DOĞANIN İÇİNDE EN KEYİFLİ BİSİKLET ROTALARI
Hem spor yapmak hem de doğayı keşfetmek aynı zamanda yol almak için en keyifli aktivitelerden biri bisiklet sürmek. Her pedal çevirişinde sarfettiğin fiziksel eforla birlikte gelen mutluluk hormonlarının yanı sıra yeni yerler keşfetmek de ruhuna iyi gelecektir. Doğadan keyif almak için Türkiye’den en ilgi çekici bisiklet rotalarını senin için derledik.
Öncelikle bakir rotalar olduğu için doğanın zorlu şartlarına dayanıklı, özellikle taşlı ve dikenli yollarda iyi performans sergileyebilecek donanıma sahip bir dağ bisikletinin şart olduğunu söylemeliyiz. Hoplatan patikalarda vücudunu acıtmayacak iyi amortisör sistemleri, zorlu yollara dayanacak kalın ve dişli lastikleri kesinlikle olmalı. Dağ bisikletlerindeki esneme kapasitesi oldukça fazla olan amortisör sistemleri, yüksek yer tutuş için geniş lastikler, daha iyi hakimiyet için yükselen gidon, hız ve hafiflik için karbon kadrolar, hem konfor hem güvenlik için önemli özellikler.
Göz önünde bulundurman gereken diğer bir önemli nokta da doğada bisiklete binerken en sık karşılaşılan ve en ciddi problemlerden biri olan lastik patlaması. Bu ihtimali düşünerek uzak ve bakir rotalarda bisiklet sürerken yanında yama seti, iç lastik ve pompa gibi bisiklet ekipmanlarını muhakkak bulundurmalısın.
Ayrıca güneş ışınlarının azaldığı karanlık saatlerde pedal çevirmek istiyorsan yanında mutlaka fener olmalı. Yolda fark edilmek için de fosforlu yelek ve güvenlik aksesuarları taşımalısın. Konaklama gerektiren uzun rotalarda kamp ekipmanların ve ihtiyacına yönelik kişisel eşyalarını taşıyacağın bir çanta olmalı. Acil durumlarda kullanmak üzere telefonunun şarjının yeterli olduğuna da emin olmalısın. Ekipman gereksinimleri hakkındaki bilgileri ve güvenlik hatırlatmalarını geçtiysek, hadi birbirinden büyüleyici rotalara göz atalım!
Efsane bir bisiklet deneyimi için Kapadokya
Türkiye’nin en masalsı bölgelerinden Kapadokya, her yıl önemli bisiklet yarışlarına ev sahipliği yapması, kendine özgü coğrafyasındaki esrarengiz rotaları ile listemize en baştan giriş yapıyor. Amatör, yarı profesyonel ve profesyonel olmak üzere her türden bisikletçiye hitap etmesiyle de ülkemizdeki bisiklet rotalarının en popülerlerinden biri.
Sen de, milyonlarca yıl boyunca oluşmuş doğa harikası peribacalarının arasından geçerek, bu eşsiz coğrafyayı bisikletle keşfetmeye ne dersin? Güvercinlik, Paşabağı, Meskendir, Aşk, Zemi, Kızılçukur ve diğer vadiler arasında bisiklet sürebilir, doğanın sunduğu güzelliklere yakından tanıklık edebilirsin. Adeta tarih fışkıran topraklarda, her noktada ziyaret edilecek arkeolojik ve tarihi bir alan bulabilirsin. Kendine has doğal yapısı ve farklı güzellikleri olan Kapadokya vadilerinde çeşitli zorluk derecelerine göre çok sayıda bisiklet rotası mevcut. Hem şehir hem dağ tüm bisiklet rotalarının yer aldığı listeye buradan bakıp kendine uygun olanını seçebilirsin.
Tek başına kendi oluşturduğun rotadan gidebileceğin gibi, profesyonel turizm firmaları tarafından organize edilen her şeyin dahil olduğu bisiklet turlarına da katılabilirsin. Hangi rotayı seçersen seç ufak bir tüyomuz var: Güneşin doğuşu ve balonların seyri için en güzel konum Aşk Vadisi’nin yüksek kısımları. Kapadokya’da günbatımı içinse en popüler yer Kızılçukur. Tarihi ve turistik alanları ziyaret etmenin yanında kesinlikle Kızılçukur seyir alanında günbatımını deneyimlemeli ve Aşk Vadisi’nden güneşin doğuşunu izlemelisin. Seyahatini planlarken bu iki lokasyonu aklının bir köşesinde tutmaya çalış.
Gelelim en turistik yerleri içinde barındıran klasik rotalara… Kapadokya’da en çok tercih edilen parkurlardan biri Göreme Milli Parkı turu. Başlangıç noktası Paşabağ olan bu parkur daha sonra Meskendir Vadisi, Güllüdere Vadisi, Çavuşin ve Aşıklar Vadisi’ne doğru ilerliyor. En sonunda varılan Kızılçukur Vadisi’nde güneşin batışını izleyerek, muhteşem bir manzarada yorgunluk atabilirsin. Bu orta zorluktaki parkurda Kapadokya’nın birbirinden güzel ve büyüleyici vadilerinde eşsiz manzaralara tanık olacaksın.
Bölgedeki bir başka popüler bisiklet rotası ise Göreme, Uçhisar, Güvercinlik Vadisi turu. Göreme’den sürüşe başlayarak Uçhisar Kalesi’ne vardığında, yukarıdan manzaranın keyfini çıkarabilirsin. Daha sonra Güvercinlik Vadisi patika yoluna giriş yaptığında, yol dik ve kaygan olduğu için dikkatli olman gerekiyor. Vadi girişinde yol düzeliyor ancak kum ve tozla kaplanmış olduğundan biraz zorlanabilirsin. Muhteşem bir patikadan ilerledikten sonra varılan Güvercinlik Vadisi, müthiş manzarası ile seni karşılayacak. Orta zorluk derecesinde olan bu tur sırasında bisiklet sürücülerine birçok tarihi yapı, kilise, seyir noktaları ve güvercinlikler eşlik ediyor.
Güney Ege’nin Ekolojik Rotaları: Köyceğiz, Ortaca, Dalaman
Güney Ege’nin latif rüzgarları, dinginlik veren sulak alanları, mis kokulu bitki örtüsünde adeta pastoral bir tablo içindeymiş gibi pedallamaya ne dersin? Ekoturizm ilkeleri göz önünde bulundurularak 2018’de The ECO Trails adıyla projelendirilerek oluşturulan Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bisiklet rotası tüm beklentilerini karşılayacak! Muğla’nın muhteşem doğasına sahip bu üç turistik ilçede yer alan uzun mesafeli bisiklet rotalarında güzergâh, yaşamın kaynağı olan suyu izliyor. Suyu izlerken ondan hayat bulan oldukça zengin, bir kısmı endemik ve tehdit altındaki türler hakkında farkındalık yaratıyor. Eski zamanlardan kalan patika yollar ise geçmişin izlerini gösteriyor.
Karia ve Likya yollarını birbirine bağlayan ve yaklaşık 740 kilometreyi bulan bisiklet rotaları, Köyceğiz’de 5, Ortaca’da 4 ve Dalaman’da 5 olmak üzere 14 güzergâh ve bunları birbirine bağlayan ara güzergâhlardan oluşuyor. Yürüyüş yollarının da yer aldığı bu rotalarda uluslararası standartlara uygun yönlendirme işaret ve tabelaları yer alıyor. Her iki yönde seyre imkan verecek şekilde kırmızı yön tabelalarıyla işaretli rotaların tamamı birbirine bağlantılı.
Seçeceğin rotaya göre pek çok doğal güzellik ve tarihi değer seni bekliyor. İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü, Sultaniye Kaplıcaları, Dalyan Lagünü, Yuvarlakçay, Topgözü Kanyonu, Kepez Kanyonu, Çiçekbaba Dağı, Çal Dağı, Ölemez Dağı, Eren Tepesi, sığla ormanları ve daha pek çok doğal güzelliği ziyaret edebilirsin. Kaunos, Pisilis (Sarıgerme), Asar (Yangı), Lydae (Kapıdağı), Lissa (Namazla), Krya (Taşyaka), Kalynda (Şerefler), Daedala (İnlice), Oktapolis (Kızılkaya) antik kentleri gibi medeniyet miraslarını görebilir, tarihte yolculuğa çıkabilirsin. Sultaniye, Çandır, Dalyan, Gökbel, Marmarlı, Karadonlar, Fevziye, Kayadibi, Kızılkaya, İnlice’deki lahit ve kaya mezarları gibi arkeolojik alanları keşfedilebilirsin.
Bu coğrafyanın genel ılıman iklim özelliği, tüm faaliyetlerini yıl boyu yapabilmene imkân sağlıyor. Bölgedeki yürüyüş ve bisiklet faaliyetleri için ilkbahar ve sonbahar ayları ideal, yazın kıyı bölgelerinin sıcağından kuzeydeki rotaları tercih ederek kaçabilirsin.
Gökova Körfezi’nde Bisikletle Mavi Yolculuk
Bisiklet ve deniz tutkunları için rüya rotalardan Gökova Körfezi, Güney Ege’yi Akdeniz’e bağlayan bir kavşak. Bir tarafta müthiş deniz manzaraları diğer tarafta yemyeşil doğanın olduğu Halikarnas ile Knidos antik kentleri arasındaki bu güzergâhta bisiklet sürmek, adeta karadan mavi yolculuğa çıkmak gibi! Bodrum’dan Knidos Antik Kenti’ne kadar uzanan yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki parkur, gün batımı manzaralarıyla da büyüleyici.
Bölgenin dünyaca ünlü koylarından geçerken, hem gözlerin hem ruhun doyacak. Bazı yerlerinde yokuş tırmanmak zor olsa de genellikle keyif veren bir yol olacak. Bölgeyi iyi bilen bisikletçilerin kendi rotalarını oluşturarak ormanların içinden geçtiği yolda kamp yapabileceğin ve denize girilebileceğin çok fazla nokta var. Mazı, Çökertme arası yoldan ilerleyerek Gökova’ya doğru giden rotada Bördübet ve Okluk koyları denize girmek için ideal. Löngöz Koyu, Yedi Adalar ve Bördübet Koyu’ndan geçeceğin rota, kamp kurmaya elverişli, seviyesi ise zor. Ayrıca körfezin yakınlarındaki Akyaka, Azmak Nehri, Sedir Adası’ndaki Kleopatra Plajı gibi turistik yerler görülmesi gerekenler arasında. Muğla Bisiklet Derneği’nin bu bölgede düzenlediği Gökova Bisiklet Turu organizasyonundaki rotalar, sana ilham verebilir.
Orman ve denizin iç içe geçtiği, klasik Ege ve Akdeniz görüntüleriyle dolu, iniş, çıkış, dönemeç ve koylarla bezeli Gökova Körfezi rotası, yüksek sıcaklıklardan dolayı genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tercih ediliyor. Türkiye’nin en rağbet gören tatil beldeleri Bodrum ile Datça arasında pedallamak, bir insanın hayatında deneyimleyebileceği en unutulmaz aktivitelerden biri olsa gerek!
Batı Toroslar’ın Nefes Kesen Yamaçlarında Macera
Akdeniz Bölgesi’nin en yüksek dağlarının çevrelediği yaylaları, akarsuları, şelaleleri ve krater gölleri ile doğa harikası Batı Toroslar, muhteşem manzaralar arasında adrenalin dolu maceralar arayan dağ bisikleti tutkunları için bir cennet. Engebeli arazisi, yemyeşil ormanları ve doğal manzaralarıyla bu bölge, Türkiye’nin en heyecan verici dağ bisikleti parkurlarından bazılarını sunuyor. Yüzyıllardır bölge insanının yaz mevsimlerinde yayla olarak kullanıp hayvanlarını besleyip barındırdığı ve hâlâ günümüze kadar göçebe yörük kültürünün devam ettiği bölgeyi baştan başa bisikletle pedallamaya ne dersin?
Toros Dağları’nın eteklerine inilip çıkılan yaklaşık 330 kilometrelik bisiklet rotası Antalya’dan başlıyor. Çıralı, Gömbe Yaylası, Saklıkent , Kayaköy diye devam ederek Fethiye’de son buluyor. Batı Toros Dağları, doğa severlere ve tarih meraklılarına hitap eden turistik yerler de barındırıyor. Yorucu sürüşler sonrasında Termessos gibi antik kentleri keşfedebilir veya dağlarda heyecan verici bir sürüşün ardından Çıralı Plajı gibi bozulmamış sahillerde dinlenebilirsin.
Bölgedeki en popüler bisiklet noktalarını şöyle sıralayabiliriz: Saklıkent Geçidi, hem teknik zorluklar hem de şelalelerin muhteşem manzaralarını sunan dar kanyon parkuruyla biliniyor. Tahtalı Dağı’ndaki panoramik manzaralarla çevrili, heyecan verici patikalardan aşağı inmeden önce teleferikle yüksek zirveye çıkmayı unutma. Beydağları Sahil Milli Parkı’nda, aşağıda masmavi suların göründüğü, hoş kokulu çam ormanları arasında kıvrılan kıyı yollarını keşfet.
Bölgede bisiklet sürmek için en ideal zaman, sıcaklıkların ılıman ve yağışın en az olduğu ilkbahar (Nisan-Mayıs) veya sonbahar (Eylül-Kasım) ayları. Bisiklete binmeyi rahatsız edici hale getirebilecek kavurucu sıcaklar nedeniyle yaz aylarında ziyaret etmekten kaçınmalısın. Yılın her mevsimi ayrı güzellikler sergileyen bu rotada ışıltılı patikalarda pedal çevirirken antik kentlerin, Akdeniz mavisinin, bakir koyların, derin kanyonların ve dağlardan akan buz gibi şelalelerin ortasında dünyanın en güzel düşlerinden birini göreceksin. Uzun sürecek bir rota olması nedeniyle bölgede bulunan kamp alanlarında konaklama yaparak doğanın keyfini daha da çok çıkarabilirsin!
Ülkemizin en ilham veren rotalarını okurken, sıradaki tatil planlarına bisikleti katmayı içinden geçirdin mi hiç? Unutulmaz deneyimlere imza atacağın bisiklet parkurlarında, ihtiyaç duyacağın ekipmanlar için The Moose Bay ürünlerine göz atabilirsin. Güvenliği her zaman ön planda tutup, kurallara uymayı sakın unutma!