Geri Dönüştürme

Hiking, trekking ve kamp gevşemek, tazelenmek ve hayatın günlük stresinden uzaklaşmak için harika bir yoldur. Özellikle kısa veya uzun yürüyüşler kolayca erişilebilir aktivitelerdir. Hem çocuk hem de yetişkinlerin açık havada vakit geçirerek tabiatın güzelliğine hayran kalmalarını sağlar.  Ancak çevreyi korumak ve gelecek nesillerin aynı manzaraların keyfini çıkarmasını sağlamak için basit adımlar atarak yürüyüş öncesi ve sonrası atık yönetimini öğrenmek oldukça önemlidir. Doğayı korumak için atılacak ilk adım atık malzemeleri minimuma indirmektir. Bunun için en başarılı yöntemlerden biri ise geri dönüşümdür. Geri dönüşüme destek vererek, daha az atık oluşturabilir, efor sarf etmeden çevreyi ve habitatı korumaya yardımcı olabilirsin.

Trekking yaparken geri dönüşüm yapmak istiyor ve nereden başlayacağını bilmiyorsan pratik ve son derece yararlı geri dönüşüm fikirleri için okumaya devam edebilirsin.

Trekking Atıklarını Yönetin

  • Yola çıkmadan önce kendi atıştırmalıklarını ve öğle yemeğini organik ürünleri kullanarak hazırlayabilir ve bunları sızdırmaz kaplarda saklayabilirsin. Bu şekilde, israfı sınırlayabilir ve sırt çantanda  yer açabilirsin.
  • Biyolojik olarak parçalanabilir olsa bile atıkları yere atmamalısın. Trekking için belirlenen alanlarda genellikle geri dönüşüm için özel çöp konteynerları bulunur. Eğer yakınlarda çöp kutusu yoksa atıkları geri dönüştürülebilir bir tekstil poşetinde toplayıp eve döndüğünde ayrıştırarak geri dönüşüm noktalarına bırakabilirsin.
  • İçecek taşımakla ilgili olarak plastik şişeler yerine alüminyum veya çelik bir matara/termos kullanabilirsin. Termoslar hafif ve kullanışlı olmalarının yanı sıra atıklarını daha iyi yönetmene ve ister sıcak ister soğuk içeceklere yol boyunca erişmeni sağlar. Kullanım ömürleri de bir hayli uzun olduğu için bütçe tasarrufu yapmana izin verir.
  • Bir kamp ateşi yakmayı planlıyorsan kamp alanındaki küçük dal parçalarını kullanabilirsin. Çünkü dalları bir alandan diğerine taşımak, ormana zarar verebilecek böcekleri yayabileceği için iyi bir fikir değildir.
  • Son olarak ellerini yıkamak ve genel temizlik için alkollü jeli ve günlük hijyenin için katı sabunu tercih edebilirsin. Islak mendiller pratik olabilir, ancak çevre dostu bir çözüm değildir. Bu tür ürünler kullandığında ise geri dönüşüm için tıbbi ve evsel atık olarak ayrıştırabilir, geri dönüşüm noktalarına bırakarak doğayı kirletmelerine engel olabilirsin.
  • Her atık maddesi, hayvan ve bitki yaşamı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Atıkları daha iyi yönetmeyi öğrenerek ve bu birkaç adımı benimseyerek doğaya kişisel bir katkıda bulunabilirsin.

Akıllı Ekipmanı Tercih Edin

Geri dönüşüm için yapılabilecek en iyi şey doğal malzemelere sahip ürün kullanımıdır. Birkaç günlük bir trekking macerası ya da arkadaş grubunla yapacağın hafta sonu kampı için mükemmel şekilde tasarlanan ekipmanlar vardır. Hem az yer kaplayan hem de geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılan bu ürünler, kullanım kolaylığı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda doğayı korumana yardımcı olur. Bu ürünlere verilebilecek örnekler ise şöyle sıralanabilir:

  • Tek kullanımlık, biyolojik olarak parçalanabilen ve toprakta çözünebilen (gübrelenebilir) çatal, bıçak ve tabak kullanabilirsin. Bu ürünler genellikle ahşap, rami bitkisinden veya şeker kamışından yapılır. Plastiklere göre daha sağlamdır, ısıya dayanıklıdır ve çok hafiftir.
  • Birçok kez kullanılır ve az yer kaplar.
  • Solar şarj cihazları, gücünü güneşten alarak elektroniklerinizi şarj eder ve pil kullanımını sınırlar. Piller oldukça zehirli maddeler içerdiği için çöp ve geri dönüşüm kutularına atılmaması gereken ürünlerdir. Piller için özel toplama kutuları oluşturmalı ve sana en yakın atık pil toplama kutusuna bırakmalısın.
  • Aşınma, yıpranma, yırtılma gibi kullanıma bağlı deformasyonlara ve yağmur, rüzgar gibi hava koşullarına meydan okuyan bir sırt çantası uzun yıllar kullanılabileceği için hem atık oluşumunu önler hem de tasarruf sağlar. Ayrıca birçok bölmesi sayesinde poşet ve ambalaj kullanımını sınırlar ve doğayı korumaya yardımcı olur. Bu tür çantalar geri dönüştürülmeye uygun polyesterlerden yapılır. Kullanım ömrü dolduğunda tekstil geri dönüşüm noktalarına bırakabilirsin.

Yürüyüş Sonrası Atık Ayrıştırma

Trekking, hiking ya da kamp sonrası atıklarını evde veya aktivite grubunla ortak bir noktada buluşarak ayrıştırabilirsin. Bu adım olmadan çöpler geri dönüştürülemez ve diğer atıklarla karışarak çevre için tehlike oluşturabilir. Doğal yaşamı korumak ve sürdürülebilirliği desteklemek için çöplerini bu şekilde kategorize edebilirsin:

  • Plastik şişeler, metal ambalajlar ve kağıt/karton için sarı bir çöp torbası
  • Yiyecek ve organik atıklar için gri bir çöp torbası
  • Geri dönüştürülemeyen evsel atıklar için siyah çöp torbası
  • Cam şişeler ve kavanozlar için yeşil bir çöp torbası kullanabilir, ayrıştırdığın bu atıkları şehir içinde bulunan konteynerlara bırakabilirsin. Böylece bu hızlı ve basit ayırma işlemi, atıklarına ikinci bir hayat sunabilir.

Trekking gibi doğada uzun süre vakit geçirilebilecek aktivitelerde atık oluşturmamak geri dönüşümün büyük bir parçasıdır. Ancak sürdürülebilir aksesuar ve eşyalarla çevreye zarar vermeden doğanın tadını çıkarabilirsin. Sen de bu tür aktiviteler esnasında kullanacağın ekipmanı sürdürülebilir malzemelerden seçmek için www.themoosebay.com’u keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin