GLAMPING NEDİR

Son zamanların en trend tatil kavramlarından biri glamping. Dünya çapında giderek popüler hale gelen ve pek çok gezginin favorisi olan bu tatil anlayışı, kısaca lüks ve konforlu bir kamp deneyimi olarak adlandırılabilir. İngilizcedeki “glamorous” ve “camping” sözcüklerinin birleşiminden oluşan glamping, hem doğayla iç içe olmak hem de kamp yapmak için ideal bir seçenek. Geleneksel kampın maceracı ve salaş ruhunu otel konforu ve teknolojisiyle birleştiren bu yeni nesil tatil konsepti, günümüz gezginlerinin modern taleplerini başarıyla karşılayacak türden. Sen de tam bir doğa tutkunuysan ve kamp yapmanın gerektirdiği zahmetli işlerle uğraşmak istemiyorsan o zaman bu tatil modeli tam sana göre!

Dünden Bugüne GLAMPING

Kamp anlayışına yenilikçi bir bakış açısı kazandıran glamping, 2016 yılında Oxford İngilizce sözlüğünde yerini alsa da aslında geçmişi sanıldığından çok daha eski. Bazı kaynaklara göre, 16’ncı yüzyılda İskoçya’da yaşayan Atholl Dükü’nün, ziyaretçisi olan Kral 5’inci James ve annesini oldukça şatafatlı ve lüks çadırlarda ağırladığı ve sarayındaki tüm konforu bu çadırlara taşıdığı söyleniyor. Bir başka örnek de Fransa’dan: İngiltere Kralı 8’inci Henry ile Fransa Kralı 1’inci Francis, 1520 yılında Fransa’nın kuzeyinde yaklaşık 2800 çadırın kurulduğu diplomatik bir zirve düzenliyor. Çadırların göz alıcı renginden dolayı “altından kumaş tarlası” olarak adlandırılan alanda, her türlü lüksün olduğu ve çeşmelerden kırmızı şarap aktığı da rivayetler arasında. Yine Eski Türk boyları ve bazı Osmanlı sultanlarının kullandığı otağ çadırlar glamping’in tarihteki ilk örneklerinden.

Glamping kavramının günümüzde bu denli popüler hale gelmesindeki sebeplerden birinin de zengin İngiliz ve Amerikalı gezginlerin sık sık Afrika’da safari turlarına katılmaları, burada lüks ve konfordan vazgeçmek istememeleri olarak biliniyor. Gelişen safari kültürü ile kullanılan çadırlara lüks eklemeler yapılması zamanla “butik camping” konseptinin doğmasına yol açıyor. Beyaz çarşaflı yataklardan gösterişli halılarla döşenmiş zeminlere ve konforlu küvetlere kadar pek çok lüks unsur, geleneksel kamp kültürüne yapılan bazı eklemeler olup bu tatil anlayışının yaygınlaşmasında rol oynuyor.

Son yıllarda pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte gezginlerin daha izole, kalabalıktan uzak ve sakin tatil seçeneklerine yönelmesi glamping’i en gözde alternatiflerden biri haline getiriyor. Modern zaman kültürüne ve ihtiyaçlarına eksiksiz bir şekilde yanıt veren glamping kavramı çadır, bungalov ve karavan gibi farklı türleri de içerisinde barındırıyor. Hatta son yıllarda kurulan glamping tesislerinde pek çok outdoor aktivite seçeneğinin yanı sıra Spa merkezleri, masaj salonları ve şık restoranlara rastlamak mümkün.  

GLAMPING ile Kamp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Glamping ve kamp yapmak temelinde benzer doğa aktiviteleri gibi görünse de kamp kültürüne yeni bir bakış açısı kazandıran glamping ile geleneksel kamp arasında pek çok farklılık bulunuyor. Peki, glamping ile kamp arasındaki başlıca farklılıklar neler?

  • Öncelikle kamp yapmak için yanına çadırını ve kamp malzemelerini alman; uyku tulumu, portatif masa ve sandalye, şişme yatak ve diğer kamp malzemelerini bizzat kendin kamp alanına taşıman gerekiyor. Glamping’de ise hiçbir kamp malzemesine ihtiyacın yok! Yapman gereken tek şey, tüm konfor ve lüksün düşünüldüğü çadırına yerleşmek.
  • Klasik kamp anlayışında çadırını kendin kurman gerekiyor ve bu, çoğu zaman oldukça fazla zaman ve çaba gerektirebiliyor. Glamping’de senin için hazırlanmış özel çadırında hemen tatile başlayabiliyorsun.
  • Kamp yaparken yanına alacağın çadır en fazla 2-4 kişilik boyutlarda oluyor. Glamping çadırları ise yaklaşık olarak 10 kişinin konaklayabileceği kadar geniş ve konforlu olurken bu çadırlarda çoğu zaman 2 kişi konaklanıyor. Yani oldukça geniş bir alanda konaklama şansına sahipsin.
  • Geleneksel kamp aktivitesinde güzel manzaralı, sessiz ve sakin bir alan bulmak her zaman kolay olmayabiliyor. Glamping’de ise gösterişli ve son derece rahat bir alan seni bekliyor, yer bulmak için herhangi bir çabaya gerek kalmıyor.
  • Glamping’lerde mutfak, banyo, yatak odası ve elektrik gibi pek çok unsura kolaylıkla ulaşman mümkün.
  • Bazı glamping’lerde çadıra ek olarak karavan ve bungalov gibi seçenekler de sunuluyor. Bu durumda tercih tamamen senin!

GLAMPING ile Kamp Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Kamp ve glamping’in ayrıştığı noktalar kadar benzer olan yönleri de mevcut. İşte, klasik kamp kültürü ve glamping’in benzer yönleri…

  • Kamp ve glamping’in benzer yanlarının başında ilk sırada, doğa ile baş başa olmak ve eşsiz bir manzaraya karşı tatil yapmak geliyor. Her iki kamp türü de doğanın eşsiz güzelliklerini ayağına getiriyor.
  • Her iki kamp konseptinde de sakinlik ve huzur olmazsa olmaz. Sessiz, sakin rotalar, etrafta fazla kalabalık olmaması bu iki kültürü buluşturan noktalar arasında.
  • Geleneksel kamp ve glamping kavramlarına bakıldığında ikisinin de şehir hayatından kısa süreliğine kaçıp hayata kısa bir mola vermek anlamına geldiği görülebilir. Her iki konseptte de doğada doyasıya vakit geçirip şehrin stresinden ve karmaşasından uzaklaşmak ana motivasyon kaynağı.

Sen de tam bir doğa tutkunuysan sana hitap eden kamp konseptini belirleyerek doğanın muhteşem güzelliklerinin tadını çıkarabilirsin. İster maceracı bir kamp serüveni ister lüks ve konfor dolu bir glamping deneyimi… Tercih senin! Kamp yapmadan önce yanına alman gereken kamp malzemeleri veya kamp kıyafetleri için hemen The Moose Bay’i ziyaret edebilirsin. Haydi sen de doğaya çıkış yolunu www.themoosebay.com ile keşfet!

Doğa severlere doğaya çıkış yolu açmak ve buradan aldığı ilhamla stil önerileri, ipuçları ve çok daha fazlası ile
 The Moose Blog
 şimdi sizlerle

Bizi Takip Edin