HIkIng & TrekkIng Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hiking ve trekking temelde “yürüyüş” anlamına gelse de farklılıklarıyla birlikte açık hava ve yürümeye dayalı eğlenceli outdoor aktiviteleridir. Yer, zaman, giysi ve ekipman açısından belirgin farklılıklar vardır ve bu nedenle her biri için dikkatli hazırlık yapmak gerekir. Trekking ve hiking arasındaki farkları öğrenmek ve doğru ekipmanları seçmek için okumaya devam edebilirsin.

HIKING Nedir?

Hiking, doğada, çayırlarda, ormanlarda ve dağ patikalarında en fazla bir gün süren, uzun mesafeler yürüyebileceğin bir açık hava etkinliğidir. Trekking’e çok benzeyen bir aktivitedir, ancak daha kısa bir süre ve mesafe planlanır. En büyük özelliği ise manzaraya ve keşfe değil yürüyüşün tekniğine odaklanır. Enerji tüketimine dayalı bir aktivite olduğu için ekipmanın yanı sıra yiyecek ve içecek konusunda hazırlıklı olmak gerekir.

TREKKING Nedir?

Trekking, daha uzun ve daha zorlu bir yürüyüş seçeneğidir. Fark, yürüdüğün gün sayısındadır. Trekking bu nedenle günler sürebilen bir yürüyüştür. Bu; iyi hazırlanman, çadırla birlikte birkaç gün yetecek kadar yiyecek ve içecek bulundurman gerektiği anlamına gelir. Kısaca konaklama içeren yürüyüşler de denebilir. Trekking, A’dan B’ye giden bir rotayı takip eder, hiking ise genellikle A’da başlayan ve A’da biten bir rotadır. Süre ve mesafe açısından yorucu bir aktivite gibi görünebilir, ancak tamamlanması gereken bir parkur gibi görünmediği için dinlenerek tamamlamak mümkündür. Günübirlik aktivitelerden farklı olarak tüm gün ve hatta birkaç gün ihtiyacın olabilecek ekipmanı yanında taşıman gerekeceği için ağırlıklı bir yürüyüştür.

HIKING ve TREKKING için Gerekli Ekipmanlar

Hiking daha kısa süreli yürüyüşleri kapsasa da kıyafet, ayakkabı ve aksesuar tercihi yer ve mevsime göre yapılmalıdır. Zemin çeşidine göre ayakkabı, hava koşullarına uygun kıyafet ve eşyalarını rahat taşımak için bir sırt çantası temel ihtiyaçların başında gelir. Trekking’de ise daha uzun süre açık havada vakit geçireceğin için barınmak için çadır , değişen hava koşulları için yedek kıyafet, yiyecek/içecek ve küçük ama hayat kurtaran birkaç aksesuar eklenebilir.

Hiking için üst giyim seçerken günlük hava durumuna bakman yeterlidir. Hava sıcak ise bir t-shirt ve her ihtimale karşı yağmurluk aktiviteyi tamamlamanı sağlar. Soğuk havalarda ise katmanlama tekniği ile ter emici, termal, yağmur ve rüzgarı dışarıda tutan kıyafetler seçmen gerekir.

Trekking için ise aktivite zamanı boyunca havanın nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olman yetmeyebilir. Yağmur ve rüzgar değişken hava olayları olduğu için yedek kıyafetler aktiviteni daha konforlu tamamlamana yardımcı olur. Bu sebeple sıcak günler için birkaç polyester t-shirt, yağmurluk ve rüzgarlık alabilirsin. Soğuk günler için atlet, uzun kollu t-shirt, polar üst ve mont gibi çok katmandan oluşan giysiler idealdir.

Hiking ve trekking için alt giyim tercih ederken yaz aylarında şort veya tayt yeterli olacaktır. Ancak kış aylarında su ve rüzgar geçirmeyen pantolonlarla birlikte termal taytlardan da yararlanabilirsin.

Hiking ve Trekking için İdeal Ayakkabı Seçimi

Yağmur, rüzgar, kar, buzlanma, yabani ot ve zararlı böcek gibi olumsuz koşullara uyum sağlamak için outdoor aktivitelerinde ayakkabı oldukça önemlidir. Nefes alan ve su geçirmeyen yüzey kadar ayakkabının taban deseni, zemin tutuşu da dikkat gerektirir.

Hiking için kullanılması gereken ayakkabı seçiminde mevsim önemlidir. Kısa süren bu yürüyüş için şehir içi doğal yaşam alanları tercih edildiğinde hava sıcaklığına bağlı olarak sandalet ya da yürüyüş için özel üretilen spor ayakkabılar yeterlidir. Ancak uzun yürüyüşler söz konusu olduğunda taban ve bilek desteği ile nefes alan bir saya seçilmelidir. Kısa mesafe ve düz arazide bilek kesimli, esnek tabanlı bir yürüyüş ayakkabısı giyilebilir.

Trekking ise ormanda, patikada, dağda ve daha birçok engebeli arazide yapılacağı için ayakkabının birçok özelliğe sahip olması gerekebilir. Böylece karşılaşacağın tüm engelleri aşabilir ve aktiviteden daha çok keyif alabilirsin. Bu sebeple trekking ayakkabıları genellikle yüksek bilek kesimli , orta ağırlıkta, ısı yalıtımlı, teri dışarı atabilen ve nefes alan sayaya sahip, ayağı taban ve bilekten destekleyen tasarımlardır. Yürüyüş botları da trekking için tercih edilebilir. Ancak trekking söz konusu olduğunda yanına ekstra esnek tabanlı ve hafif bir ayakkabı almayı düşünebilirsin.

Hiking ve Trekking için Aksesuar Seçimi

Çanta, matara, yürüyüş bastonu, uyku tulumu, çadır, ilk yardım çantası, dürbün, pusula, ayakkabı cilası ve çakı gibi aksesuarların birçoğu kısa süreli hiking için gerekli görülmese de hiking ve tüm trekking aktiviteleri için oldukça önemlidir. Her iki aktivite için gerekli olan sırt çantaları yürüyüş mesafesine göre hesaplanır. Başlangıç ​​olarak, yaklaşık 25 litre hacimli küçük sırt çantası , ardından günlük yürüyüşler için tur sırt çantası ve çok uzun yürüyüşler için büyük trekking sırt çantası seçilebilir. Trekking için kişi sayısına ve hava şartlarına bağlı olarak uyku tulumu ve çadır tercih edilebilir.

Trekking ve hiking aktiviteleri herkesin yapabileceği, temeli yürüyüş olan ve oldukça rahatlatıcı etkinliklerdir. Sen de dağda, ormanda ve patikalarda doğanın güzelliklerini keşfederken yürüyüş yapmanın tadını çıkarmak için ihtiyacın olan tüm ürünleri www.themoosebay.com ayrıcalıkları ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin