilirsin.
Hangi mevsimde kampa gitmeye karar verirsen ver, hava koşullarına uyum sağlayacak giysileri ve ekipmanları bulabileceğin The Moose Bay mağazalarında alternatiflere göz atabilirsin.