ANADOLU’NUN KÖKLÜ GEÇMİŞE SAHİP ŞEHİRLERİNİ TRENLE KEŞFET!
Nostaljik, uzun bir tren yolculuğuna çıkıp, Yeşilçam filmlerini hatırlatan manzaralardan geçerek Anadolu şehirlerini gezmeye ne dersin? Böylece unutulmaz bir maceraya yelken açarken, üstünde yaşadığın toprakların kültürünü, coğrafyasını ve tarihini daha iyi tanıyacaksın. Hemen aklına gelmiştir, Türkiye’nin en popüler ve en ikonik tren yolculuğu Doğu Ekspresi’nden bahsediyoruz! Ankara’dan kalkan tren, Anadolu’nun köklü geçmişe sahip şehirlerine uğradıktan sonra Kars’a varıyor. En çok tercih edilen dönemi ise kış mevsimi. Çünkü maceraseverler, donmuş Çıldır Gölü’nde yürümek, Ani Harabeleri’ni karlar altında keşfetmek için sabırsızlanıyor.
Doğu Ekspresi yolculuğu, zihinlerde kış mevsimi ile bağdaşsa da bu tren, tüm mevsimlerde Ankara’dan her gün kalkıyor. Yani Doğu Ekspresi’yle istediğin bir mevsimde yolculuk yapabilirsin. Elbette dışarıda buz gibi hava varken sıcacık vagonda bir şeyler yudumlamanın ve eşsiz kış manzaralarının keyfi bir başka! Aslında tüm sene boyunca sefer yapan klasik Doğu Ekspresi özellikle kış aylarında çok popülerleşip artan bilet taleplerine yetişilemez olunca, 2019’dan beri sadece kış aylarında hizmet veren Turistik Doğu Ekspresi seferleri de TCDD tarifelerine eklendi. Üstelik turistik hattın seferlerinde önemli şehirlerde uzun mola verildiği için yolcular birkaç saatliğine de olsa bu şehirleri hızlıca gezme fırsatı buluyor. Sosyal medyada gördüğün ışıl ışıl ışıklar takılmış tren camlarının olduğu süslü fotoğraflar işte genellikle bu turistik seferlerden!
Her iki seferin biletleri bir ay önceden satışa çıkıyor ve turistik hattın biletleri genellikle hızla tükeniyor. Bu yüzden önceden karar vermeli ve hızlı olmalısın! Turistik Doğu Ekspresi’nin 2024-2025 kış sezonu seferleri 23 Aralık’ta başlıyor. Ankara-Kars seferlerindeki yoğun talep nedeniyle, bu sene Erzurum-Kars arasında bölgesel turistik ekspres trenler de sefere konuldu. Kars’a gitmişken bu trene de bilet alıp Erzurum’u daha uzun gezmenin planlarını yapabilirsin. Eğer sen de bu rotada bir seyahat düşünüyorsan, sana bu yazıda klasik diye nitelendireceğimiz yıllardır hizmet veren Doğu Ekspresi ile son yıllarda yoğun talep üstüne geliştirilmiş Turistik Doğu Ekspresi arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Böylece seçimlerini daha kolay yapabilirsin.
Hangi Vagonu Tercih Etmeli?
Turistik Doğu Ekspresi trenleri 8 yataklı ve 1 yemekli vagonlardan oluşuyor. Her bir yataklı vagon, 10 adet kompartımandan, her bir kompartıman ise 2 adet yataktan oluşuyor. Yani trenin kapasitesi 160 kişi. İki yataklı odaların fiyatları sezonun başında 10.500 TL, sezon sonuna doğru ise zamlanarak 14.500 TL oluyor. Turistik seferlerde yanında biri olsun ya da olmasın kompartımanın fiyatını ödüyorsun. Yani tek kişilik bilet değil, oda satışı yapılıyor.
Klasik Doğu Ekspresi ise bir adet yemekli vagonun yanı sıra iki çeşit vagona sahip: birinde pulman yani klasik bir otobüs gibi sıralanmış koltukların olduğu, diğeri ise kuşetli yani yatağa dönüştürülebilen koltukların olduğu vagonlar. Tren koltukları, otobüslere göre daha geniş ve rahat olsa da, ışıkların sürekli yandığı ve yolcu iniş binişlerinin sık sık olduğu bir seyahatte uzun mesafeli yolculuk yorucu olabilir. Kuşetli vagonlar, özellikle kalabalık gruplar halinde seyahat edenler için keyifli bir tercih. Kompartıman içindeki 4 kişilik koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yataklarını yolcular kendileri yapıyor. Genellikle arkadaş gruplarıyla eğlenerek seyahat etmek isteyenler satın alıyor. Turistik trendeki yataklı vagonlarda yer bulamayanlar ya da ücretini yüksek bulanlar da klasik Doğu Ekspresi’ndeki kuşetli koltukları tercih edebiliyor.
Ankara-Kars arasında, iki yataklı özel bir kabinde eşin ya da arkadaşınla baş başa gitmek istersen, tek seçenek Turistik Doğu Ekspresi. Yataklı vagonlar küçük bir masa, lavabo, vestiyer ve bagaj bölümü ile iki kişi için daha özel ve daha rahat bir seyahat imkânı sunuyor. Ayrıca çarşaflar, yastık kılıfları da her seferde temiz olarak sunuluyor. Yataklı vagonda iki kişi seyahat etmek ve kalabalığa pek karışmamak istiyorsan Turistik Doğu Ekspresi’ni tercih etmelisin. Pulman ve kuşetli vagon türlerine sahip ve daha sık duran Klasik Doğu Ekspresi’nde ise önerimiz, arkadaşlarınla kalabalık bir yolculuk keyfi yaşayabileceğin 4 kişilik kuşetli vagonlar. Tüm seferlerde vagonlardaki ortak tuvaleti kullanmak zorunda olduğunu hatırlatalım.
Sefer Zamanları ve Seyahat Süresi
Klasik Doğu Ekspresi haftanın her günü Ankara ve Kars’tan kalkıyor. Seyahat süresi de yaklaşık 26 saat. Turistik Doğu Ekspresi ise haftanın üç günü sefer yapıyor. Ankara’dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri, Kars’tan ise çarşamba, cuma ve pazar günleri düzenleniyor. Bu trenin sefer süresi ise yaklaşık 32 saat. Turistik Doğu Ekspresi 2024-2025 kış sezonu seferleri 23 Aralık’ta başlıyor ve 2 Mart 2025’e kadar devam edecek. Yolcuların talepleri üzerine hareket saatleri de bu sezon yeniden düzenlendi. Ankara’dan 13:55’te hareket ediyor, Erzincan’da 150 dakika, Erzurum’da 240 dakika duruyor. Böylece yolculara şehirleri keşfetme imkânı tanınıyor. Turistik Doğu Ekspresi Kars’tan dönüşte ise 21:05’te hareket ediyor, Erzincan İliç’te 210 dakika, Sivas Divriği’de 150 dakika ve Sivas Merkez’de 180 dakika duruyor.
Klasikte 52 Durak, Turistikte 29 Durak Var
Klasik Doğu Ekspresi, Ankara-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars güzergâhında pek çok yerleşim yeri için ana ulaşım çözümü, tam 52 istasyonda duruyor. İki komşu ilçe arasında ulaşım için de kullanılıyor. Güzel yanı, trene binip inebilmek için daha çok seçenek var. Kimi küçük istasyonlar ise özellikle fotoğrafçılar için otantik manzaralar sunabiliyor. Ancak bu kadar durak ve yolcu hareketi, özellikle pulman yani standart koltuklarda seyahat edenler için uykunun daha sık bölünmesi demek. Turistik Doğu Ekspresi’nin durak sayısı ise daha az, ancak bazı önemli duraklarda uzun mola süreleri var. Bu tren 29 istasyonda duruyor. Ancak pulman vagonlar ve kısa mesafe ücretinin olmadığı trende, uzun süreli molalarda turistik amaçlı trenden inip yeniden binenler dışında bu duraklarda neredeyse hiçbir yolcu treni temelli terk etmiyor, son durağa kadar devam ediyor.
Turistik ile şehirleri gezmek için daha fazla vakit
Doğu Ekspresi’nin rotası boyunca bulunan yerler ilgi çekici olsa da, klasik tren istasyonlarda sadece yolcu indirip bindirme ve malzeme ikmali için durduğundan, çevreyi gezme imkânı bulunmuyor. Hatta Erzurum’un ünlü çağ kebabından tatmak isteyenler bile, önceden sipariş verip tren istasyona vardığında teslim alabiliyorlar.
Turistik Doğu Ekspresi’nin en önemli farkı bu. Ankara-Kars yönünde Erzincan’ın İliç ilçesinde ve Erzurum’da, Kars-Ankara yönünde ise Erzincan, Divriği ve Sivas’ta 3’er saatlik molalar veriyor. Böylece kenti gezmek, yöresel lezzetleri tatmak veya organize edilen turlara katılmak için fırsat oluyor. Her durakta, bazı tur şirketleri tarafından tren programına uygun turlar organize ediliyor.
Klasik Doğu Ekspresi Daha Ucuz
Trenler arasındaki diğer önemli bir fark da seyahat ücreti. Turistik trende, sezon başında oda fiyatı 10.500 TL yani kişi başı 5.250 TL. Klasik trende ise, pulman koltukta kişi başı 500 TL, kuşetli koltuk fiyatı ise kişi başı 900 TL. Tabii ki Klasik Doğu Ekspresi, turistik sefere göre daha uygun. Bu farkın bir sebebi yataklı bir vagonun, kuşetli vagonun yarısı kadar yolcu taşıması. Daha uzun seyahat süresi de elbette maliyeti arttırıyor. Önemli bir sebep de turistik trenlerde devlet sübvansiyonunun olmaması. Klasik trenlerde, örneğin TCDD ve basın mensuplarına ya da 65 yaş üstü kişilere bazı indirimler uygulanırken, turistik trende hiçbir indirim yok.
Yazımızı dikkatle okuduysan, Ankara-Kars yönünde hangi seferi tercih edeceğine karar vermiş ve seyahati gerçekleştirme planlarına bir adım daha yaklaşmış olabilirsin. Bu yolculuk sırasında Erzincan, Sivas, Erzurum ve Kars gibi karasal iklimlere sahip kışın sert geçtiği şehirleri ziyaret etme fırsatı bulacaksın. Tren içi ne kadar sıcak olsa da trenden inip maceraya başladığın anda buz gibi havada dinç kalabilmek için kıyafet ve ekipmanın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Giyimle ilgili tavsiye yazılarımızda hep bahsettiğimiz katmanlı giyinmek, bu seyahatte özellikle işine yarayacak. Dış katmanları vagon içinde çıkarabilir, seyahatine rahatça devam edebilirsin. Bu sebeple The Moose Bay’deki şık ve kullanışlı içlik modellerine göz atmayı unutma. Ayrıca kar için mont ve karda yürüyüşe uygun ayakkabılar bu seyahatin olmazsa olmazları arasında. Trenden indiğinde vücudunun geri kalanını kapamak için de bere, eldiven ve atkı da şart! Bavulundaki eksikleri tamamlamak için The Moose Bay’in geniş ürün yelpazesine göz atabilirsin!