KIŞ AKTİVİTELERİNDE DİKKAT ETMEN GEREKENLER
Kış mevsiminin en güzel yanlarından biri, kar yağışı ile birlikte etrafın beyaza bürünmesi olabilir. Birçok kış aktivitesini yapmak için de fırsat doğar. Karlı havalarda eğlence ihtiyacını karşılayan bu aktiviteler, hareketliliği de destekler. Kış aylarında neler yapabilirsin, zorlu hava şartlarında oluşabilecek tehlikelerde nelere dikkat etmelisin bu yazıda senin için derledik.
Karda Yapılabilecek Aktiviteler
–Kayak
En fazla ilgi gösterilen kış sporlarından biri olan kayak, dağ yamaçlarına ve tepelere kar yağması sonucu oluşan eğilimli pistlerde yapılır. Özel ekipmanlar ve eğitim gerektir. Ayaklar kara batmaz ve vücut ağırlığı daha geniş alanlara yayılır. Ana ekipmanı ise kayak tahtasıdır.
–Doğa Yürüyüşü
Doğa yürüyüşü, kırsal kesimlerde, ormanlarda veya dağ yamaçlarında yapılan uzun süreli yürüyüşlerdir. Özellikle karda doğa yürüyüşü yapmak macera dolu bir deneyim yaşatabilir. Burada önemli olan doğru kar kıyafetlerini seçmektir. Örneğin, kar botu ve montu giymeden karda doğa yürüyüşü yapılmaması gerekir.
–Kızak
Oturarak veya yatarak yapılan bir kar aktivitesi olan kızak, hem kaygan hem de eğimli yerlerde yapılır. Ana ekipmanı kızaktır. Fakat kimi kayak tesislerinde daha ergonomik olan kızak arabaları da bulunabilir. Kızak yapılacak yerde uygun şartların oluşması için ise kar yağışının fazla olması ve zemini tamamen kaplaması gerekir. Çünkü aktivite esnasında kara baskı uygulanacağı için aşınma olabilir. Karın kolay kaybolmaması ve zeminin gözükmemesi önemlidir.
–Buz Pateni
Buz pateni, diğer kış aktivitelerinden farklı olarak, buz kaplı özel alanlarda yapılır. Hatta bunun için buz pateni salonları bulunur. Tabanında dar ve uzun bir çelik takılı olan özel ayakkabılarla yapılır. Bireysel yapılan ve estetik ağırlıklı olan bir aktivitedir. İlk buz pateni deneyiminde denge konusunda zorluklar yaşanabilir. Fakat tekrarlandıkça tecrübe elde etmek mümkündür.
–Snowboard
Kayak ile benzer bir aktivite olan snowboard, özel ekipmanlarla birlikte dağ yamaçlarında veya pistlerde yapılır. Kayak tahtası üzerinde denge kurulması gerekir. Kayak batonu gibi destekleyici ekipmanlar kullanılmadığı için de eğitim ve tecrübeye ihtiyaç duyulur. Bu sebeple ilk snowboard deneyiminden önce bir eğitmen ile çalışmakta fayda vardır.
Kar Aktiviteleri Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Outdoor tarzı kar aktivitelerini yaparken can güvenliğini sağlayacak önlemler alman gerekir. Örneğin, spor sakatlanmalarını önlemek için gerekli olan tüm ekipmanları edinmekte fayda vardır. Herhangi bir eksik, aktivite esnasında seni zor durumda bırakabilir. Öncelikli olarak giyim konusunda eksikler tamamlanabilir. Kar aktiviteleri yaparken ekstra olarak şunlara da dikkat edilebilir:
- Snowboard ve kayak gibi deneyim gerektiren kar aktivitelerinde eğitmen gözetimi daha güvenli olur. Böylelikle spor esnasında hem rahat hissedersin hem de daha kolay öğrenirsin.
- Kask, kar gözlüğü gibi koruyucu ekipmanlar konforunu sağlamak için en ihtiyaç duyacağın ürünlerdir. Giyim ürünü bakarken koruyucu ekipmanlara da göz atman fayda sağlar.
- Seni zorlayacak hareketleri yapmaktan kaçınman fayda sağlar. Kendini yavaş yavaş geliştirmen daha doğru olur. Özellikle ani hareketler spor esnasında sakatlıklara sebep olabilir.
Yanımıza Almamız Gereken Ekipmanlar Neler Olabilir?
Kar aktiviteleri için yanına alman gereken ekipman seçenekleri oldukça fazladır. Bu ekipmanlar yapacağın aktiviteye göre değişir. Fakat kar üstünde hem koruyuculuk hem de konfor sağlamak için şu ekipmanları da yanına alabilirsin:
- Tasarımında su geçirmezlik teknolojisi bulunan yedek yağmurluk veya mont
- Sıcak içeceğini taşıyabileceğin bir termos
- Hava karardığında kullanabileceğin bir fener
- Malzeme işlemek, besinleri daha kolay şekilde kesmek için çakı veya bıçak
- Özel eşyaları ve ekipmanları taşıyabilmek için fonksiyonel çanta
Karda Kaybolmamak için Neler Yapabiliriz?
Karda kaybolmamak için öncelikli olarak güvenli gördüğün alanlardan uzaklaşmaman gerekir. Eğer lokasyonunu bilmediğin bir yerdeysen, sosyal alandan fazla uzaklaşmak tehlike arz edebilir. Fakat doğa yürüyüşü yapmak gibi planların varsa pusula, bölge haritası veya seni yönlendirecek akıllı cihazlardan destek alabilirsin. Bu tarz eşyaları zahmetsiz şekilde taşımak için ise sırt çantası kullanabilirsin. Doğa sporlarında sırt çantası kullanmak oldukça ergonomik bir tercihtir.
Çığ Tehlikesine Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?
Çığ tehlikesine karşı, bulunduğun yerlere dikkat edebilirsin. Çığ riski taşıyan bölgelerden kaçınmalısın. Aynı zamanda hava, kar yağışı ve çığ riskini ileten raporları da takip edebilirsin.
Özellikle kayak merkezlerinin dikkatlice yönetilen bölgelerinin dışında, bağımsız patikalarda kayak ya da doğa yürüyüşü yapmak istersen, yalnız olmamaya dikkat etmeli ve grup halinde hareket etmelisin. Ayrıca çığ için uygun güvenlik ekipmanını da ekibin her bir üyesinin getirmesi ve bunları nasıl kullanması gerektiğini bilmesi önemli.
-Çığ alıcı-vericisi: Bir çığ alıcı-vericisi, kazazededen gönderme modunda yerel bir sinyal iletir. Kazazedenin arkadaşları da arama veya alma modunda bu sinyali alır.
–Kar sondası: Alıcı-verici aramasını takiben kar altında gömülü kalan kişinin yerini belirlemek için kullanılan çadır direği benzeri uzun bir çubuktur. Genellikle pratik taşınabilmesi için bölümlere ayrılarak katlanabilir. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur, böylece daha derinlerde gömülü olan kişiyi de bulma şansı artar. Daha uzun sondajlar ayrıca sondaj verimliliğini de artırır, çünkü her seferinde çömelmek zorunda kalmadan gereken derinliğe kadar tekrar tekrar sondaj yapabilirsin.
–Kar küreği: Çoğu kar küreği pratik şekilde taşıyabilmek için katlanır oluyor. Genellikle daha büyük olması daha iyidir. Çünkü kar altında gömülü kalan bir kişiyi kurtarmak için kazmak neredeyse bir ton karı hareket ettirmeyi gerektirebilir.
Konforlu ve güvenli bir kar aktivitesi için ihtiyacın olan kıyafet ve ekipmanlara The Moose Bay’den ulaşabilirsin. Unutma karın keyfini çıkarırken güvende olmak da önemli!