Doğal Hayatı Koruma

Hiking, trekking, kampçılık ve daha pek çok outdoor aktivite insanı doğaya bağlayan eğlenceli ve sağlıklı etkinlikler arasında yer alır. Özellikle yürüyüş aktiviteleri herkesin yapabileceği en iyi egzersizlerden biridir ve hemen her yerde yapılabilir. Bunun yanı sıra seçkin yerler görme ve uzak yerleri keşfetme arzusu da trekking gibi aktivitelerin sebeplerinden biridir. Ancak, bu yürüyüşler esnasında oluşabilecek atıklar, doğayı kirletip hayvanların yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle aktivite esnasında attığın her adımın ve seçimin çevrendeki ortamı etkileyeceğini unutmaman gerekir. Ancak birkaç önlem alarak doğal hayatın korunmasına katkıda bulunabilirsin. İşte bir yürüyüş macerasına çıkarken çevreyi, hayvanları ve doğal kaynakları korumanın en iyi yolları!

Geri Dönüştürülebilir Ürün Kullanın

Trekking ya da kamp yaparken susuz kalmamak için yanında bol miktarda su bulundurman gerekir. Ancak tek kullanımlık plastik şişeler, çevre üzerinde ve küresel olarak birçok soruna yol açar. Bu nedenle bu tek kullanımlık plastik şişeler yerine yüksek kaliteli BPA içermeyen yeniden kullanılabilir bir mataraya yatırım  yapabilirsin. Yeniden kullanılabilir mataralar hem senin sağlığın hem de çevre için daha iyi olacaktır. Yanına aldığın atıştırmalıkları da bu tür kaplarda taşıyabilir, kendi hazırladığın taze yiyecekleri tüketerek doğada iz bırakmadan ilerleyebilirsin. Ayrıca yeniden kullanılabilir kapları kullanmak israfı azaltırken bütçe tasarrufu yapmana da yardımcı olur.

Doğada Atık Bırakmadan İlerleyin

Su ve gıda ürünlerinin yanı sıra yanında taşıdığın aksesuarları tek kullanımlık poşetlerde değil çok bölmeli bir sırt çantasında muhafaza edebilirsin. Küçük parçalardan oluşan ekipman ürünlerini ise çanta içerisine direkt yerleştirmek istemiyorsan doğada çözünen kâğıt torbalara ya da yeniden kullanılabilir kaplara yerleştirerek düzenli ve pratik bir kullanım sağlayabilirsin. Plastik ve benzeri atıklar doğada yıllarca çözünmediği gibi çevredeki canlılar için de büyük tehlike oluşturur. Bu sebeple güzergahın üzerinde ya da kamp çevresinde canlılar için tehlike oluşturabilecek atıkları azaltmak istersen yanında atık torbası taşıyarak çevreye katkıda bulunabilirsin.

Su Kaynaklarını Koruyun

Su en çok kullanılan ve ihtiyaç duyulan su kaynağıdır. Bu nedenle su kaynakları doğal hayatta dikkat edilmesi gereken en önemli bölgelerden biridir. Suyu temiz tutmanın ise birkaç yolu vardır. Öncelikle kamp yaparken kedi çukurları kazman ve herhangi bir su kaynağından en az iki yüz metre uzağa yerleşmen gerekir. Böylelikle atık sular doğal kaynaklara karışmamış olur. Ayrıca bulaşıkları akarsu gibi doğal kaynaklar yerine kişisel suyun ve biyolojik olarak parçalanabilen bir sabun ile yıkaman gerekir. Bu yollarla hem su kaynağını hem de çevredeki canlıların geleceğini koruyabilirsin.

Orman Yangınlarını Önleyin

Bir ateşin etrafında vakit geçirmek eğlenceli ve rahatlatıcıdır. Ancak ateş, kamp veya yürüyüş yaparken en tehlikeli şeylerden biri de olabilir. Öncelikle kamp alanında ateş için yasak veya kısıtlama olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Kısıtlama bulunmuyorsa ateş küçük ve güvenli tutulmalı. Çünkü sınırı olmayan bir yangın, yalnızca bir kıvılcımla hızla yayılabilir. Ayrıca, altında sağlıklı bir kir ve kül yatağı olmayan bir ateş, kök yangını başlatabilir ve aylarca yer üstünde belirti göstermeden devam edebilir. Bunun sonucunda yerli ağaç ve bitki yapıları zarar görebilir. Bu nedenle sınırları belirli, küçük bir alanda ve kaya veya kül yatağında ateş yakılabilir.

Belirli Güzergâh ve Patikada Kalın

Hiking ve yürüyüşleri daha kolay ve güvenli hale getirmek, aynı zamanda çevreyi korumak için önceden düzenlenmiş parkurlar bulunur. Bu güzergahtan çıkmak, yolun genişlemesine, toprak erozyonuna, su birikintilerine ve bölgedeki bitki ve ağaçların zarar görmesine neden olabilir. Yürüyüşünü parkurda kalarak tamamlaman çevreyi en iyi görebileceğin güzergahı takip etmeni ve aynı zamanda doğal hayatı korumanı sağlar.

Bitki örtüsünü korumanın bir başka yolu ise gece kalmayı planladığın alanın daha önce kullanılmış bir kamp alanı olmasını tercih etmektir. Çimlerin üzerine çadır kurmak uzun süreli hasara neden olabilir. Yerleşik bir kamp alanı kullandığında daha önceden tercih edildiği için güvenli olduğunu bilebilir ve vahşi doğaya karşı daha korunaklı bir bölgede konaklayabilir, rahat bir uyku uyuyabilirsin.

Hayvanlara ve Bitkilere Karşı Dikkatli Olun

Şanslı ve yeterince sessizsen, yürüyüş ve kamp esnasında sincap, sıçan, tavşan, geyik gibi evcil olmayan hayvanlar görebilirsin. Bu tür hayvanları gördüğünde iletişime geçmek ve beslemek isteyebilirsin. Ancak ister istemez doğal yaşama müdahale etmiş ve onlar için uygun olmayan gıdalar vermiş olabilirsin. Buna sebep olmamak için uzaktan bir fotoğraf çekmek ve anı olarak saklamak daha iyi olabilir.

Belki de en iyi bilinen vahşi yaşam kuralı, iz bırakmamaktır. Çünkü yanında getirdiğin plastik, naylon veya bıraktığın kişisel atıklar, bitki örtüsünün ve ağaçların zarar görmesine yol açabilir.  Ancak bunun ötesinde, yürüyüş yaparken hiçbir şeyi geride bırakmadığın gibi o çevreye ait herhangi bir şeyi de yanında götürmemen gerekir. Çiçekler, şekilli bir taş veya doğaya ait bir şey bulduğunda yanına alman, farkında olmadan ekosisteme zarar verebilir.

Doğal çevreyi korumaya özen gösterirsen, her yürüyüşe çıktığında ya da kamp yapmak istediğinde doğayı bıraktığın gibi bulabilir ve temiz havanın, yeşilin, tabiatın tadını çıkarabilirsin.

Kamp yapmak ya da hiking/trekking gibi doğayla iç içe yapılan aktiviteler rahatlamanın en iyi yollarından biridir. Sen de outdoor aktivitelerinde iz bırakmamak ve doğal hayatı korumak için yeniden kullanılabilen sürdürülebilir ürünleri www.themoosebay.com ayrıcalığı ile keşfet.

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin