Kamp alanında dikkat edilmesi Gereken Noktalar

Kamp yapmak, şehrin gürültülü ve hareketli ortamından kaçıp doğa ile iç içe olmayı isteyenler için ideal bir alternatiftir. Bol oksijen, ağaçlar, toprak yollar…

Kamp yapmak ülkemizde son yıllarda hızla yaygınlaşan bir aktivite haline geldi. Kolay gibi gözükse de kamp yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. İşte keyifli ve güvenli bir kamp deneyimi için derlediğimiz tavsiyeler:  

Kamp Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kamp öncesinde mutlaka ekipmanlarını hazırlamış olmalısın. İlk kez kamp yapacaksan yeni aldığın ekipmanların kontrolünü yapmalısın. Ekipmanlar yeni değilse dahi her kamp öncesi kontrol etmende fayda var. Böylece sağlam olup olmadıklarını görebilir, herhangi bir malzeme eksikliği varsa bunu fark edip tamamlayabilirsin. Çadır altlığı, uyku tulumu, mat, kafa feneri ve sinek kovucu gibi temel kamp ekipmanları mutlaka yanında olmalı.

Yiyecek-içecek alışverişini de kamp öncesi tamamlamanda fayda var. Doğayla iç içe bulunacağın bu ortamın güzelliğini koruyabilmek adına doğa dostu ve atık oluşturmayan yemek hazırlığı yapmak önemli.

Hava durumu keyifli bir kamp yapabilmek için önemli kriterlerden biri. Kamp yapacağın bölgedeki hava durumunu öncesinde mutlaka kontrol ederek ona göre hazırlıklı gitmelisin.

Kamp Alanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Kamp yeri seçimi kolay gibi gözükse de üzerinde detaylıca düşünülmesi gereken bir iştir. Kamp sırasında herhangi bir hayvanla burun buruna gelmek veya çığ altında kalmak gibi tehlikeler yaşamak istemiyorsan çadırını kuracağın yeri iyi belirlemelisin. Öncelikle belirtmek gerekir ki bataklık alanları ile çığ ve toprak kayması riski bulunan arazilerden uzak durulmalıdır. Ayrıca nehir ve göl gibi alanların hemen yanında kesinlikle kamp yapılmamalıdır. Yağış durumunda nehirden veya gölden taşan sular sana zor anlar yaşatabilir. Arabaların geçiş yaptığı araziler de kamp yapmak için uygun değildir. Özellikle karanlıkta görüş sıkıntısı olabilir ve arabalar çadırının üstünden geçebilir.

Kamp yapmak için ne kadar düz bir arazi seçersen çadırını kurman o kadar kolay olur. Çadırı kuracağın noktayı da ayrıca titizlikle belirlemelisin. Bunun için araziyi iyice dolaşmanda fayda var. Çadırın altında cam gibi kesici maddeler veya çalılar, dikenler olmamalıdır. Kamp yapmak için kar zamanını tercih edenlerdensen, kardan dalları sarkmış ağaçların olduğu yerlerden uzak durmaya çalışmalısın. Aksi halde çadırın kar altında kalabilir.

Çadırını kurarken rüzgarın şiddetini ve yönünü göz önünde bulundurmalısın. Rüzgarda ateş yakımı ve yemek pişirmek zor olabilir. Bu nedenle rüzgara doğrudan maruz kalacağın açık düzlük bir alan yerine daha korunaklı bir nokta tercih etmelisin. Çadırın bir yanını korunaklı bir tepeye yaslayabilirsin. Hemen belirtelim ki mağaralar kamp kurmak için korunaklı gibi görünebilir. Fakat mağaralar bazı hayvanların yuvası da olabilir. Bu nedenle çadır kurmak için mağaraları kesinlikle tercih etmemelisin. Ayrıca doğada yaşayan vahşi hayvanların gelme olasılığını göz önünde bulundurmanda fayda var. Mağaraya gelen bir hayvan olması durumunda mağaradan çıkman zor olabilir. Çadır için korunaklı bir nokta tercih ederken görüş alanının geniş olması da önemlidir.

Çadırı bir nehrin veya gölün hemen yanına kurmanın tehlikeli olabileceğini belirttik. Bununla birlikte kamp alanın su kaynaklarına çok uzak da olmamalı. Su kaynaklarına 50-100 metre kadar mesafede yüksek bir alanda çadır kurarak hem suyun yakınında olma risklerinden korunur hem de ihtiyaç halinde suya kolayca ulaşabilirsin.

Kamp Alanı Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kamp alanı kullanımında ilk akla gelen konulardan biri tuvalet ihtiyacıdır. Bu konuda ikili bir ayrım söz konusudur. Kamp yapmak için özel bir tesisi veya kamp alanını tercih ettiysen tuvalet kullanımı büyük bir sorun olmayacaktır. Bu tesislerin misafirleri için uygun koşullarda tuvaletleri bulunur. Öte yandan kamp deneyiminde herhangi bir tesis yerine doğayla iç içe olmayı tercih ettiysen tuvalet ihtiyacı hassas bir konu haline gelir. Özellikle ilk kez kamp yapanlar tuvalet ihtiyacını doğada gidermekte zorlanabilir. Eğer sen de bu grubun içindeysen kamp alanlarında kullanmak üzere üretilen portatif tuvaletlerden edinebilirsin. Portatif tuvaletlerin deposunu boşaltmak için doğa içindeki çalılık yerleri veya toprak yolları tercih etmelisin. Asfalt yollar kesinlikle bunun için kullanılmamalıdır.

Kamp alanında en önemli kurallardan bir tanesi çadırın fermuarını asla açık bırakmamaktır. Böylece çadırın içine sineklerin ve böceklerin girmesi engellenir. Elbette ki gündüz sineklik ile sineklerden korunmak mümkündür. Ancak hayvanların çoğunun gece avlanmaya çıktığını unutmamak gerekir. Vahşi hayvanların hedefi olmamak adına geceleri çadırın fermuarı mutlaka kapalı tutulmalıdır.

Kamp alanında ne olduğunu bilmediğin bitkilerden ve özellikle mantarlardan uzak durmalısın. Bu konuda hayvanları takip etmek yol gösterici olabilir. Hayvanların yediği bitkileri kontrollü şekilde yiyebilirsin. Öte yandan hayvanların yemekten kaçındığı bitkileri kesinlikle denememelisin.

Kamp alanı kullanımında bir diğer temel konu elbette ki ateş yakımı ve söndürülmesidir. Ateş yakmak için daha önce kullanılmış bir alan varsa orayı tercih edebilirsin. Böyle bir alan yoksa ateş yakacağın yerin etrafını iyice temizleyerek ateşin yayılmasını önlemelisin. Ayrıca etrafta bulunan taşlarla ateşin etrafına geniş bir yükselti yapmak da ateşin yayılmasını önlemek açısından önemlidir. Rüzgarlı havalarda ateşi çukur bir yerde yakmak pratik olacaktır. Söndürme konusunda en sık yapılan hata ateşin üzerine su dökmenin yeterli olacağını düşünmektir. Su döktükten sonra üzerine mutlaka toprak veya taş atılmalı ve ateşin söndüğünden emin oluncaya kadar başında beklenilmelidir.

Kamp alanı kullanımında hayvanların yemek kokularına gelmeleri problem olabilir. Bunu engellemek için yemek pişirilen ve yıkanmayan malzemeleri bir torba içine koyarak kamp alanında uzakta bir ağaç dalına asabilirsin. Ayrıca yemek artıklarının kokusu da hayvanların dikkatini çekebileceğinden onları da kamp alanından uzakta bir yere atmak gerekir.

Sen de keyifli bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsan hemen hazırlıklara başlayabilirsin. Doğaya çıkış için ihtiyaç duyduğun her şeyi www.themoosebay.com ile keşfedebilirsin!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin