HIkIng için Doğru Kıyafet

Hiking, her mevsim keyifle yapabileceğin bir aktivitedir. Mekan ve zaman fark etmeksizin hemen her yerde yapılabilen bu doğa sporu, yeni yerler keşfetmek için de harika bir yoldur. Yaşanılan çevrede düzenli yapılan yürüyüşler de hiking’in bir parçasıdır. Hiking, kamp, dağcılık ya da balıkçılıkta olduğu gibi çok detaylı ekipman gerektiren bir aktivite değildir. Ancak yürüyüşe çıktığında hava, arazi ve zemin değişken olabilir, bu nedenle doğru aksesuara sahip olmak, doğru kıyafetleri giymek ve günün getireceği her şeye hazırlıklı olmak her zaman en iyisidir. Bu nedenle Hiking için doğru birçok kıyafet türü vardır ve katmanlama yöntemi her zaman için hazırlıklı olmanı sağlar. Katmanlama yöntemi ve mevsimlere göre giyinmek için ipuçları hakkında detaylı bilgi için okumaya devam edebilirsin.

HIKING için Katmanlama Yöntemi

Yürüyüş sırasında kendini sıcak ve kuru tutmak için genellikle üç veya dört kat giysi yeterlidir. Alt katman kuru kalmanı sağlarken orta katman yalıtım görevi görür ve dış katman ise su ve rüzgara karşı korur. Katmanlı bir sistemin avantajı, ayarlamalar yapabilmendir. Üşüyorsan bir katman ekleyebilir, biraz yürüyüşten sonra terlemeye başladıysan bir katman çıkarabilirsin. Özellikle dağlık bir bölgede yürüyor ve engebelerle mücadele ediyorsan katmanlama, rahat hareket etmen ve aktiviteyi rahat tamamlaman için mükemmel bir yöntemdir.

Alt katman gömlekler ve pantolonlardan oluşur. Bu giysiler nemi uzaklaştıran kumaşlardan yapılmalıdır. Bu nedenle yürüyüşlerde pamuklu kıyafet önerilmez. Pamuklu ürünler daha hızlı ıslanır ve ayrıca çok yavaş kurur. Yürüyüşler için polyester veya polipropilenden yapılmış bir t-shirt daha uygundur çünkü nemi tutmaz, ancak ısıyı tutar.

Ara katmanda ise yelekler, fermuarlı sweatshirt  gibi üst giyim ve pantolon çeşitleri bulunur. Özellikle polar yelekler yürüyüşçüler arasında oldukça popülerdir. Bu katman, ısıyı alt ve ara katman arasında tutmanı sağlar. Yürüyüş pantolonları su tutmaz veya çabuk kuruyan kumaşlara sahiptir. Birçok pantolonun ise çıkarılabilir bacakları vardır. Şortla yürüyüşe çıkmayı planlıyorsan hava çabuk değişebileceği için yanına bu tür pantolonlar alabilirsin.

Üst katman koruyucu katmandır ve seni yağmur, rüzgar ve kar gibi ağır hava koşullarından korumak için tasarlanmıştır. Dış katmanın hem su geçirmez hem de nefes alabilir olması önemlidir. Hiking ya da doğa sporları için tasarlanan mont/yağmurluk , ceket/yelek gibi kıyafetler genellikle rüzgar geçirmezdir, fermuarları dahi rüzgarı önleyecek kumaşla kaplanır. Ancak nefes alabilirlik de rüzgar ve yağmur koruması kadar önemlidir. Çünkü giysiler nefes almıyorsa ter sebebiyle üşüyebilir ve rahatsız hissedebilirsin.

HIKING için Temel Giysiler ve Çeşitleri

Hiking temelde yürüyüş aktivitesi olduğu için dikkat edilmesi gereken en önemli ekipman ayakkabı olarak görünür, ancak hava şartları ve sarf edilen eforun sonuçları tüm vücudunu etkileyebileceği için iç çamaşırdan polar/üst giyim ve mont/yağmurluk gibi giysilere kadar dikkatli bir seçim yapman gerekir. Hiking için tercih edeceği kıyafetlerde bulunması gereken temel özellikler şöyle sıralanabilir:

İç çamaşırı: Vücuduna en yakın olan katmanı pamuklu seçmek isteyebilirsin. Ancak nemi vücuttan uzaklaştıran, sürtünmeyi ve rahatsız edici ıslaklığı önlemeye yardımcı olan polyester, naylon ve merinos yünüdür.

Uzun veya kısa kollu t-shirt : Fitilleme t-shirtlerde aranacak ilk özelliklerden biridir.
Soğuk bir kış yürüyüşünde ekstra bir katman, bahar yürüyüşlerinde kısa kollu bir t-shirt veya yazın uzun kollu UPF koruyucu bir üst  olsun, seni rahat ve kuru tutmak için teri dışarı atması gerekir. Bu sebeple özel olarak geliştirilmiş polyester giysiler bu katman için de en iyi seçimlerdir.

Pantolon/alt : Pantolon, tayt ve şort fark etmeksizin alt giyimde hareket özgürlüğü ve çabuk kuruyan malzemeler oldukça önemlidir. Ancak keneler, zehirli sarmaşıklar, keskin kayalar gibi çevresel tehlikelere karşı korunaklı olmak gerekir. Bu yüzden hiking yapılan arazi her zaman olmasa da uzun pantolonlar gerektirebilir.

Polar/üst giyim : Polar kıyafetler kış aylarında yapılan hiking için temel öğelerden biridir. Dış katmanın içerisinde bulunarak içerideki havayı muhafaza eder ve seni sıcak tutmak için çalışır. Yumuşak ve hafif olması yürüyüş esnasında gereksiz yük taşımana sebep olmaz. Bu sebeple polar kıyafetler mevsime bağlı olarak hiking’in olmazsa olmazları arasındadır.

Mont/yağmurluk: katlanabilir, UV filtresi, su ve rüzgar geçirmez olması yeterlidir. Böylece yürüyüş esnasında hava ve ortam koşullarına uyum sağlayabilirsin.

HIKING Yaparken Tercih Edilmesi Gereken Ayakkabı Modelleri

A woman sitting near her tent at sunrise while camping in the mountains.

Hiking yaparken, ayakkabılar açık ara en önemli ekipman parçasıdır. Ayakkabılar, sırtında ağır bir yükle engebeli zeminde yürürken ayaklarını korur ve bileklerini desteklerler.
Spor ayakkabı, sandalet, arazi koşu ayakkabısı ve yürüyüş botu arasından seçim yapabileceğin sayısız model bulunur. Unutulmaması gereken en önemli şey, seni patikalardaki dikenlerden ve kayalardan koruyan, kuru ve ıslak zeminde iyi tutuş sağlayan ayakkabılar seçmektir. Birkaç günlüğüne yürüyüş yapmayı planlıyorsan veya arazi engebeliyse yürüyüş botları giymelisin. Yanına ağır bir sırt çantası almayı planlıyorsan, iyi bir yürüyüş ayakkabısı giymek kesinlikle akıllıca olacaktır. Yürüyüş botları soğuk havalar ve kayalık araziler için idealdir. Kalın deri ve yüksek kesim bir ayakkabı ise rahatlığın yanı sıra çalı ve yılanlardan koruma sağlar.

Hiking yapmak, doğa ile iç içe olmak ve şehir hayatından uzaklaşmak için mükemmel bir yoldur. Sen de doğru kıyafetlerle eğlenceli yürüyüşler yapmak için gerekli olan tüm ürünleri www.themoosebay.com ayrıcalıkları ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin