Plastiksiz/Atıksız Kamp

Açık havada vakit geçirmeyi ve muhteşem doğa manzarasını seviyorsan, onu temiz tutmak ve senden sonraki nesiller için korumak her türlü outdoor aktivite için önceliğin olmalıdır. Ne yazık ki artan plastik kullanımı ve bazı kampçıların savurgan tavırları sonucunda her yıl, vahşi yaşama ve doğaya zarar verebilecek düzeyde atık birikmektedir. Bu nedenle kamp yaparken, karavanla gezerken, yürüyüş sırasında veya diğer tüm outdoor faaliyetlerde doğanın tadını çıkarırken plastik/atık kullanımını en aza indirme bilincine herkesin sahip olması gerekir. Sen de bireysel olarak üstlenebileceğin çözümlerle ambalajdan ekipmanlara kadar pek çok konuda kamp yaparken minimum düzeyde atık kullanabilirsin.

Yeniden Kullanılabilir Yiyecek ve İçecek Yönetimi

Pek çok kişi, kamp sırasında pratik olduğunu düşünerek tek kullanımlık yiyecek veya içecekleri tercih eder. Ancak tek kullanımlık ürünlerin birçoğu geri dönüştürülemez ve parçalanması çok uzun zaman alabilen plastik benzeri malzemelerden üretilir. Üstelik bu gibi malzemelerin üretilebilmesi için değerli kaynakların tüketilmesi gerekir. Tek kullanımlık atıkların azaltılmasına yardımcı olmak için özellikle kamp ve turlar için bazı ekipmanları yedeklemek de önemlidir. Silikon fermuarlı saklama poşetleri, matara, soğutucu çanta ve benzeri yeniden kullanılabilir ekipmanları kamp için yedekte tutmak son derece akıllı bir seçimdir. Kaliteli malzemelerden üretilen ekipmanlar, uzun yıllar tekrar satın almaya gerek duymadan tüm kampçılık ihtiyaçlarını giderebilir.

Paketlenmiş Gıdalar Yerine Akıllı Depolama Çözümleri

Paketlenmiş gıdaların çoğu, gereksiz atık oluşumuna ve enerji sarfiyatına sebep olur. Bazı ürünler ikili veya üçlü ambalajlarda sunularak kamp alanlarında ekstra atık yaratabilir. Manav, kasap veya fırın gibi yerlerden alışveriş yaptığında kendi yeniden kullanılabilir poşetlerinle gıdaları saklaman mümkündür. Bu yiyecekleri kamp alanına taşımak için ise yeniden kullanılabilir kaplara koyarak evde paketleyebilirsin. Paketli ürün tercih ettiğinde de hem biyolojik olarak parçalanabilen hem de geri dönüştürülebilir ambalajı olan ürünleri seçmeye dikkat etmelisin.

Tek Kullanım İçeceklere Alternatif Ekipmanlar

Su, var olan en sağlıklı içecektir. Ekstra şeker, yapay renkler, tatlar veya diğer kimyasal maddeler olmadan kamp sırasında mükemmel hidrasyon sağlar. Mağazalardan şişelenmiş ve paketli su, kola veya diğer içecekleri satın almak ekstra plastik tüketimi anlamına gelir. Daha az atıkla temiz içme suyu getirmenin yolları, yeniden kullanılabilir bardaklar veya mataralar kullanmaktan geçer. Paslanmaz çelikten üretilen mataralar, suyun dışında kahve gibi sıcak içeceklerin ısısını da yaklaşık yarım gün kadar korur. Daha büyük sıvı saklama ihtiyaçları için 1.5-2 litre hacmindeki termos seçenekleri de tercih edilebilir.

Etkili Kamp Alanı Temizliği İçin Atık Yönetimi

Kamp yapmak, doğası gereği insanın içindeki yeteneklerin evde olduğundan çok daha fazla ortaya çıkarılmasını sağlar. Evde aklına bile gelmeyecek tedarik, üretim, saklama ve imha etme yöntemleri, kamp alanında ekstra önem arz edebilir. Bu doğrultuda kamp sonrasında veya sırasında ortaya çıkan atıkları en iyi şekilde yönetebilmek için en doğal bilgilere dönmek gerekir. Atıkları mümkün olduğunca yeniden kullanmak, atık hacimlerinde kesinlikle büyük bir fark yaratacaktır. Kamp alanında yönetilmesi gereken çöp hacmini azaltmak için önceden plan yapmak ve çöplerin nasıl geri dönüştürülebileceğini tahmin etmek önemlidir. Kamp alanındaki atıkların kullanımı ve minimum atık felsefesi için diğer tüyoları da keşfedebilirsin.

Atıkların Kullanımını ve Temizliği Planlama

Temiz ve atıksız bir kamp alanı söz konusu olduğunda önceden planlama yapmak çok önemlidir. Gelmeden önce grubun için temizlik konusunda birkaç önemli kural belirlemek ve işbölümü yapmak kamp süresi boyunca atıkları en iyi şekilde yönetmeyi sağlar. Kamp etkinliğinden önce temizlik aletlerini, yeniden kullanılabilir tabakları, kapları, kupaları, termos ve mataraları stoklamak gerekir. Böylece en yorgun anlarda bile atıklara ve diğer tüm çöplere anında müdahale ederek birikmesine engel olabilirsin. Ayrıca kamp öncesinde, sırasında veya sonrasında başkaları tarafından bırakılan atıklar varsa bunları da geri dönüştürülmek üzere toplayarak bulduğundan daha temiz bir alan bırakabilirsin. Böylece çevre duyarlılığının kolektif bir çaba olduğunu bireysel anlamda kanıtlama fırsatı bulabilirsin.

Tek Kullanımlık Ürünler Yerine Kamp Ekipmanları

Doğadaki pek çok malzeme, dilediğin zaman kamp yapmana yardımcı olan bir ekipmana dönüşebilir. Ancak minimum sarfiyat ve atık için kaliteli ve sağlam kamp ekipmanlarına yatırım yapmak her zaman çok daha akılcı bir çözümdür. Kamp sandalyeleri, masaları ve tabureleri hafif, rahat ve kurulumu kolaydır. Üstelik kompakt ve hafif yapısı sayesinde kamp alanı içerisinde son derece pratik şekilde taşınabilir. Yeni çadır, soğutucu, katlanır sandalye, kamp ocağı, şişme yatak, el feneri, çakı veya uyku tulumu gibi kamp ekipmanları satın alırken uzun ömürlü ve sağlam seçenekleri tercih etmek uzun yıllar kullanım açısından önemlidir. 

Geri Dönüşüm ile Atıkların Kullanımı

Bazı kamp alanlarında hem geri dönüşüm hem de organik toplama kutuları yer alır. Atıkları kısa süre içerisinde imha etmek, günü temiz ve güvenli bir şekilde sürdürmek için son derece önemlidir. Eğer bulunduğun kamp alanında atıkları geri dönüştürmek üzere alanlar yer almıyorsa geri dönüştürülebilir atıkları ayırmak için kapaklı yeniden kullanılabilir bir kap veya kilitli poşetler kullanmak önemlidir. Geri dönüşüm noktasına ulaşıncaya kadar atıkları paketlemek ve ardından uygun koşullarda imha etmek gerekir. Sıfır atık felsefesi doğrultusunda hazırlanan kamp ekipmanları genellikle organik ve biyoçözünür maddelerden oluştuğu için imha etmesi de son derece kolaydır.

Doğayla buluşmak, yeniden bağlantı kurmanın ve çevre bilincine sahip olmanın neden önemli olduğunu hatırlamanın harika bir yoludur. Doğal döngüye duyarlı ve ekosisteme nazik kamp aktivitelerine yatırım yapmanın yollarını www.themoosebay.com ayrıcalıkları ile sen de keşfedebilirsin!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin