Kampçılık ile ilgili bilinmesi gerekenler

Kamp için Bilinmesi Gerekenler 

Kamp yapmak, şehrin gürültülü ve hareketli ortamından kaçıp doğa ile iç içe olmayı isteyenler için ideal bir alternatiftir. Bol oksijen, ağaçlar, toprak yollar ve doğal hayat insanı dinginleştirir. Bununla birlikte özellikle şehir hayatına alışmış insanlar için doğa koşullarına adapte olmak en azından başlarda zor olabilir. Bu nedenle kamp yapmak için temel bilgilere sahip olmak gerekir. Mutlaka bulundurulması gereken kamp ekipmanları nelerdir? Çadır nasıl kurulur? Kamp yemekleri konusunda nelere dikkat edilmelidir? Kampçılık ile ilgili bilinmesi gereken temel konuları senin için derledik:

Temel Kamp Ekipmanları Nelerdir?

Kamp alanları genellikle şehir merkezinden ve yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde bulundukları için eksik ekipmanların kamp süresince temin edilmesi zor olabilir. Bu nedenle kamp sırasında ihtiyaç duyacağın her türlü malzemeyi yanında bulundurmanda fayda var. Kamp yaparken mutlaka ihtiyaç duyulan malzemeler denilince herkesin aklına ilk olarak çadır ve uyku tulumu gelir. Fakat kamp için ihtiyaç duyulan temel malzeme listesi bundan çok daha uzundur:

  • Çadır
  • Çadır sabitleme çivisi
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Kafa lambası veya fener
  • Pil
  • Suluk
  • İlk yardım çantası
  • Sinek kovucu sprey
  • Harita
  • Pusula
  • Kamp bıçağı
  • Kibrit
  • Çatal-bıçak
  • Yemek pişirme malzemeleri
  • Islak mendil ve peçete
  • Çöp poşeti
  • Sabun

Çadır Nasıl Kurulur?

Bu malzemelerin yanı sıra kamp deneyimini kaydetmek için yanında fotoğraf makinesi götürebilirsin. Diş fırçası ve macunu, temel kişisel bakım malzemeleri, defter- kalem gibi ihtiyaç duyacağın malzemeleri de yanında bulundurmanda fayda var. Ayrıca kamp masası ve sandalyeleri, masa örtüsü, çaydanlık, kahve malzemesi ve cezve götürerek kamp deneyimini daha keyifli hale getirebilirsin. Elbette ki acil durumlarda iletişim kurabilmek için telefon ile şarj aletini, ayrıca varsa devamlı kullandığın ilaçlarını mutlaka yanında bulundurmalısın.

Çocukla kamp yapacak olan aileler çocuklarının boynuna düdük takabilirler. Böylece kamp alanında kaybolma tehlikesi yaşanmaz. İlk yardım çantasının yanı sıra çocukların her daim ihtiyaç duyabilecekleri ateş düşürücü gibi ilaçlar da malzemeler arasında bulundurulmalıdır.

Çadırı yerleştirmeden önce elbette ki çadır kurulacak yerin neresi olacağı önemlidir. Bu noktada bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Öncelikle seçilen alan çadırın sığabileceği genişlikte olmalıdır. Ayrıca zemin düz olmalı, çadırın altında taş ve dal gibi çıkıntılar bulunmamalıdır. Rüzgarın yönüne de dikkat edilmelidir. Çadırı tamamen açık bir alana kurmak yerine bir tarafını tepe gibi bir yere yaslayacak şekilde kurmak rüzgarın şiddetinden korunmayı sağlar. Ayrıca en önemli konulardan biri çadırı kesinlikle bir nehrin veya göl gibi herhangi bir su birikintisinin yanına kurmamaktır. Olası bir yağış durumunda sular taşabilir ve zor durumlar yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca çadırı tuvalet ve yemek pişirme alanlarından uzak noktalara kurmakta fayda var. Alanı belirlediysen, sıra geldi çadır kurma işlemine. Çadır kurarken aşağıdaki adımları izlemek gerekir:

  1. Çadırı kurarken öncelikle zemindeki nemden korunmak için çadırın altına bir muşamba sermek gerekir.
  2. Çadırı çantasında çıkartırken oldukça titiz davranmak gerekir. Zira çadırın parçaları zarar görebilir veya küçük parçalar kaybolabilir. Parçaları çıkartırken görevlerine göre gruplara ayırabilirsin. Koruyucu dış katman ve sineklikli iç katman bir tarafa, kazıklar ve direkler diğer tarafa gibi.
  3. Çadırın alt tarafını yukarı bakacak şekilde tutarken, kapı ve pencerelerini karşılıklı duracak şekilde ayarlamak gerekir.
  4. Çadır köşelerinin bağlanması çadırının tipine göre değişiklik gösterir. Köşeler halatlarla bağlanmış olabilir. Öte yandan son zamanlarda daha sık tercih edilen modern çadır tiplerinde köşeler numaralandırılmış şekilde olur. Bu durumda numaralandırmayı takip ederek köşeleri bağlamak gerekir.
  5. Direkleri çadıra bağlama aşamasında çadır talimatlarını okumak gerekir. Çadırlarda genellikle X şekli oluşturan iki çadır direği yer alır. Direkler çadırın üstündeki kanatlardan geçirilebilir veya çadırın üstüne plastik klipslerle tutturulabilir. Eklemek gerekir ki modern çadır tiplerinde direklerin bağlantı yerleri renk kodları ile gösterilirken diğer çadır tiplerinde bunları kendin bulman gerekir.
  6. Çadırı kurduktan sonra köşeleri kazıkla zemine sabitlemek gerekir. Kazıklar çadırdan uzağa doğru yönelecek şekilde 45 derece açı vererek zemine doğru itilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kazıkların zemine kesinlikle gömülmemesidir.
  7. Son olarak dış katman klipslerle iç katmana sabitlenir ve açıkta kalan uçları zemine kazıklarla sabitlenir.

Kamp Yemekleri Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp sırasında yeme içme konusu oldukça önemlidir. Doğada bulunulan süre zarfında çok fazla enerji harcanır. O nedenle enerji sağlayıcı şekilde etkili beslenmek gerekir. Bununla birlikte doğadaki besinlere karşı son derece dikkatli olunmalıdır. Ne olduğu bilinmeyen otlar ve mantarlar kesinlikle yenilmemelidir. Aksi halde zehirlenmeye kadar varabilen tehlikeli sonuçlar doğabilir. Bu konuda hayvanları gözlemleyebilirsin. Hayvanların yediği bitkiler zararsız olabilir. Fakat hayvanların yemekten kaçındığı bitkilerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Ne kadar temiz görünürse görünsün hakkında bilgi sahibi olmadığın su kaynaklarından uzak durmalısın. Suya acil ihtiyaç durumunda herhangi bir risk almamak adına suyu kaynattıktan sonra tüketmek güvenli olacaktır.

Gıdalar dondurucuda muhafaza edilmeli ve ömürlerine dikkat ederek tüketilmelidir. Tavuk gibi çabuk bozulan yiyecekler öncelikli olarak tüketilirse gıda stokları daha verimli yönetilebilir.

Eklemek gerekir ki yemeklerin ve artıklarının kokusu doğadaki hayvanları çadır alanına çekebilir. Bunu önlemek için yemek artıklarını çadır alanından uzaktaki ağaç dallarına asmak ve daha sonra imkan olduğunda çöpe atmak etkili bir yöntemdir.

Sen de kamp deneyimi yaşamanın keyfini çıkarmak istiyorsan ihtiyaç duyduğun her şeyi www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin